Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Contraatac sindical la Ljubljana
-- Peste 200 de sindicalisti din CNS Cartel ALFA, CNSLR-Fratia si CSDR au protestat, sambata, la EURO-MANIFESTATIA de la Ljubljana, alaturi de 30.000 de confrati din Slovenia si 10.000 din Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES-ETUC), impotriva politicilor de moderare salariala.
,,Ziua coincide cu data si locul inceperii lucrarilor intalnirii ministrilor de finante europeni (ECOFIN). Protestele au fost determinate de faptul ca numerosi lucratori europeni, printre care si cei din Romania, constata o scadere a ponderii salariilor in venitul national al statelor membre. In aceste conditii, ei trebuie sa faca fata unei scaderi concrete a veniturilor si a puterii lor de cumparare in valoare absoluta. Simultan, salariile cadrelor de conducere explodeaza, iar diferentele salariale intre barbati si femei cresc. Pe de alta parte, revendicarea legata de realizarea unui salariu minim cu o valoare decenta intalneste o opozitie puternica, atat din partea guvernelor, cat si din partea patronatelor", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, liderul CNS Cartel ALFA. Sindicatele europene nu pot accepta "injustitia" situatiei actuale, considerand ca apelurile la moderatie salariala, lansate de Banca Centrala Europeana si de bancile nationale, trebuie directionate in primul rand spre directori si personalul de conducere (din Parlament, ministere, intreprinderi de stat si private). "Romania se bucura de cativa ani de o crestere economica accelerata, insa beneficiile sunt inegal si nedrept distribuite. Politica salariala moderata promovata de Guvern, suprapusa peste noul model fiscal aplicat din 2005 induce o evolutie descrescatoare pentru salarii in favoarea profitului. Acest model va incuraja si mai mult salariatii romani sa paraseasca piata fortei de munca autohtona", a avertizat Hossu.
Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES - ETUC), fondata in 1973, are 60 de milioane de membri si reprezinta interesele comune ale lucratorilor, la nivel european cat si in fata institutiilor UE, reunind 82 de organizatii sindicale nationale, din 36 de tari, plus 12 federatii profesionale.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 124  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Suveica maidanezul cu cercei    3 comentarii
  Arena vanata    1 comentariu
  Pitulati in mina    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00823 sec.