Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Pactul cu statul de drept
-- Societatea civila cere politicienilor semnarea unui angajament electoral
Reprezentanti ai societatii civile grupati in Coalitia pentru o Guvernare Curata solicita partidelor politice si primului ministru semnarea unui "Pact cu statul de drept". Textul acestui mesaj a fost trimis ieri tuturor sefilor partidelor politice, Guvernului, Comisiei Europene si presei internationale.
Intre autorii Pactului se regasesc: Academia de Advocacy, Alianta Civica, Blocul National al Revolutionarilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Initiativa pentru o Justitie Curata, Societatea Academica din Romania.
"Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fundamentul natural al ordinii politice europene, iar un partid care, fatis sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic. Societatea civila asociata in mai multe aliante anticoruptie, constituite din ONG, asociatii profesionale si sindicale, considera de datoria sa sa lupte contra fortelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunostinta votantilor care este programul real al clasei politice din Romania, dincolo de promisiunile electorale", arata autorii Pactului. Prezentam documentul, in esenta un angajament electoral, ce cuprinde patru puncte.
Nici o schimbare la DNA si ICCJ
Ca nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, inainte sau dupa alegeri, conform recomandarii raportului CE, nici o schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un asemenea angajament constituie un semnal decisiv pentru continuarea luptei anticoruptie din Romania. Considerind meritele conducerii actuale a DNA recunoscute de Comisia Europeana, in primul rand, trebuie mentinuta continuitatea procurorilor care au avut curajul de a ancheta si trimite in judecata politicieni si oameni de afaceri de varf.
Bani pentru ANI
Ca nu vor intreprinde sau aproba prin vot, inainte sau dupa alegeri, nici o schimbare a personalului de conducere a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), ca vor aproba sau cere premierului sa aprobe finalmente bugetul ANI, respins de doua ori in ciuda unei fundamentari clare, pentru a permite acestei agentii sa devina complet operationala, conform recomandarilor Comisiei Europene.
Coduri europene
Ca vor adopta noul cod penal si vor redacta si adopta noul cod de procedura penala pe baza legislatiei europene eficiente si dupa dezbateri publice reale, cu scopul ca justitia penala sa functioneze eficient, rapid si echitabil, si ca vor renunta la modificarile propuse de Parlament la codul de procedura penala care au fost criticate de Comisia Europeana si care ar face imposibile anchetele penale, inclusiv cele in curs. De asemenea, ca vor adopta amendamentele la codul civil si de procedura civila, pentru a face din justitia civila din Romania una europeana, rapida si eficienta.
Justitie de interes strategic
Ca vor considera justitia ca fiind de un interes strategic pentru statul roman si vor prevedea masuri, inclusiv prin programele de guvernare, pentru finantarea corespunzatoare atat a functionarii corecte a acesteia, cat si a actiunilor necesare pentru reformarea si transformarea ei definitiva.
Anca HRIBAN 
 Afisari: 363  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Adica nu ne schimbati din functiile in care am fost numiti pe criterii politice !!   de Ghita Bizonu'
Pactul cu partidele politice   de cosor ion
A r h i v a
  Meir si Lupoi rechemati in PRM    1 comentariu
  Cearta pe candidatii PNL    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.