Ziua Logo
  Nr. 4524 de joi, 30 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Maia, mama Romaniei
Spectacolul interbalcanic "Cantecul fratelui mort" (foto medalion), cu Maia Morgenstern intr-o distributie multinationala, are astazi, de la ora 19.00, la Teatrul National din Bucuresti, unica reprezentatie pentru publicul din Romania. Spectatorii vor avea ocazia sa intalneasca actori din cinci tari (Grecia, Serbia, Albania, Romania si Bulgaria) intr-o piesa care aduna elemente comune culturii populare din Balcani.
Din distributie fac parte: Maia Morgenstern (Romania), Margarita Xhepa (Albania), Maria Katsiadaki (Grecia) - fiecare interpretand in limba tarii sale rolul mamei; Nikos Arvanitis, Kiti Selmani Djecevic si un grup de zece persoane care constituie corul, numit "comunitatea po�pulara". Pentru membrii din cor, regizorul Sotiris Hatzakis a cautat emigranti in Grecia, trairea acestei experiente facandu-i sa inteleaga mai bine tema baladei. Spectacolul este un omagiu adus traditiei orale, de aceea personajul principal este corul, cel care spune povestea in cele cinci limbi. Maia Mor�genstern, care joaca rolul mamei din Romania, interpreteaza deopotriva si rolul intermediarului, al calauzei in Lumea de Jos, recitand pasaje din Ecleziast, din Apocalipsa, din Verdele lui Lorca, din profetul Daniil si din Troade.
Cautand esenta tragica a culturii populare, regizorul se intoarce asupra radacinilor comune si a inrudirilor dintre tarile balcanice, pornind de la un mit comun care depaseste diferentele si pune in lumina dinamica convietuirii culturale a tarilor din Peninsula.
In adaptarea sa, Hatzakis intre�buinteaza diferite versiuni grecesti ale "Cantecului fratelui mort" precum si din alte tari balcanice. El include povestiri, bocete, ritualuri populare, dansuri din Grecia, Albania, Bulgaria si Ro�mania. Pe langa acestea, se fac auzite versete din Biblie (din "Apocalipsa dupa Ioan"), poeme de Lorca, fragmente din Hecuba lui Euripide etc. Spectacolul cuprinde si pasaje din versiunile balcanice, blesteme, invocatii ale mortilor si rugaciuni, care sunt rostite pe scena in limbile celor cinci tari participante. Piesa are muzica si ritm date de toba si toaca.
Alt fel de limbaj
Maia Morgenstern a povestit cat de dificile au fost repetitiile, deoarece nu se intelegeau, nu stiau cand trebuie sa-si spuna fiecare textul, dar "am incercat si am reusit sa ne armonizam, sa comunicam intr-un alt fel de limbaj. Aceasta experienta a fost pentru mine ca o scoala."
"Cantecul fratelui mort" este povestea unei mame care avea noua fii si o fiica la varsta maritisului. Cand vin petitorii, mama si opt dintre fratii fetei nu se invoiesc, cu exceptia lui Constantin. Acesta promite ca, la nevoie, se va scula chiar din mormant pentru a-si aduce sora inapoi. Pana la urma, fata tot se casatoreste printre straini. Nu trece mult si toti fiii mor, lasandu-si mama singura, care-l blesteama pe Constantin. Tanarul, pentru a se tine de cuvant, se ridica din mormant si isi readuce sora acasa, langa mama, care insa nu o recunoaste si o alunga. Piesa a avut premiera pe 26 aprilie la Teatrul Alekton din Atena (Grecia), iar din aprilie si-a inceput calatoria in Balcani (Albania, Bulgaria, Romania si Serbia).
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 486  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Calugar nenorocit   de Olga Khan
Ceausescu era tatal   de Olga Khan
Inca o chestie tembela - cu pseudo-folclor si corcodei absconsi si cosmici..care cad in extaz ieftin   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Ineditul fotografiei lui Magritte    2 comentarii
  Romeo si Julieta rock'n'roll    
  Basarab Nicolescu - Stiinta si Traditia    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 EBA fara casa (3517 afisari)
 Raportul pe Justitie va fi necrutator (2874 afisari)
 Salariile bugetarilor cu bani de imprumut (2512 afisari)
 Parlamentul European pune la zid Chisinaul (2408 afisari)
 Bratarile meserie de aur (2379 afisari)
 "Mama, ma vor executa. Te rog, salveaza-ma!". Tanara din Iran, condamnata la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o, a fost spanzurata - VIDEO (4254 afisari)
 Sase elevi sunt cercetai dup ce au postat pe Internet un film porno cu doi dintre colegi - VIDEO (3577 afisari)
 O bucuresteanca s-a dus in pielea goala la cumparaturi - VIDEO (3231 afisari)
 Si-a "corectat" sotia nimfomana pentru ca traditia romaneasca spune "sa-ti aperi onoarea" (2812 afisari)
 Un craniu de extraterestru, descoperit pe Marte (2529 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01111 sec.