Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Jurnalism cultural
Citesc "Idei In dialog" si ma intreb, uneori, daca acolo e prezenta o forma de jurnalism cultural. Da, imi zic, dar numai in textele lui Traian Ungureanu, care pune o deschidere de natura culturala in tot ce scrie, fie ca e despre actualitatea politica, fie ca e despre sport ori despre istoria recenta a Romaniei. In rest? In rest, avem de a face cu forme de studiu cultural, fara fond jurnalistic, mai putin atunci cand Horia-Roman Patapievici ridica la nivel de argument o dezbatere de idei din actualitatea imediata. Textele de acest fel au, intr-adevar, un fond jurnalistic, pentru ca privesc in adancimea cea mai putin vizibila a imediatului.
Citesc, apoi, "Dilema veche" si imi pun aceleasi intrebari. Revista s-a nascut chiar cu acest program: sa abordeze teme jurnalistice la un nivel de intelegere culturala explicita a imediatului. Dar... In afara de textele semnate de Andrei Plesu si Sever Voinescu, nu-mi pot da seama prea bine unde zace imediatul jurnalistic. Nici fond jurnalistic, nici forma culturala, in cele mai multe articole. Cateodata, prea multa fandoseala pseudojurnalistica, pseudoculturala. Cand textele sunt pur si simplu culturale, ori pur si simplu politice, jos palaria. Dar unde e imediatul acela din vechiul program?
De fapt, ce mA tot Intreb eu cum arata la fata jurnalismul cultural, azi? Ce mai poate sa insemne genul acesta de publicistica?
Am avut noi o dezbatere culturala in acesti aproape 20 de ani de presa libera? De pilda, una care sa se intrebe ceva despre fuga de realitate (ori despre intalnirea cu realitatea) a omului asa-zis de cultura? Sa fie imediatul politic chiar realitatea?
Nu cumva, in fata politicului devenit spectacol mediatic, ne fuge de sub picioare simtul adevaratei realitati?
De pildA, un tribunal din Franta introduce un nou delict: acela de "denigrare a comunitatii". Ce intelege instanta franceza prin comunitate? Un grup religios. Islamisti, de exemplu. Dar sensul ideii de comunitate poate fi translat si catre grupuri etnice. Mai apoi, catre grupuri profesionale. Si asa mai departe.
Ce avem aici? Un scandal enorm. Il vedem? Numai daca nu am pierdut simtul realitatii. Nu-l vedem, asadar. Pentru ca jurnalismul de azi nu mai stie pe ce sta. Nu mai are dimensiune culturala si de aceea nu mai vede decat irealitati fabricate sub ochii lui.
InstanTa francezA propune o revolutie a realitatii de zi cu zi: sa existe si drepturi colective, nu doar cele individuale!
Dar noi suntem, in esenta noastra, indivizi, nu grupuri - asta e dogma juridica a modernitatii.
De aceea despre individ putem vorbi juridic, iar despre grupuri (comunitati) numai cultural ori istoric.
Ce vrea instanTa francezA (si o intreaga orientare filosofica subiacenta) este un scandal enorm, pentru ca incearca sa juridicizeze judecati culturale ori istorice.
CAnd totul va fi transformat intr-o codificare judiciara si intr-o "marfa" pentru tribunale, s-a terminat cu intelegerea culturala a imediatului. Si poate ca nici jurnalismului nu-i va fi prea bine.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Enescu o da pe jazz    
  Iordache inhumat la Gruiu    
  Bate gongul la Bulandra    
  Painea cea de toate zilele (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00986 sec.