Parchetul instantei supreme a cerut Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si Penitenciarului Jilava, printr-o adresa purtand numarul 666, detalii despre un numar de telefon pe care l-ar fi folosit, in 2007 Ion Balint, zis "Nutu Camataru".
Solicitarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie vine dupa ce au fost interceptate convorbiri ale lui Nutu Camataru, de pe respectivul numar de telefon mobil, referitoare la modul in care prostituatele trimise de el in Elvetia ar trebui supravegheate si despre cum ar trebui "aranjati" cei care l-au bagat la inchisoare si cei care au depus marturie impotriva lui. Potrivit unor surse judiciare, in lunile noiembrie - decembrie 2007, Nutu Camataru "ar fi pus la cale, prin intermediul respectivului telefon, lovituri in stilul caracteristic, recuperari de bani, instituirea de taxe de protectie, reglari de conturi intre bande interlope si altele". Aceleasi surse au declarat ca Ion Balint "castiga bani in puscarie din munca prostituatelor" pe care un anume Calin - apropiat de-al sau - le supravegheaza in Elvetia. Potrivit Mediafax, Ion Balint ar fi fost interceptat si atunci cand vorbea la telefon cu fiul fostului general de politie Nicolae Nitu, cunoscut drept "Tata Nitu".
Cadou pentru posibila eliberare
Tot din convorbirile telefonice ale lui Ion Balint s-a mai aflat faptul ca un apropiat al acestuia ar fi fost plecat in Italia, de unde a cumparat pentru Nutu Camataru un Lamborghini ce valoreaza mai multe sute de mii de euro, cadou cu ocazia posibilei eliberari din inchisoare pe care acesta o asteapta spre sfarsitul acestei luni. Potrivit Mediafax, procurorii cer detalii despre numarul de telefon 0728.498.551, pe care l-ar fi folosit, in 2007, detinutul Balint Ion. In urma cu cateva zile, ANP preciza intr-un comunicat ca nu exista informatii ori date cu privire la faptul ca Ion Balint a folosit vreun telefon mobil in decursul anului 2007.
Potrivit ANP, eliberarea conditionata a lui Nutu Camataru - condamnat la sase ani pentru talharie si la doi ani si jumatate pentru favorizarea infractorului - ar trebui discutata pana la sfarsitul acestei luni, intrucat se afla in detentie din iulie 2004 si a ispasit doua treimi din pedeapsa. ANP sustinea ca pe parcursul anului 2007, Balint a fost recompensat de patru ori pentru implicarea in programele educationale "Deprinderi sociale", "Hobby", "Prevenirea consumului de tutun" si "Antidrog".
Detinut model
Ion Balint a fost recompensat pentru ocuparea primului loc la concursurile de sah si rummy, organizate in sectia sa. ANP a mai aratat ca, de cand a fost inchis, "detinutul Ion Balint nu a fost sanctionat disciplinar". "La data de 10 octombrie 2007, acesta (Ion Balint-n.r.) a fost selectionat de comisia special constituita sa desfasoare activitati cu caracter gospodaresc, ca planton, la camera 203. Pana la data de 29 februarie anul acesta, a obtinut 31 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate", spune ANP. In documentele oficiale ale Penitenciarului Jilava referitoare la Nutu Camataru se arata ca "de la depunerea in penitenciar si pana in prezent, condamnatul a avut un comportament corespunzator, in sensul ca a respectat Regulamentul de ordine interioara, s-a incadrat in programul unitatii, nu a ridicat probleme deosebite celorlalte persoane private de libertate si a avut o atitudine cuviincioasa fata de cadre". Potrivit acelorasi documente, Nutu Camataru "participa la activitatile de interventie psiho-sociala sustinute in cadrul sectiei de detinere, manifestand interes fata de mesajul informativ, instructiv si educativ al acestuia". "Pentru seriozitatea manifestata in cadrul programelor de educatie si interventie psiho-sociala de tip Hobby - revista sectiei, <<Deprinderi sociale>>, <<Antidrog>> si activitati sportive (concursuri de fotbal, sah, tenis de masa), a fost recompensat de opt ori cu suplimentarea dreptului la pachet sau vizita, acordarea unor premii ce au constat in rechizite si incredintarea unei responsabilitati (implicarea in organizarea unui campionat de fotbal)".