Ziua Logo
  Nr. 4356 de marti, 7 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Legea lui Riciu
-- Prevederile din statutul antrenorului, reglementate de Comitetul Executiv al federatiei, incalca prevederile Codului Muncii
Mult zvonita sosire a lui Ioan Andone in Giulesti a fost infirmata ieri atat de antrenor, cat si de oficiali ai FRF, ea nemaifiind posibila nu din motive de vointa a partilor, ci din cauza ca o reglementare a FRF interzice unui tehnician sa semneze, intr-un sezon competitional, contracte cu doua echipe din acelasi esalon! Numai ca legile FRF, ca in atatea alte cazuri, se bat cap in cap cu legile tarii, in cazul de fata fiind vorba despre contradictia dintre Statutul antrenorului si Codul Muncii.
Articolul 17.1 din Regulamentul privind Statutul antrenorului, Capitolul V, aprobat de Comitetul Executiv al FRF, care interzice unui antrenor de fotbal sa activeze la doua echipe in acelasi sezon, incalca prevederile Codului Muncii si pe cele ale Statutului Antrenorului reglementate prin HG 255/2003. Prevederile articolului 17.1, Capitolul V - "Drepturile si obligatiile antre�norului de fotbal", au intrat in vigoare la inceputul sezonului 2008-2009, dupa ce au fost aprobate in sedinta Comitetului Executiv, si interzic oricarui antrenor sa activeze la doua echipe din aceeasi liga pe parcursul unui an competitional. "Incepand cu anul competitional 2008-2009, pe toata durata unui sezon, un antrenor va putea semna un contract de munca: a) cu o singura echipa din Liga I; b) cu o singura echipa din aceeasi serie in cazul cluburilor de Liga a II-a, respectiv Liga a III-a", se arata in regulamentul aprobat de Comitetul Executiv al FRF. Conform capitolului 2 din Codul Muncii - Principii fundamentale, Art. 3, care se refera la libertatea muncii, dreptul la munca nu poate fi ingradit, orice persoana fiind libera in alegerea locului de munca. "(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit. (2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea. (4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept", se specifica in actul normativ. Totodata, Articolul 16 din Hotararea de Guvern 255/4 martie 2003 pentru aprobarea Statutului antrenorului, publicata in Monitorul Oficial nr. 191, din 26 martie 2003, si care se gaseste pe site-ul oficial al Agentiei Nationale pentru Sport, da dreptul "tuturor antrenorilor in activitate, indiferent de ramura de sport, categoria de clasificare si de structura sportiva unde isi desfasoara activitatea sa beneficieze de conditii corespunzatoare de mun�ca si protectie sociala in conditiile legii".
Radulescu s-a sucit
Directorul Scolii de Antrenori din cadrul FRF, Mircea Radulescu (foto), declara la 12 august, ca Stefan Stoica, demis la acel moment de la Gloria Buzau, poate sa ocupe o alta functie la o echipa din Liga I, mai putin cea de antrenor principal. "El nu are voie sa mai apara in acte ca antrenor principal, insa poate sa fie numit ca director tehnic sau ca antrenor secund, pentru ca regulamentul nu ingradeste acest drept", spunea Radulescu. Ieri, "Riciu" s-a sucit si a spus ca Andone nu poate ocupa o alta functie la Rapid. "In statutul antrenorului se mentioneaza ca un antrenor nu poate sa semneze decat un singur contract la Liga I. A fost introdus termenul de antrenor, iar prin antrenor se intelege orice functie tehnica sau administrativa sub care respectivul tehnician vrea sa se ascunda", a spus Radulescu.
Limitare, nu ingradire
La randul sau, juristul FRF, Iustin Stefan, sustine ca regu�lamentul aprobat de Comitetul Executiv nu ingradeste drepturile antrenorilor garantate de Codul Muncii, ci doar le limiteaza. "Codul muncii este aplicabil atunci cand avem un contract individual de munca, ori potrivit legii sportului, sportivii profesionisti, si am asimilat noi si antrenorii, pot incheia fie un contract indi�vidual de munca, fie un contract civil. Noi nu ii ingradim dreptul la munca, el se poate angaja, dar nu la un club din Liga I. E vorba de o limitare, nu de o ingradire. Aceste norme vin ca si o recomandare a UEFA si nu e vorba de o incalcare a Codului Muncii. E vorba de o limitare prin care incercam sa asiguram protectia atat a antrenorilor, cat si a cluburilor", a declarat Stefan. Intrebat daca regulamentul e aplicabil si daca poate fi atacat, juristul federatiei a spus ca toate cluburile trebuie sa respecte "legile" FRF, fiind afiliate la aceasta institutie. (MIG)
 Afisari: 332  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Eh...nu vad ca Riciu sa-si piarda din importanta...    de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Liga I etapa A 10-A    
  Copos, administratorul haosului    
  Stiri pe scurt    
  Minunile lui Piti    
  1000 pentru Capitan    1 comentariu
  Mititelu iese la atac    
 Top afisari / comentarii 
 Baronii pensiilor (2479 afisari)
 Pierdut stat roman. Il declar nul. (2385 afisari)
 Amanta lui Lennon, aleasa de Yoko (1909 afisari)
 Gafa de zece miliarde de euro (1592 afisari)
 Romania socialista in criza (1513 afisari)
 Ghici cine este vedeta care, la 45 de ani, arata senzational in costum de baie?  (3082 afisari)
 Actria Mariana Mihu a czut pe scen in timpul piesei "Unchiul Vania"  (2657 afisari)
 Statele Unite se indreapt spre o grav recesiune, a anunat Fondul Monetar Internaional  (2514 afisari)
 Imagini ocante cu momentul in care arbitrul Colescu a vrut s se arunce de la balcon (VIDEO) (2327 afisari)
 Refugiu caldut si salarii barosane: Unul din zece angajati ai A.N.A. are rude cu functii in SIE, MAp sau MIRA  (2042 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01962 sec.