Ziua Logo
  Nr. 4342 de sambata, 20 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Alungati din scoala
-- Mai bine de 300 de copii cu nevoi speciale din provincie nu au mai putut incepe scoala in acest an, deoarece autoritatile locale ale Sectorului 2 i-au trimis acasa * Autoritatile judetene refuza sa le asigure cazarea si masa in conditiile legii
Foto: Alexandra Mihale
Reprezentantii Primariei Sectorului 2 spun ca au recurs la aceasta masura pentru a-i determina pe conducatorii judetelor din care vin copiii sa deconteze cheltuielile facute pentru masa si cazarea acestora in ultimii ani. Parintii copiilor trimisi acasa afirma ca este revoltator faptul ca elevii cu nevoi speciale au ajuns sa fie folositi ca masa de manevra in neintelegerile financiare dintre administratiile locale.
La festivitatea de deschidere a anului scolar pentru elevii cu deficiente de vedere, 35 de copii insotiti de parinti sau rude apropiate au participat cu valiza "la picior". Cei mai multi dintre ei au fost nevoiti sa plece imediat dupa festivitate dupa ce au incercat, fara succes, sa induplece autoritatile sa le ofere copiilor dreptul legal la cazare si masa. Putinii parinti care au sperat la o rezolvare rapida a problemei sunt in pragul disperarii. "Stau cu fiica mea, Rebeca, la niste cunostinte in Bucuresti. Suntem din Resita si m-am invoit de la serviciu sa rezolv fetita cu scoala. Sunt de-a dreptul disperata, nu stiu incotro s-o apucam", ni s-a plans Rodica Bodiu.
Felicia Lucaci, directorul Scolii pentru copii cu deficiente de vedere, spune ca are mainile legate: "Nu-i putem ajuta cu nimic. Noi nu mai administram cantina si internatul (n.r. centrul de gazduire si ingrijire "Neghinita") din anul 2000, de cand au fost preluate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 2. Directoarea de acolo mi-a spus ca nu le mai asigura casa si masa deoarece judetele din care vin copiii nu au platit pentru intretinerea lor".
Numarul total al copiilor care nu mai primesc, practic, acces la educatie, este de fapt dublu, alti 40 de parinti primind telefon "in timp util", de la DGASPC, sa nu mai bata degeaba drumul pana la scoala la Bucuresti. "Mi-a fost mila de copii, dar nu am putut face nimic pentru ei. Am reusit sa cazez doua fete, una din Suceava si alta din Valea Calugareasca, la surorile lor mai mari din internatul centrului din Vatra Luminoasa. Un altul a fost luat de o familie din Bucuresti, care au copilul in aceeasi clasa. Toate sunt insa doar solutii temporare", spune Felicia Lucaci. Ea ne-a mai prezentat trei elevi din provincie care, fortati de imprejurari, au decis sa faca naveta. Unul dintre ei, Costel Duduta, din Dragos Voda (Calarasi), ne-a spus ca se trezeste, zilnic, la 3 dimineata si se intoarce acasa abia in jurul orei 18.00. Pe fata lui se citeste, deja, oboseala, dar zice ca nu are de gand sa renunte.
Cheta pentru mancarea elevilor
Nici copiii din Bucuresti nu sunt scutiti de probleme! Cei care "trec granita" Sectorului 2 vin la scoala, neavand nevoie de cazare, dar nu primesc masa la care au dreptul prin lege, din acelasi motiv: celelalte sectoare nu au facut platile catre Sectorul 2. Pana miercuri, profesorii au facut cheta si au cumparat copiilor mancare rece.
Ieri s-au primit bani de la sindicatul din invatamant pentru a se cumpara copiilor mancare calda de la o firma de catering. "Este inuman si ilegal ce se intampla cu elevii nostri. In acest moment, copiilor cu deficiente de vedere care au orientare pentru scoala noastra, le este incalcat dreptul constitutional la educatie. Dupa ce ca au fost batuti de soarta, ii mai batjocorim si noi", ne-a declarat profesorul Ion Popa, parinte si el al unui copil cu nevoi speciale.
Situatia este la fel de disperata si alaturi, la Scoala pentru copii hipoacuzici (persoane cu simtul auditiv diminuat). Aici au fost trimisi acasa 85 de copii care au dreptul, potrivit legii si Constitutiei, la cazare, masa si instruire scolara adecvata, dar nu au fost cazati in internatul scolii si nici nu au primit dreptul la o masa calda. Si la aceasta scoala este aceeasi situatie, internatul si cantina aflandu-se, de 8 ani, in administrarea Directiei de protectie a copilului Sector 2. Ieri erau prezenti la cursuri cel mult 20 de elevi, care urmau sa primeasca si prima masa din aceasta saptamana, din banii sindicatului.
Birouri din dormitor
La poarta institutiei, Petre Dancu, directorul internatului si cantinei a ramas ieri neinduplecat, la rugamintile unui batran de 82 de ani, din Teleorman, venit sa-si aduca stranepoata la scoala. Acesta l-a rugat cu cerul si pamantul sa-i primeasca nepoata, macar sa doarma intr-un pat, ca se descurca el cu mancarea. Refuzul a fost categoric, la fel ca in cazul celorlalti 85 de copii, batranul urmand sa faca, mai mult ca sigur, calea intoarsa la Tiganesti, cu tot cu nepoata. Petre Dancu a refuzat sa ne raspunda la intrebari, pe motiv ca a primit dispozitie ca orice comunicare cu presa nu se poate face decat prin biroul de presa al Primariei sectorului 2. El nu ne-a dat voie nici sa vizitam cantina si internatul. Acolo am fi vazut, spun profesorii din scoala, ca "domnii de la DGASPC au desfiintat un dormitor pentru a-si face birou si o magazie".
"Pusi in fata faptului implinit"
Stelian Fedorca, inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, sustine ca Inspectoratul a fost pus in fata faptului implinit. "Este de-a dreptul inadmisibil. Am aflat de aceasta initiativa abia luni, 15 septembrie. Am incercat sa iau legatura cu primarul Neculai Ontanu dar secretarele de acolo m-au anuntat ca este in concediu si trebuie sa astept intoarcerea acestuia. Trebuie rezolvata urgent problema elevilor. Altfel si profesorii acestora, oameni cu pregatire speciala, sunt in pericol de a-si pierde catedrele", ne-a declarat inspectorul scolar general.
"Bani numai
pentru Sectorul 2"
Intr-un comunicat remis redactiei, serviciul de presa al Primariei anunta cauzele pentru care primarul Sectorului 2 a luat masura de a nu mai plati contravaloarea (n.r. circa 2,8 milioane de lei) cazarii, mesei, rechizitelor si hainelor pentru cei 347 de copii cu deficiente de vedere din tara, care invata in unitatile din Sectorul 2. "Decizia a fost luata dupa mai bine de opt ani, timp in care edilul Sectorului 2 a trimis nenumarate notificari catre directiile judetene de protectia copilului din tara cu privire la achitarea de catre acestea a cheltuielilor necesare copiilor cu dizabilitati. Dupa cum este normal, Primaria Sectorului 2 va continua sa plateasca toate cheltuielile numai pentru cei aproximativ 50 de copii ce provin din Sectorul 2. (...) Avand in vedere suma mare de bani care se cheltuia anual pentru copiii cu deficiente, primarul Ontanu a decis sa foloseasca banii administratiei publice locale numai pentru locuitorii sectorului 2, iar fiecare directie judeteana de protectia copilului din tara sa asigure banii necesari pentru cazurile sociale proprii. In cei opt ani de zile de cand se perpetueaza aceasta situatie, directiile judetene aveau tot timpul necesar sa construiasca scoli speciale pentru propriii copii, dar au preferat sa paseze responsabilitatea catre Primaria Sectorului 2 si a bugetului local a acesteia". Comunicatul nu face lumina, insa, asupra motivului pentru care tocmai copiii cu nevoi speciale sunt cei care trag ponoasele neglijentei administratiilor locale.
In Bucuresti vin copii din 19 judete
Educatia copiilor cu deficiente de vaz sau auz poate fi facuta, eficient, numai in scoli speciale, dotate adecvat si cu dascali pregatiti pentru aceasta munca. In Romania sunt numai cateva astfel de scoli, cele din Sectorul 2 fiind singurele din sudul tarii. Aici sunt adusi sa invete copii din 19 judete, a caror scolarizare este practic imposibil de realizat in scolile obisnuite.
Catalin Antohe 
 Afisari: 246  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Alungati din scoala   de Viorica Ianc
95%Taricene   de tray
A r h i v a
  Rusia sparge scutul    50 comentarii
  Drept la replica al CNSAS    3 comentarii
  SMS-ul mai tare ca vodca    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Rusia sparge scutul (3084 afisari)
 Actualitatea "Principiului Trotki": nici pace, nici razboi! (2172 afisari)
 Dedesupturile "scutului anti-racheta" (1848 afisari)
 Bagabontii lui Dinamo le-au stricat imaginea (1478 afisari)
 Kim Jong il cu un picior in groapa (1450 afisari)
 Fidel Castro a facut sex cu cel putin 35.000 de femei (5960 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a aratat sanii in public? (3130 afisari)
 Arges: Preot acuzat de agresiune sexuala (VIDEO) (2249 afisari)
 Britanicii se tem ca raman fara muncitori romani, dupa ce se speriasera ca vor fi invadati de ei (2096 afisari)
 Madonna a cazut pe scena (VIDEO) (2053 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01354 sec.