Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Toba de porc pentru Sarbatori fericite!
-- Sarbatorile Craciunului fara bucate traditionale ar fi ca nunta fara lautari. Este parerea aproape unanima a multora dintre romani, iar retetele "de familie" fac legea in domeniu, fiecare dintre ele cu mici variatiuni pe tema data. Iata de ce Mara Constantin, de la www.bucataria-romaneasca.ro a pregatit pentru aceasta saptamana o reteta de toba din porc din categoria celor clasice.
Ingredientele necesare sunt cele cunoscute - 300 gr. sorici, o inima, o limba, o capatana de la un porc, condimente, sare, o burta de porc. Toate ingredientele se folosesc dupa ce au fost spalate. Carnea, impreuna cu inima, limba si capatana se fierb in apa, cu condimente si sare. Dupa fierbere, se dezoseaza carnea de pe capatana cu grija, doar cea care este buna, fara ochi, si se taie cubulete impreuna cu soriciul, inima si limba. Se amesteca bine si se adauga sare dupa gust. Se poate adauga si niste oregano sau cimbru si se introduce in burta de porc pe care o coasem. Se opareste toba astfel formata si se inteapa cu un bat de frigarui din loc in loc, pentru a iesi aerul. Se lasa cinci minute, dupa care se pune la presat si la racorit pana a doua zi.
Chardonnay La Cetate 2007
Majoritatea concetatenilor (ca sa nu mai vorbim de strainii care ne viziteaza tara si se declara "sedusi" de aceasta bautura) prefera o tuica sau o palinca "uleioasa" si bine racita alaturi de toba de porc. Totusi,
pentru cei care gandesc ca acest preparat traditional se serveste de obicei la inceputul unei mese lungi si imbelsugate si ar prefera un pahar de vin alb in deschiderea festinului, recomandarea noastra ar fi un Chardonnay complex si catifelat in acelasi timp, care sa echilibreze textura si aromele destul de intense ale tobei. De data aceasta, avem un Chardonnay La Cetate din regiunea Oprisor, Mehedinti - un vin alb sec si viguros, cu concentratie puternica, caracter fructat si note de stejar provenite de la butoaiele mici in care s-a facut fermentatia.
Un pahar bine racit din acest vin poate oferi satisfactie si poate pregati meseanul pentru "greutatile" ce urmeaza de regula tobei la o masa romaneasca traditionala de Sarbatori.
Pagina realizata de Cezar Ioan 
 Afisari: 731  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Traditional, toba ...   de Olga Khan
A r h i v a
  O calatorie in Orasul interzis    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.