Ziua Logo
  Nr. 4368 de marti, 21 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Adamesteanu si Obama, personaje principale ale saptamanii editoriale
Politica literaturii
Piata de carte se focali�zeaza, zilele acestea, pe doua dintre personalitatile momentului, e drept, in doua colturi diferite ale lumii, care converg insa in Romania. Polirom lanseaza, azi, seria "Opere. Gabriela Adamesteanu", iar Rao il aduce pe Barack Obama cu "Indrazneala de a spera".
Dupa ce a fost prezentata la Targul International de Carte de la Frankfurt (vinerea tre�cuta), seria "Opere. Gabriela Adamesteanu" va fi lansata, azi, la Carturesti-Muzeul Taranului Roman (ora 17.00), in prezenta autoarei si a lui Carmen Musat, Paul Cernat si Daniel Cristea-Enache. Primele doua volume ale seriei cuprind romanul "Dimi��neata pierduta", povestirile din "Gara de Est" si romanul "Intalnirea", urmand ca in volumul al treilea (a carui aparitie este programata in 2009) sa se regaseasca romanul de debut al scriitoarei, "Drumul egal al fiecarei zile", si cartea la care scrie in prezent.
Aparut in '83, "Dimineata pierduta" a fost distins cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), adaptat radiofonic (2006), tradus in Estonia, Franta, Israel si dramatizat intr-un spectacol al Catalinei Buzoianu, la Teatrul Bulandra, care a avut premiera in decembrie 1986. "Intalnirea" a fost recompensat cu Premiul Ziarului de Iasi si Premiul Revistei Ateneu, tradus in Bulgaria si Ungaria si a fost adaptat radiofonic (2007) de catre aceeasi Catalina Buzoianu. Traducerea in franceza a romanului "Drumul egal al fiecarei zile" (1975), realizata de Marily Le Nir, a fost predata si este in lucru la Gallimard, volumul urmand sa apara cu titlul schimbat; romanul a primit premiul pentru debut al USR si premiul Academiei Romane si a fost tradus in bulgara. In prefata la primul volum al seriei, Sanda Cordos afirma ca "<<O dimineata pierduta>>, dar un veac castigat, se poate spune in legatura cu romanul Gabrielei Adamesteanu si cu titlul lui. O dimineata lunga, de o suta de ani. Romanul transmite nu numai un puternic sentiment al istoriei, ci si un puternic, extraordinar sentiment al vietii si, mai ales, al trecerii ei". Iar Paul Cernat a ales pentru prefata celui de al doilea volum, un citat al Monicai Lovinescu care concluzioneaza ca "in aceasta odisee concentrata, tragicul si deraderile lui domina orice experiment. Aici, nu o dimineata este pierduta, ci intregul trecut, pe care se straduieste sa-l capteze, revenind din Ithaca, noul Ulise, cand narator, cand narat, din <<Intalnirea>>".
Un senator cu angajament religios
"Victoria lui Barack Obama in alegeri ar reprezenta o schimbare fenomenala pentru Statele Unite si pentru intreaga lume", a declarat Kofi Annan, fost presedinte al Organizatiei Natiunilor Unite.
In iulie 2004, Obama a electrizat participantii la conventia nationala a Partidului Democrat cu un discurs care se adresa americanilor din intregul spectru politic. Mai ales o expresie a ramas fixata in mintea ascultatorilor ca un memento ca, in ciuda tuturor neintelegerilor si a conflictelor din istoria Statelor Unite, americanii au fost intotdeauna calauziti de un optimism tenace in ceea ce priveste viitorul sau de ceea ce senatorul Obama a numit "indrazneala de a spera". In centrul acestei carti se afla viziunea lui Obama despre cum pot fi depasite neintelegerile politice pentru a ataca probleme concrete. Analizeaza insecuritatea economica, tensiunile rasiale si religioase si amenintarile transnationale care se aduna dincolo de granitele SUA. Scrie, de asemenea, cu un ton surprinzator de intim si cu umor autopersiflant, despre acomodarea lui cu functia de senator, despre incercarea de a echilibra cerintele functiei publice cu ale vietii de familie si despre propriul angajament religios. Versiunea in limba romana a "Indraznelii de a spera" este disponibila in librarii incepand cu 23 octombrie. (L.D.)
 Afisari: 121  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Gratie nordica la Bucuresti    
     
  Posibilitatea intrarii in razboi a SUA    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ritualuri barbare la Cambridge (3966 afisari)
 Creierul lui Obama (2161 afisari)
 Roma anti-Romania (2147 afisari)
 Strategie nationala pentru cadavrul Romaniei (2059 afisari)
 Nu speriati clientii (1547 afisari)
 O mama a reusit sa scape de doi agresori dupa ce i-a muscat de organele genitale, dar al treilea a violat-o de fata cu copilul de sapte ani (4302 afisari)
 "Farfurii zburatoare" filmate in Turcia (VIDEO) (3619 afisari)
 Presedintele unui fond de investitii din SUA se retrage dupa ce a castigat zeci de milioane de dolari din criza creditelor: Salutare, fraierilor. Va multumesc ca m-ati imbogatit idiotilor. God Bless America! (2886 afisari)
 Astrolog rus: UE si NATO nu vor mai exista in forma actuala in 2020 (2145 afisari)
 Anaconda 3 sau cum a vanat David Hasselhoff cel mai de temut sarpe din lume in padurile de la marginea Bucurestilor (2049 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.