Ziua Logo
  Nr. 1488 de miercuri, 19 mai 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
In ajunul intalnirii G8 privind Kosovo, Serbia face o noua propunere de pace "Speram ca Uniunea Europeana nu este o jucarie a Statelor Unite" Planul de pace G8 ar putea sa dea roade Ivanov s-a intalnit cu Fischer si Cook Voivodina a fost din nou bombardata Tinte: tipografii, mijloace de transport si o fabrica de tigari Depozitele de carburant din Bor lovite din nou
Iugoslavia vrea sa treaca la negocieri cu marile puteri Rusia reitereaza conditia unui acord politic: incetarea bombardamentelor UCK cere arme de la NATO Andrei Plesu este impotriva unei interventii terestre in Kosovo Doi jurnalisti CNN au fost retinuti pe frontiera macedo-iugoslava impreuna cu cinci militanti UCK SUA au mai trimis 18 avioane A-10 in Italia Alianta a predat Iugoslaviei cei doi prizonieri sarbi O impresionanta forta aeriana a ravasit zi si noapte Kosovo si restul Serbiei
-- Josckha Fischer este invitat la Belgrad pentru a pregati o conferinta sub egida ONU
Un ministru sarb fara portofoliu, Bogoljub Karici, apropiat al presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici, l-a invitat pe seful diplomatiei germane, Joschka Fischer, sa vina la Belgrad pentru "a pregati o conferinta de pace legata de Kosovo", afirma, ieri, cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung", citat de AFP si Mediafax. In cursul unui interviu, Bogoljub Karici a afirmat ca doreste intrunirea unei conferinte de pace care sa aduca fata in fata Rusia, SUA, Germania si Iugoslavia, dupa incetarea bombardamentelor. Fischer, "un adevarat luptator pentru pace", ar putea incepe la Belgrad negocieri pregatitoare ale acestei conferinte, a considerat el. Karici, o personalitate influenta a vietii politice si economice iugoslave, a apreciat planul de pace propus de Germania ca fiind "pozitiv", ca si principiile adoptate de G-8 la Bonn.
Negocierile pentru pace ar trebui sa aiba loc sub egida ONU, potrivit opiniei lui Karici, care crede ca trebuie pregatita o rezolutie a Consiliului de Securitate in cooperare cu Belgradul,care sa reglementeze situatia din Kosovo. O misiune a ONU ar trebui sa fie desfasurata la frontierele Iugoslaviei cu Albania si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, considera Bogoljub Karici. In Kosovo, o politie compusa din sarbi si albanezi din provincie, echipata cu "arme individuale" ar putea fi alcatuita sub egida ONU, a adaugat el.
Fratele lui Bogoljub Karici, Dragomir, a discutat, la inceputul lunii mai, la Viena, despre un plan de pace impreuna cu deputati americani si rusi si l-a consultat pe presedintele Slobodan Milosevici in legatura cu acesta, potrivit cotidianului german. De atunci, Dragomir Karici s-a mai intilnit cu Joschka Fischer de doua ori "Noi speram ca Uniunea Europeana sa isi impuna vocea in negocierile cu SUA si sa nu fie jucaria" Americii, a declarat Bogoljub Karici. Liderii politici ai G-8 (cele sapte mari puteri industriale plus Rusia) se reunesc, azi, pentru a continua discutarea unui proiect al textului unei rezolutii ONU referitoare la Kosovo. Rusia s-a declarat, luni, gata sa "coopereze intr-o maniera constructiva pentru a pune la punct o rezolutie".
Premierul interimar rus, Serghei Stepasin, a reamintit, luni, ca Rusia cere incetarea atacurilor NATO asupra Iugoslaviei inaintea inceperii negocierilor de pace in Kosovo, relateaza AFP si Mediafax.
Pemierul spaniol Jose Maria Aznar a declarat, luni, la Moscova, ca se asteapta ca in zilele urmatoare sa se gaseasca o cale sigura pentru reglementarea conflictului din Kosovo. Acordul realizat in urma reuniunii G8 de la Bonn "contine criterii care permit ca rezolvarea conflictului sa se desfasoare ca un proces politic", a declarat Aznar.
Emisarul pentru Iugoslavia al presedintelui Boris Eltin, Cernomirdin, a reiterat pozitia de principiu a Rusiei: "inainte de toate trebuie oprite bombardamentele si apoi trebuie sa se ia alte masuri". Si ministrul de Externe rus, Igor Ivanov, a repetat, luni, la Bruxelles, ca nici o solutie referitoare la conflictul din Kosovo nu se poate lua in considerare fara incetarea loviturilor aeriene ale NATO, a informat Interfax. "Nu se poate pune problema unui discurs (asupra stabilitatii in Balcani) in timp ce bombaradamentele impotriva Iugoslaviei continua", a declarat Ivanov. "Totul trebuie sa se faca logic si primii pasi in acest demers logic trebuie sa fie stoparea bombardamentelor", a adaugat Ivanov, inaintea reuniunii sefilor diplomatiilor din Consiliul de Cooperare Rusia-UE. Potrivit surselor ruse, citate de Interfax, Ivanov a intreprins aceasta vizita pentru a se intalni cu omologii sai german si britanic, Joschka Fisher si Robin Cook, pentru a discuta asupra chestiunii crizei din provincia Kosovo. Este pentru prima oara cand Ivanov se afla la Bruxelles, la sediul NATO, de la inceputul actiunilor militare ale Aliantei Nord-Atlantice impotriva Iugoslaviei.
Brigazile separatiste afirma ca au destui bani pentru livrarile de armament
Purtatorul de cuvant al brigazilor separatiste UCK, Jakup Krasniqi, a pledat pentru ridicarea embargoului international asupra vanzarilor de arme in Iugoslavia, in beneficiul miscarii pe care o reprezinta, a anuntat, ieri, cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung", citat de AFP si Mediafax. "Noi asteptam ca NATO sa isi trimita elicopterele Apache. Daca Alianta nu trimite ea insasi trupe la sol, atunci va trebui sa ridice embargoul vanzarilor de arme pentru UCK. Noi suntem o armata si putem sa luptam cu trupele sarbe la sol", a declarat el cotidianului german care l-a intervievat la Tirana. Consiliul de Securitate al ONU a votat, in aprilie 1998, o rezolutie care impunea un embargo al armelor pe teritoriul iugoslav. La intrebarea "Aveti destui bani pentru arme, daca embargoul inceteaza?", purtatorul de cuvant a raspuns: "Da, putem cumpara arme". Presa germana si americana a relatat in cateva randuri despre relatiile oculte pe care gherilele teroriste albaneze le au cu cercuri arabe, printre care chiar cu milionarul saudit ascuns de talibani Ossama ben Laden. Krasniqi a mai considerat ca "anumite cercuri din Occident incearca sa invie un mort politic" in persoana lui Ibrahhim Rugova, liderul moderat al albanezilor din Kosovo. "Independenta este singura solutie", a incheiat UCK-istul.
Romania considera ca orice solutie care va duce la evitarea unei interventii terestre a Aliantei Nord-Atlantice impotriva Iugoslaviei este una inteleapta, a afirmat, ieri, ministrul roman al Afacerilor Externe, Andrei Plesu. "Am fi foarte incintati sa se ajunga la o solutie inainte ca o asemenea interventie sa fie necesara", a spus seful diplomatiei romane, adaugand ca "nici in interioriul Aliantei nu exista un consens la aceasta ora". Romania, ca si Polonia, considera ca, dupa incheierea conflictului, Europa Occidentala si Statele Unite trebuie sa investeasca semnificativ in zona Balcanilor, pentru a obtine omogenizarea politica, sociala si economica a Europei in ansamblu, a aratat ministrul roman de Externe, dupa o vizita oficiala de trei zile la Varsovia. Statele Unite si Marea Britanie au relansat, in ultimele zile, varianta unei interventii terestre in Kosovo.
Jurnalistul CNN, Dominique Robertson (37 de ani) si cameramanul Philip Hewdecurg (42 de ani), au fost capturati la granita macedo-iugoslava in timp ce incercau sa treaca fraudulos frontiera impreuna cu un grup de albanezi, inzestrati cu arme, echipament militar si mancare, transmite postul SitelTV din Skopje. Informatia a fost furnizata postului TV macedonean de "surse militare credibile". Conform acestora, Robertson si Hewdecurg, impreuna cu cinci albanezi, au fost surprinsi de granicierii macedoneni cu a mare incarcatura de arme si echipament militar, transportat, prin munti, pe cai, in apropierea postului de frontiera Blace. Conform televiziunii, cei doi jurnalisti au fost investigati de politia din Mirkovici, dupa care au fost eliberati si urmeaza sa fie expulzati. Soarta celor cinci albanezi, militanti brigazilor UCK, este necunoscuta.
Statele Unite vor trimite 18 avioane de lupta A-10, la baza din Italia, pentru a intarii dizpozitivul fortelor aeriene ale NATO in cadrul actiunii militare impotriva Iugoslaviei, a anuntat, luni, Pentagonul, citat de Mediafax. Avioanele provin din unitatile Gardei Nationale din Massachusetts, Michigan si Idaho, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Kenneth Bacon. Aproximativ 2800 de rezervisti au fost chemati pentru a pregati de lupta avioanele. Acestea fac parte din cele 176 de avioane suplimentare destinate a se alatura Aliantei Nord-Atlantice, pe data de 6 mai. La sfarsitul saptamanii, urmeaza sa plece alte 40 de avioane F/A-18D, asteptate sa soseasca in Ungaria. Statele Unite asigura, in prezent, 645 de avioane dintr-un total de 940 de aparate care participa la campania aeriana impotriva Iugoslaviei.
Cei doi militari sarbi detinuti in Germania se aflau, ieri, in drum spre Iugoslavia, unde vor fi predati Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), a anuntat un responsabil al organizatiei umanitare in Ungaria, Stefan Hankins. "Pot sa confirm faptul ca ei se afla in drum spre Iugoslavia", a declarat Hankins pe aeroportul din Budapesta, unde a aterizase avionul cu cei doi soldati, asteptati sa ajunga in cursul serii de ieri la Belgrad. El a adaugat ca nu poate furniza informatii suplimentare, data fiind "natura operatiunii". A fost organizat un convoi pentru a-i conduce pe cei doi militari la postul ungar Roeszke, de la frontiera cu Iugoslavia. Soldatii iugoslavi sunt escortati de doi reprezentanti ai CICR de la filiala din Frankfurt, alti trei delegati ai CICR din Budapesta, urmandu-i intr-un alt vehicul. Militarii au fost capturati de Armata de Eliberare din Kosovo (UCK), fiind predati trupelor americane din Albania. Ei se afla intr-o "conditie satisfacatoare", a adaugat Nadia Kibir, reprezentanta a CICR din Budapesta. Gestul survine ca reciprocitate la eliberarea celor trei soldati americani capturati de sarbi in provincia Kosovo.
Inca un sat albanez a fost lovit in plina zi de aviatia NATO
Aviatia NATO a lansat luni, in plina zi, trei proiectile asupra satului Ente, in apropiere de aeroportul Pristina-Slatina, distrugand aproximativ 20 de case, a anuntat Centrul de Informatii Sarb din capitala regiunii Kosovo, Pristina, preluat de AFP si Mediafax. Centrul de Informatii Sarb a apreciat ca inca o data se ignora faptul ca in urma acestor atacuri care se desfasoara in mijlocul zilei pot rezulta victime. Satul Ente, situat la 10 kilometri sud-vest de Pristina, este populat exclusiv de albanezi. Numarul mortilor este, inca, necunoscut. In centrul provinciei Kosovo, NATO a mai bombardat, tot in plina zi, satele Donie Obrinie si Likovat. Dintre cele aproximativ 12 bombe lansate deasupra satului Tresnia, aflat in apropiere de Prizren, spre granita cu Albania, cinci au fost bombe cu fragmentatie.
Avioanele NATO au bombardat, in noaptea de luni spre marti, obiective din Belgrad si Novi Sad (in nordul tarii), dar si-au concentrat atacurile mai ales in sudul Serbiei. La Belgrad s-au auzit trei explozii intre orele 03.20 si 03.25 (04.20 si 04.25 ora Romaniei). Ele au fost urmate, timp de mai multe minute, de tiruri sustinute ale apararii antiaeriene iugoslave. NATO a atacat din nou Batainita, cartier de la periferia de nord-vest a capitalei, unde se afla un aeroport militar bombardat in repetate randuri. Ieri dimineata, intre aceleasi ore, au fost bombardate o serie de obiective in padurea Lipovita, la circa 10 kilometri sud-est de Belgrad, a anuntat postul de radio privat Studio B.
Doua explozii au fost semnalate, ierii, la ora 03.00 la Novi Sad, capitala provinciei Voivodina, zona locuita in majoritate de romani si situata la 70 de kilometri nord de Belgrad. Exploziile s-au auzit in directia muntelui Fruska Gora (la 60 de kilometri nord de Belgrad). O a treia explozie s-a produs, ieri, in aceasta regiune, la ora 04.30. Alte doua explozii au fost semnalate, ieri, la Becei (la 80 de kilometri nord de Belgrad), oras bombardat pentru prima data de la inceputul atacurilor aliate impotriva Iugoslaviei, la 24 martie.
Sarbii au reusit sa doboare o racheta NATO in imprejurimile orasului Sabat. La Nis (la 220 kilometri sud de Belgrad), NATO a bombardat zona industriala din nord-vestul orasului, potrivit agentiei Tanjug, care afirma ca Alianta Nord-Atlantica a facut uz de bombe cu fragmentatie, interzise de conventiile internationale. Un pod de deasupra autostrazii Belgrad-Nis a fost atacat in apropierea localitatii Trupalske Sume. La Vladicin Han (la 280 de kilometri sud de Belgrad), NATO a lansat doua proiectile in centrul orasului, asupra unui pod peste raul Morava. Acest pod mai fusese atacat la 11 mai. NATO a mai bombardat, pentru a opta oara din 24 martie, suburbia Donie Sinkovce, de langa orasul Leskovat (la 250 de kilometri sud de capitala iugoslav). Luni, la ora 23.05, cartiere din nordul orasului Vranie au constituit tintele NATO, fiind avariate considerabil mai multe cladiri: a fabricii de tigari DIV-Vranie, a tipografiei Nova Jugoslavia, a principalei statii de autobuz Jedinstvo, precum si alte imobile invecinate. O persoana a fost ucisa, iar alte sase, intre care se afla si un copil, au fost ranite, in timpul raidurilor pe care aviatia NATO le-a lansat, luni dupa-amiaza, asupra Serbiei, informeaza AFP.
Mai multe proiectile au lovit, la ora 15.30 (16.30, ora Romaniei), un depozit de carburant al companiei Iugopetrol, din localitatea Bor, la 200 de kilometri sud-est de Belgrad. La sediul Iugopetrol au fost atinse un rezervor de carburant si o cisterna, potrivit Tanjug. Avioane ale Aliantei Nord-Atlantice au vizat, luni, pentru a patra oara, regiunea Smerdovo, situata la 50 de kilometri sud-est de Belgrad, unde cel putin doua rachete au atins un depozit de carburant. Orasul Ceaceak a fost atacat in patru randuri, fiind atinse doua uzine si un tronson de cale ferata care leaga acest oras de Kralievo. La 90 de kilometri sud de capitala iugoslava, a fost lovit un pod, la ora 15.20, de trei bombe, care au avariat si autostrada Belgrad-Nis, in apropiere de Velika Plana.
Reportaj realizat de Departamentul Externe 
A r h i v a
  Grozavii din Kosovo    
  Razvan Temesan risca 15 ani de inchisoare    
  Vadim sustine ca el insusi a supus-o la perversiuni sexuale pe ziarista Rodica Chelaru    
  Temesan da vina pe Dinu Gavrilescu    
  Cele 13 dosare penale ale lui Temesan    
  Guvernul britanic se chinuie sa puna mana pe fostul agent MI6 care a deconspirat peste 100 de spioni    
  Un miner disponibilizat de la Petrila si-a omorat fosta sotie si i-a violat de doua ori fiica    
 Top afisari / comentarii 
 O comisie a SPP va verifica activitatea capitanului Vasile Nalbaru (69 afisari)
 Taranistul Mihai Grigoriu duce mai departe testamentul politic al lui George Serban (57 afisari)
 Bombardamentele NATO au produs primele ploi acide in Romania (47 afisari)
 Priseceanu va fi tata pentru a doua oara (45 afisari)
 Federatia Sportului Scolar si Universitar nu are, inca, obiectul muncii (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21272 sec.