Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
"Rabla" demareaza la 1 iunie
-- Valoarea primei de casare ramane de 3000 de lei, insa numarul celor care pot beneficia de ea creste la 40.000
Programul Rabla demareaza in acest an la 1 iunie, pentru masini, si la 1 iulie pentru tractoare. Guvernul va putea face fericiti peste 50.000 de oameni, de peste trei ori mai multi decat intr-un an normal, nu electoral cum este acesta. 2008 este primul an in care se dau subventii si pentru inlocuirea tractoarelor uzate.
In acest an, 40.000 de romani pot beneficia de prima de casare in valoare de 3.000 de lei, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Attila Korodi. Guvernul a alocat pentru acest program 120 milioane de lei, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national va avea doua etape, intre 1.06-25.09 si 1.10-12.12.2008.
"Pentru ca romanii sa poata beneficia de avantajele acestui program, trebuie sa faca patru pasi", a atras atentia ministrul. El a precizat ca, in primul rand, beneficiarul trebuie sa se inscrie la un producator validat de la care va primi o nota de acceptare, care este valabila 30 de zile calendaristice. Dupa aceea, cetateanul trebuie sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina de la acesta certificatul de distrugere a masinii, urmand sa radieze vechiul autoturism. "Ultimul pas se refera la achizitionarea unui nou autoturism de la producatorul validat", a adaugat Korodi. Prima de 3.000 de lei nu va fi predata beneficiarului persoana fizica, ci va fi scazuta din pretul de achizitie al noului autoturism.
Lista cu producatorii validati va fi facuta publica in jurul datei de 30 mai.
Mihai Toti, presedintele AFM, a declarat ca si producatorii validati vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, de la lipsa datoriilor catre stat, la asigurarea unei retele de distributie. "Anul trecut au solicitat intrarea in program 56 si au fost validati doar 42", a spus Toti. In categoria producatorilor validati intra atat producatorii propriu-zisi, cat si importatorii si distribuitorii.
Tractoare cu prima
Conditiile de acces in program sunt similare cu cele din anii anteriori. Masina trebuie sa fie mai veche de 12 ani de la prima inmatriculare in Romania si sa fie functionala in momentul casarii. Pentru prima data, Programul "Rabla" se extinde si la tractoare, pentru acest an fiind subventionata casarea a 1.200 de tractoare. "Programul este destinat doar persoanelor fizice proprietare sau mostenitoare de tractoare uzate, in limita sumei de 21 milioane de lei, adica o prima de casare de 17.000 de lei pentru fiecare beneficiar in parte", a spus Korodi. Si acest program va fi in doua etape, in perioada 1.07-25.09 si 1.10-5.12.2008. Pasii de urmat de catre beneficiar sunt identici ca in cazul programului auto. Mihai Toti a precizat ca prima de casare a tractoarelor vechi nu este conditionata de lipsa altor forme de sprijin. "Nu intereseaza sursele de finantare pentru cumpararea unui tractor nou, prin acest program", a spus Toti.
Si in cazul tractoarelor trebuie indeplinite conditii similare masinilor: tractorul trebuie sa fie functional si mai vechi de 12 ani, de la data fabricatiei.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 351  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Primarul Inimaroiu fura tinerii casatoriti    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.