Kremlinul a anuntat cu surle si trambite suspendarea proiectului de amplasare
a unor rachete strategice Iskander in enclava Kaliningrad.
Decizia este prezentata drept o concesie facuta Administratiei americane a presedintelui Barack Obama, ca urmare a noii politici a Washingtonului in privinta amplasarii scutului antiracheta in Polonia si Cehia. Schimbarea de discurs a Moscovei apare ca un nou gest de destindere in relatiile dintre Moscova si Washington, dupa alegerea lui Barack Obama la Casa Alba. Diplomatia americana si-a manifestat insa reticenta fata de anuntul Kremlinului. Concomitent, bombardierele strategice rusesti au continuat ieri actiunile de hartuire a statelor NATO prin amenintarea spatiului aerian al acestora.
Federatia Rusa a suspendat proiectul de amplasare a unor rachete strategice de tip Iskander in regiunea Kaliningrad, datorita unei schimbari de atitudine a noii Administratii americane, a anuntat Interfax, citand surse oficiale de la Moscova. Schimbarea de pozitie a Moscovei intervine dupa discutia telefonica purtata, luni, de Barack Obama si Dmitri Medvedev, in timpul careia, conform Washingtonului, cei doi presedinti au convenit sa puna capat "derivei" care a existat in relatiile celor doua state in timpul Administratiei Bush. "Rusia nu are nevoie sa amplaseze rachete Iskander in regiunea Kaliningrad daca elemente ale scutului antiracheta nu sunt instalate pentru a ameninta Europa de Est", au mai precizat oficialii. Presedintele rus Dmitri Medvedev avertiza, in primul sau discurs catre natiune, la 5 noiembrie 2008, ca Rusia ar putea amplasa sisteme de rachete Iskander in Kaliningrad, enclava rusa inconjurata de state ale UE, "pentru a neutraliza, daca va fi necesar, sistemul antiracheta american din Europa". Ulterior, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, preciza ca tara sa nu va amplasa rachete Iskander in aceasta regiune, decat daca Washingtonul isi va instala elementele scutului antiracheta in Europa de Est. Printre elementele scutului se numara un radar performant, ce va fi amplasat in Cehia, la sud-vest de Praga, care ar trebui cuplat cu zece interceptoare de rachete din Polonia, pentru a contracara posibile tiruri cu rachete cu raza lunga de actiune.
Sicane strategice
Dispozitivul din Europa centrala ar forma a treia componenta a scutului antiracheta, care deja are elemente in SUA si sisteme de alerta in Groenlanda si Marea Britanie. La 19 ianuarie, cu o zi inainte de investirea lui Obama in functie, un oficial american anunta ca noul presedinte american ar putea reexamina proiectul scutului antiracheta in ceea ce priveste costul si eficacitatea tehnica a acestuia. Decizia Moscovei, in cazul in care se va confirma, "ar fi un pas pozitiv", aprecia ieri ambasadorul SUA la NATO, Kurt Volker.
Doua bombardiere strategice rusesti, de tip Tu-95 Bear, au efectuat o ieri misiune de patrulare de rutina, deasupra Oceanului Arctic, pana in apropiere de Alaska, a anuntat Vladimir Drik, purtatorul de cuvant al Fortelor aeriene ruse. Rusia a reluat in forta zborurile bombardierelor strategice deasupra Oceanelor Pacific, Atlantic si Arctic in august 2007, printr-un ordin semnat de presedintele de la acea data, Vladimir Putin.