Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dulapioare pe campii
-- ISMB cumpara cu 3,5 milioane de lei vechi/bucata dulapioare individuale pentru elevii claselor I-IV * Parintii contribuie cu sume intre 1,5 si 7 milioane de lei la fondul clasei * Meditatiile au "coborat" pana la nivelul claselor primare
Inspectoratul General al Municipiului Bucuresti (ISMB) a cheltuit bani cu gramada pentru a veni in intampinarea dorintei parintilor de a diminua greutatea ghiozdanelor purtate de elevii din clasele primare.
ISMB a lansat, astfel, programul "Vreau sa merg cu drag la scoala!", prin intermediul caruia toate cele 180 unitati de invatamant care au clase I-IV vor fi dotate cu dulapioare individuale. Fiecare elev isi va putea pastra aici materialele auxiliare, manualele, echipamentul sportiv si trusa personala. Pana in prezent au fost livrate 4.747 de dulapioare de lemn in 40 de unitati de invatamant pentru elevii din ciclul primar, informeaza ISMB. Investitia se ridica la valoarea de 1.656.000 de lei, ceea ce inseamna ca pretul unui singur dulapior de lemn este de aproape 350 de lei noi, adica 3,5 milioane de lei vechi.
Afacerea este de departe paguboasa pentru inspectorat, care nu a anuntat daca a achizitionat prin licitatie acest mobilier. In fiecare an, banii alocati de Guvern pentru reabilitarea infrastructurii scolare sunt tinuti cu strasnicie la inspectorat, iar investitiile sunt realizate numai de primariile de sector. La sfarsitul anului, ISMB returneaza banii la bugetul de stat, spre multumirea conducerii Ministerului Educatiei. La nevoie, cate un reprezentant al ISMB iese cu cate o declaratie publica in care ii acuza pe edili ca nu sunt capabili sa cheltuiasca banii, desi acestia nu vad un leu. Asa se face ca, din 2001 - cand administrarea scolilor a trecut in sarcina consiliilor locale - primariile sectoarelor bucurestene au grija sa prinda in bugetul local sume considerabile pentru refacerea si modernizarea scolilor, pe care le si cheltuiesc. "N-am stat cu mana-ntinsa la Guvern, am alocat noi bani din bugetul local pentru construirea celor 18 gradinite din Sectorul 3", ne-a declarat primarul Liviu Negoita. La randul sau, edilul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a trebuit sa faca scandal in presa pentru a primi banii alocati anul trecut, in iunie, pentru construirea a 19 gradinite.
Dincolo de aceste neajunsuri birocratice si dispute politice, parintii sunt cei pacaliti. In calitate de contribuabili, ei platesc in mod indirect, catre scoala, de patru ori: prima data prin impozitul pe salariu, apoi prin fondurile alocate invatamantului din bugetul de stat, a treia oara prin impozitele si taxele locale - din care se aloca fondurile pentru reparatii, igienizare etc - si, in ultimul rand, prin fondul scolii, fondul clasei si alte asemenea contributii banesti - pentru raschetarea parchetului, zugravirea clasei, cumpararea de perdele si draperii noi etc -, care se fac direct catre scoala. Aceste ultime plati se fac in functie de zona in care se afla scoala - intre 1,5 si 7 milioane de lei pentru un copil. Daca parintele are doi sau trei copii la scoala, este nevoit sa-si dea salariul pe o luna pentru asemenea investitii suportate deja prin impozite si taxe. Daca adaugam spaga de inscriere in clasa I la scolile cu renume sau la gradinita - 300 de euro -, constatam ca invatamantul gratuit se afla doar pe hartie. In fine, meditatiile - un fenomen de coruptie tolerat de autoritati - au ajuns la nivelul claselor primare, astfel incat multe invatatoare isi racoleaza "victimele" in functie de veniturile parintilor. Prima intrebare adresata copiilor la scoala este "unde lucreaza parintii?", iar tabelul aferent este atasat la sfarsitul catalogului.
Magda SEVERIN, Iulian SAMBETEANU 
 Afisari: 257  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
sacul gaurit   de dorumare
A r h i v a
  Salariile prind viteza in statistici    
  Perspective sumbre    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01051 sec.