Ziua Logo
  Nr. 4307 de luni, 11 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu"
-- De nenumarate ori, de-a lungul ultimilor trei ani, am auzit sau citit fraza: "Patapievici e omul lui Basescu." Perfecta ineptie! Oricine examineaza cu putina atentie miezul scandalului care agita zilele acestea presa si mediile culturale va intelege ca realitatea e exact pe dos: Basescu e omul lui Patapievici.
DemonstraTia e simplu de fAcut. In calitate de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a cerut deschiderea arhivelor - gest despre care s-ar putea presupune ca urmarea un efect: deconspirarea ticalosilor. Tot in calitate de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a condamnat regimul comunist, definindu-l drept ilegitim si criminal - gest despre care s-ar putea presupune ca urmarea si el un efect: delegitimarea ticalosilor.
Ne-am fi putut, In mod logic, astepta ca aceste decizii sa fie aplicate cu precadere si fara nici un fel de exceptie in chiar institutia al carei presedinte de onoare este Traian Basescu: Institutul Cultural Roman. Asa ar fi fost firesc daca Patapievici ar fi fost omul lui Basescu. Departe insa de a se lasa impresionat de capriciile prezidentiale, Horia-Roman Patapievici, subalternul lui Traian Basescu (cel putin in banala ierarhie vizibila de la ICR), a decis reciclarea pe criteriul excelentei academice (probata cu diplome false) a unor ticalosi din anturajul sau mai mult sau mai putin imediat si trimiterea lor in strainatate ca demni reprezentanti ai Romaniei portocalii.
DacA ne-am fi aflat in scenariul propus de diversi observatori neatenti - "Patapievici e omul lui Basescu" - acesta din urma, sef direct al lui Patapievici, ar fi reactionat intr-un fel sau altul. Dar ce face Traian Basescu? Tace si, iertata fie brutalitatea cuvantului, inghite.
Subalternul lui Ii calcA In picioare cele mai spectaculoase realizari - si, in acelasi timp, cele mai solide argumente electorale -, iar el tace malc. De ce? Pentru ca nu el decide. Pentru ca, asa cum spuneam, Basescu nu e decat omul lui Patapievici.
Acum, cA acest adevAr a fost dezvAluit si demonstrat, ar fi bine ca opiniei publice sa i se spuna ce se va intampla in continuare. Se va incepe, negresit, cu revolutia morala pe care multi o asteapta in zadar de ani si ani. Liderul ei va fi, asa cum e firesc, Sorin Antohi. Dupa ce ne vom obisnui cu rigorile noii oranduiri - caci ea va fi foarte riguroasa - mai-marii Institutului Cultural Roman si principalii sai abonati se vor constitui intr-un colegiu prezidential auto-desemnat pe viata. Cei care au indraznit sa carteasca in timpurile din urma, bine avuti la ochi de pe acum, vor fi expediati in colonii de tacere fortata. Ceilalti vor primi, pana la adanci batraneti, burse de studii.
Si, cum revoluTiile ISi eliminA intotdeauna adevaratii initiatori, Traian Basescu, fostul om al lui Patapievici, va fi tras pe linie moarta. I se va asigura totusi un mod de subzistenta: in schimbul unei modeste diurne, el va putea sa tina conferinte despre inutilitatea deschiderii arhivelor Securitatii sau despre sterilitatea condamnarii comunismului in filialele din strainatate ale Institutului Cultural Roman.
Radu PORTOCALA 
 Afisari: 2258  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
mai "Perfecta ineptie"   de the
??   de Ion Caramache
GDS infestat de colaboratori ai securitatii   de Dumitru Iuga
Nene e buna rau poanta lu matale !!   de Ghita Bizonu'
de ce sa nu fie si unul si altul ai altcuiva?!   de silviana
   de Scardanelli
   de alex dalaion
excelent   de Iovescu
EXCELET ARTICOL ! Felicitari domnului Radu Portocala !   de Raquel
Propunere de reorganizare al ICR dupa modelul american   de Constantin Timoc
altii trag sforile!   de Atanasie Popescu
sarcasm ...    de Radu Dragan
A r h i v a
  PD-L si "Al dracu' dom' Mitica!"    4 comentarii
  Domnule Presedinte,    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Abandonarea Georgiei (3383 afisari)
 Isarescu ingroapa Becali Bank (2803 afisari)
 Batalia de la Marea Neagra (2560 afisari)
 Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu" (2258 afisari)
 Domnule Presedinte, (2148 afisari)
 Atleti cu sex incert la Jocurile Olimpice (3038 afisari)
 Presa rusa: Mihail Saakasvili a incercat sa se sinucida (2904 afisari)
 Performantele armatei georgiene, surprinzatoare pentru instructorii militari israelieni (2106 afisari)
 Doua batalioane de ceceni pro-rusi se vor muta pe teritoriul Georgiei (1851 afisari)
 Noi dezvaluiri in cazul McCann: Maddie, surprinsa de camerele de supraveghere ale unei banci din Bruxelles (VIDEO)  (1691 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01813 sec.