Ziua Logo
  Nr. 4272 de marti, 1 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bush la ultima incercare in Tara Sfanta
-- Liderii israelieni si palestinieni au fost convocati la tratative tripartite in SUA
Presedintele american, George W. Bush, nu a renuntat sa-si vada visul implinit, ca, pana la incheierea mandatului sau prezidential, pe 20 ianuarie 2009, sa asiste la ceremonia semnarii tratatului de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana si la infiintarea statului Palestina.
El i-a dat dispozitie lui Condoleezza Rice, sefa diplomatiei americane, sa-i convoace in Statele Unite pe reprezentantii israelieni si palestinieni, pentru convorbiri maratonice. Aceste convorbiri se vor desfasura la Washington si New York, in perioada dintre lunile iulie si noiembrie 2008. La Ierusalim si la Ramallah au fost inregistrate semne de satisfactie, dar si de disconfort. Abu Alla, responsabilul palestinian cu tratativele, a declarat: "Putem ajunge la semnarea Tratatului de pace pana la sfarsitul anului. Asteptam aceste convorbiri din Statele Unite, ele sunt o ultima ocazie de a semna pacea cu Israelul in era lui Bush". Abu Alla a dezvaluit ca noua initiativa americana a prezentat-o Condoleezza Rice cu prilejul Conferintei Internationale pentru ajutorarea Autoritatii Palestiniene, care s-a desfasurat zilele trecute la Berlin.
Condoleezza Rice doreste ca discutiile de pace israeliano-palestiniene care se vor desfasura in Statele Unite sa fie tripartite. Adica, alaturi de cele doua parti aflate in conflict, sa participe si Statele Unite. O asemenea participare americana ar ridica convorbirile de pace la un nivel superior si ar putea avea urmari decisive, spun observatorii politici.
Condoleezza Rice a propus ca prima intalnire israeliano-palestiniana, cu o prezenta americana, sa se desfasoare in luna iulie la Washington. In cei opt ani de sejur la Casa Alba nu putine au fost convorbirile presedintelui american cu liderii celor doua popoare, a risipit povete si amenintari, a oferit daruri si a batut cu pumnul in masa. Toate intentiile bune americane, ale Uniunii Europene si mediatorilor internationali au fost pana azi inghitite si au disparut in nisipurile miscatoare ale Orientului Mijlociu.
"Mai importanti decat Iisus Hristos"
Dupa 60 de ani de ura institutionalizata si razboaie dupa razboaie, nimeni nu mai are incredere in nimeni. Mai grav, sunt resentimentele nationaliste care ii fac pe evrei sa spuna ca "nu se poate avea incredere in arabi", iar pe arabi sa clameze ca "israelienii nu doresc sa incheie o pace cinstita".
"Daca vrem cu adevarat sa semnam un tratat de pace, ne-au mai ramas doar sase luni pentru a lua decizii", a spus zilele trecute Saab Arikat, ministrul palestinian responsabil cu tratativele, la conferinta internationala organizata de "Centrul pentru pace Shimon Peres" al Universitatii din Tel Aviv. Si a adaugat: "nu vom mai reveni la discutii inoperante despre granite provizorii si solutii iluzorii. Ierusalimul, refugiatii, toate problemele au solutii. Oamenii, fie ei israelieni sau palestinien care vor reusi sa aduca pacea in Tara Sfanta, pentru istoria acestui colt de lume, vor fi mai importanti ca Iisus Hristos.
Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 303  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
in adevaratul sens al cuvintului,   de silviana
A Declaration Of US Independence From Israel   de Zenn
POZE NOI   de ug
Cat de mare trebuie sa fie...   de xViorel
A r h i v a
  Franta la carma UE    6 comentarii
  Acces american la datele personale ale cetatenilor UE    26 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marea debarcare din SRI (2102 afisari)
 Tunguska - o enigma de o suta de ani (2038 afisari)
 Razboiul rece al petrolului (1745 afisari)
 America Latina scapa de sub controlul SUA (1726 afisari)
 Demagogii preturilor (1471 afisari)
 Noi marturii redeschid cazul vizitei extraterestrilor de la "Roswell-ul galez" (4375 afisari)
 Politistii din Vrancea au inventat legea flash-urilor (2773 afisari)
 Ultima moda la Hollywood: Ei slabi, ele planturoase (2531 afisari)
 Cunoscuta cantareata Anca Parghel se lupta din nou cu cancerul (1945 afisari)
 Monica Columbeanu, obiect de studiu la facultate (1800 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.