Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scoala care este
-- Guvernantii si primarii si-au primit, si in acest an, elevii in clase respingatoare si cladiri insalubre * In schimb, i-au asaltat cu promisiuni electorale si liste de impliniri
Scoala 109 de pe strada Petre Tutea, sectorul 4
"In Italia, daca ridici un capac de canalizare, o sa dai de-un roman care tipa ca vrea liniste. In Romania, cu scolile astea neingrijite ale noastre, poti sa-ti ridici si poalele, ca nu te vede nimeni!", observa sugubat unul dintre parinti prezent la deschiderea anului scolar. Ploua marunt, dar o multime cenusie de oameni isi asteapta in continuare copiii, in fata Scolii 109 din Capitala. Imediat dupa consumarea festivitatilor, micii elevi fusesera introdusi in clase ca sa-si cunoasca dascalii, colegii si abecedarele, iar acum sunt asteptati la iesire, cu infinita rabdare, de parinti, de bunici si de un cartier mocirlos.
De la exterior, cladirea scolii arata a fi in ruina: peretii sunt crapati, ferestrele au lemn din vremea dacilor, iar varul este cazut. Este vizibil, insa, ca starea de degradare nu se limiteaza doar la institutie: carosabilul din fata este spart si plin de gunoaie asa incat, copiii cartierului vor pasi zilnic dintr-o ruina (cladirea scolii), intr-o alta ruina - in strada. Nimeni nu pune un cancioc de mortar la peretii coscoviti ai scolii 109 de pe strada Petre Tutea din Sectorul 4 al Bucurestilor, gospodarit de conservatorul Piedone. Dar se lucreaza vartos alaturi, la biserica din spatele scolii.
To BEI, or not to BEI
Intram in Scoala 109: calculatoarele pentru laboratorul de informatica sunt ingramadite in biroul directorului Carmen Istodor, parchetul este macinat, vopseaua coapta pe pereti, usile nesigure. "Am fost cuprinsi intr-un program cu Banca Europeana pentru Investitii si fiindca se presupunea ca primim bani de la Primaria Generala a Capitalei, cei de la Primaria Sectorului 4 nu ne-au mai dat bani nici pentru igienizare. De aceea arata scoala asa cum arata! Scoala 109 are doua corpuri de cladiri, dar firma care trebuia sa faca renovarea apucase sa intre doar in corpul vechi! Intre timp, constructorul a plecat, iar bani nu am mai primit nici de la BEI, nici de la Sectorul 4!", explica directorul Istodor. Din hatisul argumentatiilor, retinem (noi si vremurile care vor veni) ca motivele intarzierii sunt urmatoarele: nu s-au respectat termenele, nu s-au primit bani, nu a existat comunicare pe triunghiul isoscel Scoala - Primaria Capitalei - Constructor. In plus, smecheria mioritica a constructorilor a suferit o grea lovitura cand BEI a contabilizat riguros banii alocati investitiilor si, in plus (suprem motiv!) Romania, oricum, nu suporta progrese rapide pentru astfel de cazuri. Reparatiile la Scoala 109 ar fi trebuit sa fie finalizate inca din 2007, dar nu s-a intamplat asta si nici nu se va intampla prea curand, fiindca in acest moment, nu mai exista nici constructor, pe motiv de reziliere a contractului. In acest fel, din informatiile noastre, numai opt scoli bucurestene dintr-un total de 102, incluse in programul BEI, au fost renovate complet incepand cu anul 2003.
Sa tragi apa cu electrozi de sudura
Scoala 103 de pe strada Vigoniei, sectorul 5
Aceeasi situatie poate fi regasita la Colegiul Tehnic Energetic din sectorul 5, la doua - trei "almanahe" distanta de Scoala 109: aici, daca treci de un portar care racneste, de caini care plang si de un camp urias cu izolatori electrici tricolori, poti vedea in ce stare de parasire se afla institutia. La toaleta, de exemplu, s-a schimbat rezervorul de apa cu unul din plastic, dar apa se trage, foarte original, cu o "sfoara" facuta din electrozi de sudura. Pe coridoarele intunecoase sunt afisate "Cele sapte minuni ale lumii", iar ferestrele ofera privelistea unui camin murdar de nefamilisti, suficient de dezolant, probabil, pentru a incuraja performantele elevilor. La coada peisajului, a intervenit, totusi, si o veste buna: o doamna profesoara ne-a soptit, intre doua piscoturi (profesorii serbau noul an scolar), ca ne putem inscrie linistit copilul la Energetic: "Nu mai avem contract cu BEI, a zis Oprescu (Primarul General-n.n.) ca ne da el bani pentru reparatii!"
Vanghelie, internetul si soparla
Mai apoi, daca treci strada fara sa fii calcat de masina primarului Mariean Vanghelie, cel care vegheaza permanent ca lucrurile si oamenii din Sectorul 5 sa fie in buna stare, poti ajunge la Scoala 103 de pe strada Vigoniei, gard in gard cu Cimitirul israelit. Aici, vestile sunt mai bune, aici, BEI si Primaria Capitalei nu au lovit: peretii scolii sclipesc, totul a fost schimbat de la plastic pana la lemn, elevii fumeaza civilizat, afara. Blazarea, insa, cica, ar fi ramas aceeasi: "Inainte erau mai activi copiii astia, mai sareau si baietii gardul la cimitir, prindeau soparle ca sa sperie fetele. Azi, parca nu mai cunosc decat Internet", ofteaza o cucoana fardata strident. Ne aflam in sala uriasa de sport a Scolii 103, unde se oficiaza traditionala slujba bisericeasca de inceput de an scolar: nu se aude nimic, dar in fata multimii, un preot se roaga- probabil, pentru note mai mari de cinci, pentru sanatatea si prosperitatea invatamantului romanesc. Intr-un alt grup, o doamna rememoreaza ca Scoala 103 a fost scena pe care omul de afaceri Ion Tiriac a recompensat, nu demult, Programul guvernamental "Sali de sport" cu un Mercedes. "Fata", tocmai spune ea unei vecine, "daca ma invita atunci Tiriac in mertan, nu ma mai opream pana-n Franta. Ce scoli au aia, ce scoli!"
Traian George HORIA 
 Afisari: 362  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Inconstientza sinistra   de Nicu Pruna
A r h i v a
  Haos nuclear la Magurele    7 comentarii
  Politicienii s-au intrecut in promisiuni    2 comentarii
  Turul primarilor    
  Paranghelie de Bruxelles    4 comentarii
  Felix la judecata    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01195 sec.