Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Reabilitare respinsa
-- Cererea de revizuire formulata de urmasul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, prin care cerea achitarea tatalui sau si a maresalului, condamnati pentru crime de razboi, a fost respinsa definitiv de magistrati
Curtea Suprema a admis ieri recursul formulat de procurori impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care au fost reabilitati partial maresalul Ion Antonescu si fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu.
Astfel, judecatorii Inaltei Curti au respins definitiv cererea de revizuire formulata de Serban Alexianu, urmasul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, in care se solicita revizuirea sentintei penale nr.17/17 mai 1946, a Tribunalului Poporului din Bucuresti, prin care tatal sau, alaturi de maresalul Antonescu, seful Garzii de Fier, Horia Sima, si mai multi demnitari ai Guvernului din 1940, au fost condamnati pentru crime de razboi. Intr-o prima faza, cererea de revizuire a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti ca neintemeiata, dar decizia a fost casata de instanta suprema, care a trimis dosarul spre rejudecare. In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea partiala a maresalului Ion Antonescu, a sefului Garzii de Fier Horia Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica".
Motivarea CAB
In procesul lui Antonescu - militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea -, Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop - Molotov dintre Germania si URSS, la data judecatii in 1946, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvaluit la acea data opiniei publice, se arata in motivarea sentintei CAB. Acest aspect a fost relevat in cadrul judecarii cererii de revizuire a procesului facute de fiul lui Gheorghe Alexianu - fostul guvernator al Transnistriei, condamnat intr-unul din dosarele lui Antonescu. In procesul de revizuire, declansat la 60 de ani de la sentinta de condamnare a Guvernului Antonescu, s-a aratat ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a aflat Romania, urmare acestui protocol si urmat de ultimatumurile sovietice din vara anului 1940, s-au rasfrant si asupra condamnatului Alexianu Gheorghe". Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca, prin permiterea si militarea de catre autoritatile romane a patrunderii armatei hitleriste pe teritoriul Romaniei, a fost sprijinita indirect agresiunea Germaniei naziste din 6 aprilie 1941 fata de state balcanice situate in afara garantiilor de securitate ale Pactului Tripartit sau Uniunii Sovietice (Iugoslavia si Grecia). In raport de aceste state, cei 21 de inculpati au fost corect condamnati pentru crimele de agresiune prevazute de articolul 1 lit.a si b din Decretul-Lege 312/1945, arata CAB. In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea in parte a Hotararii 17 date in 1946, constatand ca Protocolul secret 3 al Pactului Ribbentrop-Molotov, prin sferele de influenta stabilite, a stat la baza gravelor agresiuni teritoriale suferite de Romania in anul 1940. CAB mai arata in motivarea sentintei sale ca, in data de 22 iunie 1941, cand Hitler a declarat razboi impotriva URSS, gaseste Romania cu totul aservita politicii germane, si aceasta prin fapta acuzatului Ion Antonescu si a celor care l-au secondat in politica sa, comitand cea mai mare crima petrecuta in istoria poporului roman, alaturandu-se Germaniei hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietica, "care doreau o colaborare pasnica cu poporul roman". (A.G.)
 Afisari: 492  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Deci rezistenta la AGRESIUNILE sovietice is crime de razboi ?!   de Ghita Bizonu'
Dulaul linge mana stapanului...   de Igor
"O colaborare pasnica cu poporul roman ... "   de Ereticul
A r h i v a
  Magistrati in boxa acuzatilor    
  Procurorii i-au prezentat invinuirile lui Boureanu    
  Escroci imobiliari in atentia DNA    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00933 sec.