Ziua Logo
  Nr. 4408 de sambata, 6 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Promotie la TVA
-- Noile modificari la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala introduc o bonificatie de 5% pentru firmele care isi platesc in avans anumite dari la stat
Firmele vor beneficia anul viitor de o reducere de 5% a impozitelor pe profit, pe dividende si pentru taxa pe valoare adaugata (TVA), daca isi vor achita cu 10 zile in avans obligatiile fiscale, conform modificarilor aduse Codului Fiscal printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, publicata joi in Monitorul Oficial.
Aceasta modificare face parte din planul de actiune privind cresterea economica initiat de Guvernul Tariceanu. "Pentru impozitele si contributiile cu stopaj la sursa, precum si pentru accize nu se accepta aceasta bonificatie. De asemenea, de bonificatie nu beneficiaza contribuabilii care au restante, sunt rau platnici" a declarat, recent, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Ordonanta de Urgenta cuprinde o serie de masuri de stimulare a investitiilor, a infiintarii de noi locuri de munca si de relaxare fiscala, estimate de Guvern la 10 miliarde de euro.
Printre alte masuri, Ordonanta de Urgenta stabileste valoarea punctului de pensie la 763,7 lei, incepand cu 1 ianuarie 2009. Angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza someri aflati de peste trei luni de zile fara un loc de munca vor primi echivalentul in lei al sumei de 1000 de euro, ca un stimulent pentru incurajarea angajarilor, cu conditia ca noii angajati sa nu fi fost, in ultimul an, salariati ai firmei. Daca noii angajati sunt dati afara in urmatorii trei ani, angajatorii trebuie sa returneze banii primiti de la stat, la care se adauga o dobanda egala cu cea a Bancii Nationale.
Persoanele fizice nu vor mai plati impozite pentru dobanzile la depozitele la termen si la instrumentele de economisire, incepand tot cu 1 ianuarie 2009.
Contributia de asigurari sociale platita de angajator pentru conditii deosebite de munca va fi redusa cu 1,5 puncte procentuale, de la 32,5% la 31%, iar contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca va fi diminuata cu 0,5 puncte, de la 37,5% la 37%, incepand cu 1 decembrie 2009. Cota de CAS pentru conditii normale de munca va fi mentinuta la 27,5%.
TVA de 5% pentru locuinte
Guvernul a hotarat reducerea TVA la o cota de 5% pentru locuintele cu o suprafata mai mica de 120 mp, spatiu util, si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 lei (aproximativ 100.000 de euro), achizitionate de orice persoana necasatorita sau de o familie.
Aceasta reducere se va aplica si cladirilor destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.
Pentru ca planul sa poata fi pus in aplicare, personalul administratiei centrale trebuie mentinut cel mult in limitele actuale.
"Deci in perioada urmatorilor patru ani personalul din administratia centrala sa nu creasca ca numar. In al doilea rand, sa fie aplicata cat mai repede legislatia personalului din domeniul bugetar, care sa reaseze salariile" a spus ministrul de Finante, Varujan Vosganian.
Iulian SIMBETEANU 
 Afisari: 526  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Masuri bune   de octaaa
A r h i v a
  Dacia pe janta    
  Lacat pe fabrici    
  Cont curent cu dobanda de depozit    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Secretul nesecret (5631 afisari)
 Spassky umilit la Bucuresti (3235 afisari)
 1989 - Inamicul este Romania (2665 afisari)
 Basescu a hipnotizat PSD (1926 afisari)
 Drogurile surogat la liber (1897 afisari)
 "Yes, we can!", cu mana pe "pieptul" lui Hillary Clinton (2486 afisari)
 Fostul demnitar comunist, Paul Niculescu-Mizil, a murit intr-un azil de bătrani (2233 afisari)
 Se dezbraca pentru a ajunge celebra la Bollywood! (FOTO) (2167 afisari)
 Multi-milionara, moare dupa 30 de ani de coma (2068 afisari)
 Israelul nu va mai beneficia de un "cec in alb" din partea viitoarei administratii americane  (1993 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01853 sec.