Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Fabrica de spagari
-- DNA a ordonat unor investigatori sub acoperire sa ofere mita politistilor de la Permise Arges, pentru a-i aresta * Procedura penala si CEDO interzic aceasta practica * Politistii corupti ar putea scapa din cauza incompetentei procurorilor
Membrii notoriei retele de "politisti spagari" de la serviciul de permise auto din judetul Arges risca sa scape de o eventuala condamnare. Totul din pricina folosirii unor metode de ancheta interzise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg si de Codul de procedura penala.
Acesta prevede, la articolul 68, ca "este oprit a determina o persoana sa savarseasca sau sa continue savarsirea unei fapte penale, in scopul obtinerii unei probe". ZIUA a intrat in posesia unor ordonante ale procurorului de caz Viorel Cerbu, adjunctul sefului Sectiei I a DNA, prin care s-a dispus unor investigatori sub acoperire sa promita bani si sa ofere mita, din banii statului, lucratorilor de politie din Arges, care au dezvoltat teribila retea de trafic cu permise auto.
Practic, s-a ordonat unor politisti sub acoperire sa comita fapte de dare de mita, pentru a se strange probe de luare de mita impotriva altora. Dupa care s-au operat arestarile. ZIUA nu pledeaza sub nicio forma pentru nevinovatia politistilor spagari, care au umplut tara de soferi fara cunostinte si aptitudini, unii dintre ei producand grave accidente rutiere. Exista insa riscul, ca din cauza folosirii unor proceduri respinse de forurile europene, niste rau-facatori dovediti sa scape basma curata in fata judecatorilor pe motiv de incalcare a normelor de procedura. In anul 2007, DNA a inregistrat oficial 54 de cazuri de achitari, cifra imensa, mai mult decat ingrijoratoare. CEDO de la Strasbourg a condamnat Portugalia si Lituania pentru folosirea "agentilor provocatori" (politisti sub acoperire), care au determinat savarsirea de infractiuni, concluzionand ca "interesul public nu poate justifica folosirea probei ca urmare a unei provocari din partea politiei". Lucrari juridice de specialitate, printre care se numara si un studiu al actualului Procuror General al Romaniei, Laura Kovesi, arata ca investigatorii sub acoperire pot fi infiltrati doar pentru culegerea de informati, nu si pentru determinarea la comiterea de infractiuni.
Agentii provocatori
Prin Ordonanta nr. 26/P/ din 11.03.2008 (vezi facsimil), procurorul Viorel Cerbu, adjunct al sefului Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, a dispus: "Autorizarea folosirii in cauza a trei investigatori sub acoperire, avand nume de cod...", pe care i-a autorizat "sa promita, sa ofere sau, dupa caz, sa dea bani ori alte foloase, cu respectarea dispozitiilor art. 68 Cod procedura penala, lucratorilor de politie din cadrul SPCRPCIV Arges ori altor persoane, in mod direct sau prin intermediari, in conditiile incriminarilor prevazute de art. 254, art. 256 sau art. 257 Cod penal, pentru obtinerea permisului de conducere". Este vorba de infractiunile de luare de mita, primirea de foloase necuvenite si trafic de influenta. Cei trei investigatori acoperiti au mai fost autorizati sa foloseasca tehnica ascunsa de interceptare audio-video in mediu ambiental, in vederea surprinderii actelor de coruptie. Este de remarcat contradictia flagranta dintre dispozitia procurorului de a se da mita si "conditia" ca mita sa fie primita "cu respectarea dispozitiilor art. 68 Cod procedura penala", articol care interzice expres folosirea de astfel de metode.
Este oprit a determina o persoana sa savarseasca sau sa continue savarsirea unei fapte penale, in scopul obtinerii unei probe". - art. 68, C.p.p.
Actiunea sub acoperire a DNA
Activitatea celor trei investigatori sub acoperire a dat roadele scontate, mai multi ofiteri de politie din Arges fiind inregistrati pretinzand si primind mii de euro, pusi la dispozitie din fondurile de flagrant ale DNA, pentru facilitarea de emitere de permise. In caz s-a folosit si un ofiter de politie cu identitate reala, coleg cu "politistii spagari". Prin Ordonanta nr. 26/P din 09.04.2008, activitatea celor trei investigatori sub acoperire a fost prelungita de procuror cu inca 30 de zile, pentru suplimentarea probatoriului. In aceasta a doua ordonanta, se detaliaza pe larg modalitatile in care investigatorii acoperiti au provocat diversi politisti la savarsirea de infractiuni, dandu-le sume mari de bani.
Deciziile Curtii de la Strasbourg
Articolul 68 din Codul de procedura penala, care interzice determinarea la comiterea de infractiuni in scopul strangerii de probe, nu este singurul care contravine folosirii "agentilor provocatori".
CEDO de la Strasbourg a condamnat in iunie 1998 statul Portugalia, in cazul "Teixeira de Castro", pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil, ca urmare a folosirii unor agenti provocatori in scopul arestarii si condamnarii unui traficant de droguri. Judecatorii europeni au acordat "traficantului de droguri" daune de 10.000.000 escudos, plus 1.800.000 escudos cheltuieli de judecata, motivand ca din probe nu rezulta ca acuzatul era predispus la comiterea infractiunii, neavand antecedente penale, fapta sa fiind comisa la instigarea politistilor acoperiti. In motivarea hotararii se arata ca "folosirea agentilor sub acoperire trebuie restrictionata... interesul public neputand justifica folosirea probei obtinute ca urmare a unei provocari din partea politiei... Cei doi politisti nu s-au limitat la a examina de o maniera pur pasiva activitatea infractionala a reclamantului, ci au exercitat o influenta astfel incat sa determine comiterea unei infractiuni". De asemenea, in cazul "Ramanauskas vs. Lituania", CEDO de la Strasbourg a condamnat Lituania pentru o speta similara, in care au fost folositi doi agenti infiltrati, constatand ca a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, neexistand nici un indiciu ca fara interventia provocatoare a politistilor, fapta penala s-ar fi comis.
CSM cere ministrului Justitiei revizuirea legislatiei
Procurorul DNA, Viorel Cerbu, a folosit pentru autorizarea investigatorilor acoperiti un articol care contravine procedurii penale si Constitutiei, care prevede ca, atunci cand exista neconcordanta intre tratatele internationale
si legile interne, primeaza cele internationale.
Procurorul s-a folosit de o modificare a Legii 78/2000, efectuata prin Ordonanta de Urgenta nr. 124/2005 (emisa sub ministeriatul ex-ministrului Justitiei Monica Macovei, cand s-au emis multe ordonante criticate de societatea civila), care a introdus la art. 26, indice 1, prevederea ca "investigatorii sub acoperire sau investigatorii cu identitate reala pot fi autorizati sa promita, sa ofere sau, dupa caz, sa dea bani ori alte foloase unui functionar, in conditiile prevazute la art. 254, 256 sau 257 din Codul penal". La 31.07.2008, CSM a solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, in calitate de initiator de legi, sa alinieze legislatia romana in materia "agentilor provocatori", in conformitate cu cele doua hotarari ale CEDO, mentionate mai sus. CSM a avertizat asupra faptului ca potrivit art. 64 din Codul de procedura penala: "Mijloacele de proba obtinute in mod ilegal nu pot fi folosite in procesul penal".
Pozitia lui Kovesi
In mai multe lucrari juridice de specialitate, o serie de profesionisti ai dreptului sustin ca investigatorii acoperiti nu pot fi folositi decat in scopul culegerii
de informatii.
In lucrarea publicata in Revista de Drept Penal, din septembrie 2002, actualul Procuror General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi (fosta Lascu), argumenteaza faptul ca, potrivit Legii 143/2000, care a introdus institutia "investigatorului acoperit", rezulta ca (vezi facsimil): "Investigatorului acoperit ii revine sarcina de a culege date si informatii pentru a realiza scopul pentru care s-a emis autorizarea. Aceasta inseamna ca el nu trebuie sa provoace savarsirea de infractiuni, ci numai sa observe savarsirea sau pregatirea ei de catre grupul de infractori, comunicand datele acelora care au autorizat activitatea sa".
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 964  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
cita vrajeala...   de dorumare
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01291 sec.