Cea mai buna reclama pentru asigurarile de locuinte este cutremurul, spun specialistii in asigurari. Cu cat acesta este de o intensitate mai mare, cu atat romanii vor fi mai determinati sa isi asigure casa. Din pacate, statisticile arata ca efectul nu tine mai mult de o luna.
Dumitru Ceraceanu, specialist in piata asigurarilor, ne-a declarat ca evenimente precum cel de sambata stimuleaza piata asigurarilor. "Statistica arata ca cea mai buna publicitate pentru asigurarea locuintelor la romani este un <<SMS>> din Vrancea. Daca <<SMS-ul>> acesta este peste 5 sau 6 grade se inregistreaza o crestere a asigurarilor. Datele arata ca si in 1990 si in 2004, imediat dupa cutremure, intr-o perioada de o luna de zile se inregistreaza un aflux de clienti", explica Ceraceanu. Aceeasi parere o are si seful serviciului retail, din cadrul directiei de asigurari generale de la Generali, Razvan Popescu, care spera la o crestere a numarului de polite incheiate. "Sa speram ca acest eveniment neplacut ii va pune pe ganduri pe romani si ca acestia vor constientiza necesitatea asigurarii celor mai de pret valori materiale pe care le detin", spune Popescu. Alti asiguratori sunt sceptici si sustin ca efectele cutremurului nu sunt de durata. Andrei Gluvacov, director general adjunct Euroins Romania, ne-a declarat ca nu se asteapta la o crestere a asigurarilor pentru locuinte, romanii mizand pe ideea ca au scapat ani buni de un cutremur serios. "Am avut o experienta similara cu niste inundatii. Dupa inundatii au fost oamenii nostri sa vorbeasca cu lumea afectata. Ei au zis ca se asigura si dupa cateva zile, cand s-au dus sa le faca asigurarea, au spus ca <<lasa taica>>, a trecut si nu o sa mai vina asa de repede. Aceasta este mentalitatea romanului", declara Gluvacov.
In asteptarea unei legi
Potrivit unui studiu al grupului Munich Re, cel de-al doilea reasigurator din lume, bazat pe analiza pierderilor catastrofei din anii '70, un cutremur similar cu cel din 1977 ar putea avea costuri de 20 de miliarde dolari. Alte date arata ca pierderile ar fi si mai mari. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, declara acum doi ani ca valoarea pierderilor anuale in ce priveste cladirile rezidentiale, in cazul unui cutremur asemanator celui din 1977, sunt estimate la 105 miliarde euro. Pentru a preveni o situatie eco�nomica dificila in caz de cutremur, statul roman vrea sa impuna asigurarea obligatorie a locuintelor in caz de dezastre naturale, lege care se asteapta sa intre in vigoare in perioada urmatoare.