Ziua Logo
  Nr. 4368 de marti, 21 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Gratie nordica la Bucuresti
-- Finlanda este o tara despre care stim indeobste extrem de putine lucruri. Despre oamenii ei de marca sau istoria ei la fel de framan�tata de catre vecinii rusi. Ca si a noastra. Dar nume precum Jan Sibelius, cunoscutul compozitor, generalul Man�nerheim sau politicianul-presedinte Urho Kekonnen au ramas in memoria colectiva a Europei.
Dupa ce in aceasta vara am avut prilejul sa luam contact cu lucrarile unor graficieni finlandezi, iata ca o frumoasa seara de toamna dedicata lui Sibelius ne este oferita la Palatul Cantacuzino. Faimoasa resedinta a lui Grig Cantacuzino-Nababul, ajunsa astazi prin rasucirile istoriei Muzeul National "George Enescu". Pentru ca Maruka, sotia lui Enescu si nepoata "nababului" l-a mostenit, acolo l-a gazduit pe marele compozitor inainte ca pradaciunea comunista sa nationalizeze palatul. Acum este in parte muzeu vizitabil, parte sediu al Uniunii Compozitorilor, iar alte parti sunt inchiriate pe gologani ca sa subziste restul. Oricum ceva din parfumul de altadata a mai rezistat, iar pentru muzica de camera, marele hol de la intrare transformat in salita de concert devine un loc agreabil.
Seara dedicata lui de doi muzicieni finlandezi, violoncelistul Jussi Makkonnen si pianistul estoniano-finlandez Rait Karm a cuprins un program dens si variat. Multe lucrari dintre cele mai populare ale lui Sibelius, "Romanta in Fa major" sau "Elegie" - care domnisoara de pension nu lacrimeaza si azi la "Vals trist"? -, dar si cateva inspirate aranjamente ale pianistului Rait Karm. Makkonen si Karm, doi muzicieni meseriasi, buni profesionisti, fara extravagantele ce fac marile cariere internationale, doi interpreti care au redat exemplar muzica lui Sibelius. Plina de gratie, prospetime si nostalgii, farmec si sensibilitate, ea a fost transpusa in sunete cu multa daruire de cei doi oaspeti ai Bucurestiului. Ii asteptam cu interes si cu alte ocazii.
Bedros HORASANGIAN 
A r h i v a
  Politica literaturii    
     
  Posibilitatea intrarii in razboi a SUA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ritualuri barbare la Cambridge (3966 afisari)
 Creierul lui Obama (2161 afisari)
 Roma anti-Romania (2147 afisari)
 Strategie nationala pentru cadavrul Romaniei (2059 afisari)
 Nu speriati clientii (1547 afisari)
 O mama a reusit sa scape de doi agresori dupa ce i-a muscat de organele genitale, dar al treilea a violat-o de fata cu copilul de sapte ani (4302 afisari)
 "Farfurii zburatoare" filmate in Turcia (VIDEO) (3619 afisari)
 Presedintele unui fond de investitii din SUA se retrage dupa ce a castigat zeci de milioane de dolari din criza creditelor: Salutare, fraierilor. Va multumesc ca m-ati imbogatit idiotilor. God Bless America! (2886 afisari)
 Astrolog rus: UE si NATO nu vor mai exista in forma actuala in 2020 (2145 afisari)
 Anaconda 3 sau cum a vanat David Hasselhoff cel mai de temut sarpe din lume in padurile de la marginea Bucurestilor (2049 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00768 sec.