Ziua Logo
  Nr. 4522 de marti, 28 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dincolo de miracol - realitatea timoceana
Valentin HOSSU-LONGIN 
Unul dintre subiectele predilecte, din ultimii ani, ale ziarului nostru (nu numai in aceasta rubrica) a fost si este despre soarta/destinul romanilor de la sud de Dunare, fie ca fac parte, d.p.d.v. dialectologic, din familiile aromane, meglenoromane si istroromane, fie ca sunt numiti vlahi.
Toti reprezinta o romanime preexistenta multor popoare si state din Peninsula Balcanica, atestata in scrierile antichitatii, dar mai ales prezentata de cronicari si istorici medievali. Un rol deosebit in cunoasterea acestor entitati l-au avut marii lingvisti europeni ai secolelor moderne, pentru care persistenta latinitatii estice, intr-o "mare" slavo-bulgaro-greceasca, a fost catalogata ca un adevarat MIRACOL.
Reiau acest subiect deoarece tot mai multe voci, cunoscatoare ale fenomenului, solicita sprijinul autoritatilor romane, pentru a salva aceste insule etnice, pe cale de disparitie, din cauza unor politici de deznationalizare, ale statelor din zona. Daca sarbii, bulgarii, croatii, grecii, albanezii aflati in tara noastra au toate drepturile de care se buļæ½cura minoritarii, inclusiv acela de a fi prezenti in Parlament, nu acelasi regim il au minoritarii nostri din spatiile respective aflati in proces de asimilare sau negati, pur si simplu, ca romani!
Cel mai elocvent exemplu ni-l ofera situatia romanilor din Valea Timocului. Sunt aproape un milion de suflete, dupa unii cercetatori, chiar un milion si jumatate. Mai mult de doua treimi se afla in Serbia de rasarit, restul in Bulgaria de apus, raul Timoc reprezentand granita dintre cele doua tari. Deoarece acestia vorbeau o limba identica aceleiasi din nordul Dunarii, tara Romaneasca numindu-se, in cancelariile medievale, Valahia (sau Vlahia), lor li s-a spus vlahi. Deci, din capul locului, erau recunoscuti ca etnie aparte, atat de catre sarbi, cat si de bulgari. Cum dupa Unirea celor doua principate, din 1859, si apoi, dupa Unirea cea Mare, noul stat s-a numit Romania, oficialii sud-dunareni s-au facut ca nu stiu acest lucru, continuand sa-i socoteasca tot vlahi. Si asta chiar in secolul al XX-lea, pana in prezent. Daca Serbia ii recunoaste ca romani, pe cei aflati in Banatul Sarbesc - regiunea Voievodina - unde se afla 40-45.000 locuitori, oferindu-le toate drepturile minoritare, sutelor de mii de vlahi, din multe zeci de localitati cu atare populatie majoritara, nu li se acorda statutul binemeritat: sa invete in limba materna, sa nu le fie frica sa vorbeasca romaneste, sa se inchine intr-un lacas, cu slujba din mosi-stramosi.
Se stie - si am scris, la vremea respectiva, despre marea... indrazneala a preotului Boian Alexandrovici, din satul Malainita (de la malai, nu-i asa?), care a construit, in propria ograda, o bisericuta, unde sa vina tat romanul sa se roage. Asta se intampla in 2004. Si i s-a intentat proces, autoritatile locale sarbesti din Negotin cerand aducerea armatei, pentru a stavili distrugerea statului national! Parintele Boian nu s-a lasat pana nu a pus, la inceputul acestui an, temelia unei a doua biserici ortodoxe romanesti in zona, dar nici ierarhii sarbi, care sunt opozanti seriosi ai folosirii, de catre romanii timoceni, a propriei limbi. Au urmat, in premiera, vizita unei delegatii timocene la Senatul Romaniei, cerandu-se sprijin pentru pastrarea identitatii, urmata, luna trecuta, de deplasarea la fata locului a sefului Comisiei pentru politica externa a Senatului. Concluziile acestor demersuri nu s-au dat publicitatii.
In schimb, am aflat, la intalnirea recenta a seniorilor RADIO CLUBULUI 80 (vezi ZIUA, 11.IV.09), ca, in urma cu doua decenii, romanul timocean Dragan Iepurovici a infiintat, pe banii lui, un mic post de radio (clandestin) numit "Doina". Neavand voie sa se vorbeasca in limba romana, conform constitutiei sarbe, transmitea numai cantece din folclorul nostru, cu precadere oltenesc si banatean; era singura modalitate sa se auda romaneste in Valea Timocului, pana ce posturile de radio Craiova, Resita si Timisoara au putut "bate" pana acolo.
P.S. Punem la dispozitia secretarului de stat Eugen Tomac, sef al Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), toate articolele si demersurile noastre, pe aceasta tema.
 Afisari: 441  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Centura de relee de retransmisie radio si tv. dealungul granitelor Romaniei   de traian lazar
Pentru domnul Valentin Hossu-Longin   de balota
A r h i v a
  Pentru Alexandru Vakulovski    4 comentarii
  Hienizarea societatii romanesti    
  Limba romana, pe unde...    2009-04-11
  Unirea din 27 martie 1918    2009-03-28
  Xenofobi, de cand?    2009-02-19
  D-ale diasporei (I)    2008-12-31
  Balada postelectorala    2008-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Miscarea urmatoare (3924 afisari)
 Romania o inmoaie cu Basarabia (2392 afisari)
 Baieti, e criza de bani! (2317 afisari)
 Sedinta CSAT de 4,5 miliarde de euro (2258 afisari)
 Rasturnare de CURS (1746 afisari)
 Marius Oprea lanseaza biografia lui Basescu: "Nu are decat sa ma dea in judecata" (3315 afisari)
 Gigi Becali catre o jurnalista: Tu nu mai aparea asa cu decolteuri din alea. Inchide alea acolo, la tate (2784 afisari)
 UPDATE: A murit Valeria Peter Predescu (2437 afisari)
 S-a insurat cu doua gemene, pentru ca nu reusea sa decida de care e indragostit! (2128 afisari)
 A fost arestata pentru ca facea prea multa galagie in timpul partidelor de sex (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08950 sec.