Ziua Logo
  Nr. 4576 de joi, 2 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Roman de debut
Recent Incheiatul tArg de carte "Bookfest" a adus in atentia cititorilor romani multi autori si multe carti de renume bine consolidat. Multe titluri noi au completat unele lacune din bibliotecile noastre, editii revazute din carti ce sunt mereu citite de ficare generatie care o succede pe cea anterioara. Oamenii trec, cartile raman. Ca este vorba de eterna "Doamna cu catelul" a lui Cehov, "Ana Karenina" a lui Tolstoi sau bijuteria romaneasca de mare frumusete care nu a reusit sa fie faimoasa precum "Madame Bovary", sa spunem, numita "Adela". A lui G. Ibraileanu. Asa cum si semna, si cum ar trebui sa i se respecte dorinta. Lista este extrem de lunga si, daca suntem chiar bucurosi de actul lecturii, placerile pot fi infinite.
TotuSi, am selectat pentru scurtele noastre consideratii cateva carti care apartin unor autori necunoscuti. Si nu doar necunoscuti in Romania, ci chiar debutanti in tarile lor de bastina, cu succese imediate: premii, traduceri; gloria se obtine repede, mecanismele pietii functioneaza foarte bine.
Rawi Hage este un artist libanez polivalent pripasit cu putin noroc in Canada. O Canada devenita in ultimele decenii o oaza salvatoare pentru multi dezmosteniti ai lumii. Si unde Rawi devine si scriitor. Romanul "Jocul lui De Niro" (Editura Leda, 2009) al libanezo-canadianului se dovedeste un debut exceptional. O radiografie a lumii de azi, prin prisma unor experiente si intamplari consumate in jurul furtunoasei istorii a Orientului Mijlociu si Europei. Sarim din dramele derulate cinematografic la Beirut, la evenimente nu mai putin dramatice consumate la Roma si Paris. Cautarile si nelinistile unui James Dean din Orient placate de istoria mare a lumii de azi. Violenta, razboi, ura, dar si dragoste, emotii, suspans, pe langa afaceri necurate si sentimente realmente curate. Un roman de mare forta si extrem de bine compus. Traducerea cursiva si bine reglata la tensiunea cartii, Irina Vainovski-Mihai.
In alt registru, mai cuminte si mai putin alert se dovedeste romanul "Cum sa spui adio" (tot la Leda, 2009) al americancei Katherine Taylor, in traducerea Ioanei Iepureanu. Experientele personale ale unei tinere americane devin pretextul de a prezenta indirect o societate. Adolescenta cu marile ei iluzii si sperante, societatea si lumea din preajma ei care vor sa reteze orice iesire din norma. Ne dovedim vulnerabili acolo unde credem ca deja lucrurile s-au asezat. Multa finete psihologica, o anume candoare si caldura cu care autoarea conduce destinul eroinei sale. Anii si intamplarile se aduna si compun ceea ce numim uneori un destin. Uneori devin si proza. Cu putina dragoste si intelegere viata devine suportabila. Un debut in proza realmente remarcabil. Katherine Taylor. SUA.
Bedros Horasangian 
A r h i v a
  Prejudecati pozitive    1 comentariu
  Absurdul artei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina pune lupa pe Romania (2512 afisari)
 Nu le-a dat nimic! (2005 afisari)
 Blaga are chef de lux (1852 afisari)
 Imoralitatea lui Ridzi (1703 afisari)
 Basescu vs Isarescu (1489 afisari)
 Bine ati venit la bordul Air New Zeeland! Pasagerii sunt intampinati, in pielea goala, de pilotul si insotitoarele de bord ale companiei (VIDEO) (3047 afisari)
 Anna Lesko s-a razgandit: Nu-l mai vrea pe Elan, nici familie si copii! (2418 afisari)
 Fotografii inedite cu Nicolae Ceausescu si Richard Nixon, descoperite intr-un buncar (2306 afisari)
 Angajatii unei firme au venit dezbracati la serviciu pentru imbunatatirea spiritului de echipa (2214 afisari)
 Sicriul lui Michael Jackson, mutat la o alta morga - FOTO (2018 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.