Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
In cautarea lui Marcel Proust
AdevArul este ca Marcel Proust nu are prea mare cautare prin Romania. Ca si Dostoievski sau Tolstoi, Thomas Mann sau Musil, ca sa dam doar cateva exemple inocente de mare stralucire prin istoria literaturii universale. Pe cand Mihaela Radulescu, Patapievici sau Alice Nastase&Aurora Liiceanu si Mircea Cartarescu, ehe, fac tiraje, nu gluma. Ce se intampla? Nimic, televizorul si ziarele au estompat cheful de lectura al populatiei mioritice. Popularitatea tine loc de notorietate si prestigiu. Iar succesul "pe sticla" coloreaza impresia imediata, fara sa mai si medieze eventuale teme mai grave sau cu adevarat profunde. Etc.
Si totuSi.
Si totuSi minunate carti ale unor extraminunati scriitori mai apar. Chiar daca nu fac tiraje, precum opusculul lui Hillary Clinton - insailare anosta de banalitati (dar la urma urmelor si marea literatura a lumii nu e plina de nimicuri fumate si rasuflate prin ziare?) este bine ca ele mentin treaz interesul pentru capodoperele - nu foarte multe! - ale marii literaturi. In aceasta prestigioasa serie putem considera si recentissima aparitie a capitalei opere a lui Marcel Proust, faimosul lui roman ramas neterminat, inconfundabilul "In cautarea timpului pierdut" (Editura Leda Clasic, 2008). O prefata erudita este semnata de profesorul Cornel Mihai Ionescu. Avem asadar, o prima aparitie integrala, cap-coada, in limba romana, intr-o traducere mai veche apartinand lui Radu Cioculescu (volumele 1-4) lui Radu Cioculescu si Eugeniei Cioculescu (volumul 5 ) si intregral Eugeniei Cioculescu (volumul 6). Ceea ce si arata travaliul depus acum cateva decenii.
Sigur cA existau si circulau variantele originale, sigur ca nici comentariile aplicate ale unor importante condeie nu au lipsit - de la Ibraileanu la Anton Holban si de la Mihail Sebastian si Camil Petrescu la Irina Mavrodin si Mihai Zamfir, mai aproape de noi - dar este pentru prima data cand intregul text apare deodata pe piata. Am vrea sa credem, ca vechi si constanti admiratori ai lui Marcel Proust, ca o noua generatie este pregatita si emotional/sentimental, dar si culturaliceste sa plonjeze in fascinantul univers al personajelor din marele roman proustian. Cu rabdarea impusa de arta prozatorului francez, cu interesul pentru nenumaratele glose si paranteze ce dau viata si farmec unei carti fara inceput si fara sfirsit. Ne bucuram mult de aceasta aparitie si credem ca eforturile Dnei Irina Mavrodin, cea care a semnat demult epuizata editie de la "Univers", nu au ramas fara rezultat. Resuscitarea interesului pentru Proust ar fi de bun augur pentru toata suflarea cititoare romaneasca. Chiar nu mai conteaza cine iese Primar General la Bucuresti sau daca "Steaua" va reusi sa cucereasca ultima editie a campionatului national de fotbal. Oare cum ar fi comentat Marcel Proust derbiul Steaua - Dinamo si personajul de roman numit George "Gigi" Becali? Greu de avansat ipoteze. Dar nu imposibil.
Bedros Horasangian 
A r h i v a
  "Noi suntem ceilalti"    
  Canonizare la Manastirea Salva    1 comentariu
  "Visele mele" la Cotroceni    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01056 sec.