Ziua Logo
  Nr. 4533 de miercuri, 13 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Campanie ZIUA: Opriti degradarea Scolii
Profesorii cedeaza la descentralizare
-- Discutiile cu sindicalistii si cu reprezentantii autoritatilor locale "au echilibrat abordarile"
Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a reusit ieri, la negocierile de la Ministerul Administratiei si Internelor, sa inlature temerile sindicalistilor din invatamant in privinta descentralizarii sistemului educational catre consiliile locale. Reprezentantii autoritatilor locale, sindicatelor si ministerelor Educatiei si Internelor se vor intalni din nou martea viitoare pentru a stabili principiile si calendarul descentralizarii in Educatie, federatiile sindicale urmand sa analizeze pana atunci punctul de vedere al autoritatilor locale.
Pretentiile cadrelor didactice devenisera ridicole. In loc sa se ocupe exclusiv de actul educational, profesorii cereau sa li se dea in atributie organizarea licitatiilor pentru investitii. Argumentul dascalilor este ca primarii vor face aceasta operatiune in functie de interese economice, dar nu iau in calcul ca pe alesii comunitatii locale ii califica un vot primit tocmai pentru a le gestiona contribuabililor-parinti taxele si impozitele locale. "Discutiile cu sindicalistii si autoritatile locale privind descentralizarea sistemului educational au echilibrat abordarile. Intalnirea de astazi (ieri, n. red.), prima de acest fel, a fost utila. O echipa formata din sindicalisti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Ministerului Finantelor va lucra la imbunatatirea formei de finantare pe elev. Saptamana viitoare vom definitiva competentele pe fiecare autoritate in partei, a afirmat Andronescu, dupa incheierea negocierilor.
Problema numirilor
Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, a declarat ca martea viitoare comisia paritara se va intalni intr-o formula mai restransa, urmand sa abordeze doua probleme, respectiv principiile si mecanismele descentralizarii in educatie, dar si un calendar de aplicare. "Sindicatele acuza ca unii primari au o anumita atitudine fata de directorii de scoli. Primarul si parintii trebuie sa aiba un cuvant de spus in numirea directorilor, insa acestia vor fi numiti prin concurs, iar primarii trebuie sa faca un gest administrativ si sa desemneze o comisie de examinare formata din reprezentanti ai inspectoratului judetean scolar, ai profesorilor si ai parintilor elevilor din unitatea de invatamant respectiva, pentru a limpezi responsabilitatile", a explicat Dragnea.
Reprezentantii sindicatelor vor analiza in aceasta saptamana punctul de vedere comun al autoritatilor locale cu privire la descentralizarea din educatie, stabilit in urma cu doua luni la intalnirea de la Busteni. Liviu Pop, secretarul general al FSLI, a spus ca sindicatele au retineri in privinta numirii directorilor unitatilor de invatamant de catre primari "deoarece acest lucru ar duce la politizarea scolilor", dar recunoaste ca "o relatie intre directori si consiliile locale trebuie sa existe".
Cum se impart banii
Cu privire la finantare, Dragnea a subliniat ca banii nu trebuie alocati de la Ministerul Educatiei in cele 4000 de scoli, ci dati la nivel local, iar consiliile judetene sa decida asupra distribuirii lor, astfel ca in patru-cinci ani sa fie reabilitate scolile. Sindicatele spun insa ca cel mai bine ar fi ca banii sa fie gestionati direct de scoli, pentru ca astfel se stabilesc responsabilitatile foarte repede, iar directorii stiu cel mai bine care sunt problemele scolii pe care o conduc. "Finantarea per capita este o solutie, dar va mai trece timp pana la stabilirea acestei formule. In criza nu este viabila aceasta modalitate de finantare, mai ales ca invatamantul superior nu este de acord cu aceasta", a declarat secretarul general al Federatiei "Spiru Haret", Tudor Spiridon.
Procesul ar putea incepe la toamna
Conform procesului de descentralizare, concursul de numire a directorilor scolari, de titularizare sau pentru suplinitori trebuie organizat la nivel local. Daca exista vointa politica, procesul ar putea incepe in trei luni, a spus Liviu Dragnea, precizand ca niciun primar sau presedinte de consiliu judetean nu a cerut
sa numeasca directorii de scoala.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 1076  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
faca ce vrea din profesori   de apit
Apocalipsa descentralizarii   de endevour
Descentralizarea furtului si cetateanul care o duce din prost in mai prost   de endevour
Daca nu stiu sa reziste coruptiei, liderii sindicali centrali trebuie indepartati din functii   de endevour
Descentralizarea furtului si cetatenul care o duce din prost in mai prost   de endevour
Descentralizarea furtului   de endevour
descentralizarea....   de VLAD DUMITRU
A r h i v a
  ALRO Slatina da afara si castiga    5 comentarii
  Guvernul pregateste salvarea pensiilor nesimtite    7 comentarii
  Papa suparat de un seic    38 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Papa suparat de un seic (2576 afisari)
 Guvernul pregateste salvarea pensiilor nesimtite (2494 afisari)
 UE: cealalta amenintare (1928 afisari)
 Voronin e sigur ca va gasi un tradator (1637 afisari)
 Milioane pentru Felix (1598 afisari)
 Eminem, destainuire-soc: "Am urinat pe Mariah Carey" (4793 afisari)
 VEZI AICI noile uniforme ale Poliției Naționale și Locale - VIDEO (2304 afisari)
 Dupa fuga lui Ceausescu, URSS credea ca Romania s-a reintors in sfera ei de influenta. Iliescu se jura ca nu (2218 afisari)
 Mickey Rourke, mai libidinos ca niciodata! (FOTO) (2009 afisari)
 Irinel Columbeanu, suparat ca Monica il trimite la femei! (1824 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00961 sec.