Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
O noua brambureala italieneasca
-- Un joc cu fum si oglinzi: asa apare actuala campanie electorala din Italia, atat in ochii italienilor, cat si pentru restul lumii. Desigur, nu e nimic nou: dinamica politicii italiene a provocat intotdeauna stupoare in randul participantilor si observatorilor deopotriva. (...)
InsA unul dintre lucrurile care par a fi certe la acest moment este rezultatul probabil al alegerilor. Silvio Berlusconi, liderul aliantei de dreapta, va castiga pentru a treia oara (dupa ce a pierdut de doua ori), in vreme ce votul pentru Senat se anunta strans. In cazul acesta, fortele lui Berlusconi s-ar putea alia cu partidul catolic centrist al lui Pier Ferdinando Casini sau ar putea depune eforturi pentru a forma o coalitie cu adversarul lor de centru-stanga, Partidul Democrat al lui Walter Veltroni.
AceastA ultimA opTiune, odinioara de neconceput, este posibila pentru ca Berlusconi nu isi mai desfasoara campania electorala in stilul incendiar din trecut. Tonul dur si partizanatele indarjite ale ultimilor 13 ani au fost lasate la o parte. Berlusconi pare sa fie deosebit de constient de dificultatile presupuse de guvernarea Italiei.
Si aSa Si trebuie sA fie. Avand in vedere datoria publica prognozata sa ajunga la 102% din PIB in 2009, inflatia in plina ascensiune si cresterea economica de doar 0,2%, promisiunile electorale vor fi greu de indeplinit. (...) Luand in considerare criza experimentata de pietele financiare la nivel mondial si temperarea economiei in Europa, provocarile noului guvern italian vor deveni si mai mari. Politica externa s-ar putea dovedi, de asemenea, dificil de administrat. (...)
DacA Berlusconi va reveni In funcTie, va cauta inca o data sa obtina o cooperare solida cu SUA (...) Indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din SUA, urmatoarea Administratie americana va solicita o mai mare implicare din partea UE in abordarea conflictelor internationale.
InsA Italia, spre deosebire de FranTa, nu se afla in postura de a trece frumusetea Carlei Bruni, noua sotie a lui Sarkozy, pe post de prestigiu. Pentru a se ajunge la aceasta, tara trebuie sa se arate a fi motorul unor reforme europene serioase, fara a neglija dezbaterea asupra rolului statelor membre in alegerile economice ale UE. (...)
Singurul lucru care pare a fi sigur legat de iminentele alegeri este ca - in afara surprizelor de ultim moment - miliardarul Berlusconi isi va reafirma pozitia in politica italiana. De fapt, el a fost adevaratul conducator al Italiei in ultimii 13 ani. Nascut ca un "partid artificial", care sa includa spectrul fortelor politice in urma imploziei suferite de crestini democrati in 1994, formatiunea Forza Italia a lui Berlusconi s-a dovenit a fi o miscare foarte abil structurata, cu un consens bine stabilit si constant la nivelul membrilor in ceea ce priveste doctrina acestuia.
In cadrul acestor alegeri, Berlusconi a decis sa deschida usa Aliantei Nationale a lui Gianfranco Fini, impreuna cu care a fondat un nou grup, Poporul Libertatii (...), in ideea de a se asigura ca viitorul guvern va fi sprijinit de un partid mai puternic si mai unit. Catolicii din Uniunea Crestin Democrata si formatiunea de dreapta post-fascista a lui Francesco Storace au parasit coalitia.
O miScare similarA s-a intamplat si in cadrul stangii lui Veltroni, al carui Partid Democrat este acum aliat al Partidului Italia Valorilor al lui Antonio Di Pietro. Partidul Comunist si socialistii au parasit coalitia faurita de Prodi pentru a castiga majoritatea parlamentara.
Scopul acestor realinieri a fost crearea unor partide mari, mai stabile, insa nu sunt excluse si alte schimbari. Partidele pan-europene de centru-dreapta si formatiunile de centru-stanga vor contesta probabil alegerile pentru Parlamentul European din primavara anului 2009. In vreme ce Europa insista in directia reformei, intrebarea care se ridica in cazul Italiei este daca politica ei are si altceva de oferit in afara de fum si oglinzi.
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org
Paolo MESSA 
 Afisari: 329  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Superficial   de veces
A r h i v a
  Ranjetul din spatele politicii    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00949 sec.