Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Armata
Cu Piranha la atac
-- Noile transportoare blindate vor fi testate direct in lupta * In ultimul atentat soldatcu moartea unui militar roman si ranirea altor patru, TAB-ul a sarit 10 metri in aer
Din cauza ultimului atentat comis impotriva militarilor romani din Afganistan, soldat cu un mort si patru raniti, conducerea Ministerului Apararii a decis sa trimita primele sase TAB-uri Piranha in teatrul de operatii.
Chiar daca acestea au avut unele probleme in faza de testare, iar militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte ,,Dragoslavele" habar nu au sa le foloseasca, ei vor fi scoliti in Afganistan sa le conduca si sa traga cu mitraliera, de catre colegii lor de la Craiova. Generalul locotenent Teodor Frunzeti, seful Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT), este optimist si crede ca in aproximativ o luna de zile de la sosirea instructorilor in Afganistan, vanatorii de munte din Batalionul 30 vor putea folosi Piranha in misiuni de lupta.
Generalul Frunzeti ne-a declarat ca in atentatul din 31 august, talibanii au folosit o bomba artizanala cu azotat de amoniu. "TAB-ul a fost aruncat in aer la 10 metri, s-a rasturnat pe o parte si apoi s-a rostogolit. Ranile pe care le-au suferit militarii au fost produse in urma izbirii de peretii interiori ai blindatului", a precizat Frunzeti. In urma cercetarilor s-a stabilit ca blindajul transportorului nu a fost strapuns. "Dupa marimea craterului produs de explozie, expertii americani au estimat ca bomba a avut echivalentul a 80 de kilograme de trotil", a spus seful SMFT. El a afirmat ca "asemenea atentate cu dispozitive improvizate se pun la cale impotriva tuturor fortelor Coalitiei din Afganistam si Irak. In momentul in care pui o incarcatura de 50 de kilograme echivalent trotil nu rezista nimic. Transportoarele pe care le avem noi in teatre au intr-adevar blindajele mai slabe decat cele pe care le-am cumparat acum".
Referindu-se la problemele aparute la Piranha, seful SMFT ne-a declarat ca "primele 10 transportoare au fost livrate in tara cu o intarziere destul de mare, de cateva luni, din cauza producatorului. Acesta a lucrat sub o presiune psihologica si le-a adus in Romania fara sa le pregateasca." Din cele spuse de generalul Frunzeti, elvetieni nu au mai produs un transportor identic cu cel livrat armatei romane. Cert este ca in momentul in care carcasa transportorului, turela si armamentul au ajuns in Romania, elvetienii nu au avut timp sa le testeze si sa le verifice. Imediat dupa ce le-au montat la fabrica de la Mizil au intrat cu ele la testare. "Eu cred ca nu e normal acest lucru", ne-a declarat seful SMFT. Chiar daca generalul Frunzeti se declara in prezent multumit de Piranha el nu stie cum se vor comporta acestea in misiuni reale de lupta in Afganistan. Seful SMFT a recunoscut ca cele mai mari probleme la Piranha au fost cu sistemele de comunicatii si optoelectronice deoarece erau afectate de radiatiile emise de cablajele electrice. "Campurile magnetice create de energia electrica din cablurile conductoare afectau sistemele de comunicatii si optoelectronice din cauza undelor electromagnetice", a spus Frunzeti. El a precizat ca defectiunea a fost rezolvata prin schimbarea cablajelor. Chiar daca testele de flotabilitate au fost trecute in cele din urma, seful SMFT ne-a spus ca dupa montarea unui kit suplimetar de protectie, TAB-urile Piranha nu vor mai putea pluti pe apa deoarece vor fi prea grele. In urmatorii 10 ani, armata va schimba toate cele aproximativ 700 de transportoare blindate pe care le are in dotare. In acest scop se vor cheltui aproximativ trei miliarde de euro. Generalul Teodor Frunzeti ne-a declarat ca nu e obligatoriu ca acestea sa fie livrate tot de firma MOWAG (producatorul transportorului Piranha - n.r.) si ca vor fi modificate cerintele operationale pentru noile blindate. Seful SMFT a mai spus ca pentru sporirea protectiei militarilor in Afganistan, armata are nevoie urgenta de avioane de supraveghere fara pilot (unmanned aerial vehicle - UAV).
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
daca ai buget pe mina....   de dorumare
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.