Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ranjetul din spatele politicii
-- Oricare din cetatenii planetei se va gandi, probabil, ca o tara care a ajuns sa gazduiasca un asemenea eveniment cum este Summit-ul NATO este una din acele spatii ale modernitatii politice, al unei democratii consolidate, al culturii civice de tip participativ.
Nimic mai fals. Tot ce am scris mai sus poate fi, asa cum ne-au "dezvaluit" laudatorii prezidentiali, vizibil doar peste cincizeci sau o suta de ani. Si asta, doar urmarea marilor "gesturi" prezidentiale, care - in viziunea acestora, vor schimba lumea dupa acest summit. Putin cam tarziu pentru unii care se incapataneaza sa creada ca imbunatatirea calitatii politicii (externe si interne) si a vietii romanilor ar fi perfect posibila daca nu s-ar pierde atata timp si energie doar pentru distrugerea statului de drept.
Cu sau fArA NATO, este extrem de clar spre ce s-a dorit sa se indrepte starea lucrurilor. Mai intai, s-a vrut realizarea unei dezordini parlamentare, prin culpabilizarea si scaderea prestigiului celui mai important for politic al tarii. E greu sa faci (si) politica de tip european, atunci cand inlauntrul ei se afla personaje, nu lipsite de calitati, dar fara nici un simt moral si de un cinism greu de imaginat, care pierd timpul cu actiuni destabilizatoare la adresa a mai toate institutiile statului, facand si pe altii sa-si piarda cu explicatiile din spatele fiecarui gest al lor. Pericolele la care este expus statul nu au fost, poate, niciodata mai mari ca acum, mai ales ca plutind pe apa molcoma a unui liberalism democratic si optimist, politicienii nu manifesta nici un fel de ingrijorare fata de tot mai pronuntatul caracter de stat politienesc al unei tari nu de mult scapata de o dictatura si de o Securitate amandoua la fel de nocive si nemiloase.
Faptul cA existA posibilitatea ca anumiti cetateni sa nu se poata bucura de dreptul lor constitutional de a ocupa functii in guvern, ca legile pot fi "intoarse" impotriva unui "dusman" politic, cu acordul unei Curti Constitutionale care a prins mizerabilul obicei de a se face pres sub comenzile sugerate de primul om in stat, ca nu putini ministri "incomozi" au subit probleme cu justitia, doar ca sa fie aratati ca "proscrisi" pe ecranele televiziunilor, este cum nu se poate spune de grav. Astfel ca, dupa ce din memoria colectiva se sterge si ultima imagine a unui Summit NATO - din care nu stiu daca realmente am avut ceva de castigat, politicienii vor trebui sa inceapa sa se gandeasca mult mai serios la un proiect care sa apere statul de presiunile de tot felul care se fac, dupa un program cinic si bine gandit. Poate ca nu este exagerat sa consideram toata aceasta punere in scena drept inceputul unui alt tip revolutie. Nu stiu cata vreme traitorii in Romania vor mai tine minte imaginea celor doi presedinti, vorbind la conferinta de presa, pe malul "lacului rusesc", dar relitatea este ca ambii sunt huliti de mult prea multi oameni, (nu de putine ori extrem de inteligenti - romani si americani), care au capacitatea de a vedea devenirea propriilor popoare si mai ales pericolul in care se afla ele in acest moment. Trecand peste "razboaiele" care domina acum scena politica romaneasca, mai departe de alegerile care bat la usa, ramane de dus - de cei care inteleg importanta "scenei din spatele scenei" - lupta dintre cei care pretuiesc principiile libertatii, drepturilor omului si democratiei si aceia care stau la adapostul oferit de lupta impotriva coruptiei si impotriva politicienilor (cei care nu vor sa recunoasca doar un singur adevar "suprem", dictat de la "cabinetul unu", 322, sau cati vor mai fi ei in momentul acesta), adica a adversarilor sistemului parlamentar.
De felul cum vor reacTiona partidele politice in aceasta perioada va depinde, cu siguranta, cu mult mai mult viitorul Romaniei, decat de intalnirea presedintelui american cu cel roman. Iar daca peste cincizeci - o suta de ani niste tineri vor putea sa gaseasca, intr-o democratie romaneasca matura, si alte adevaruri decat cel "oficial", lansat, ca inainte de 1989, "de foarte sus", aceasta se va datora si politicienilor care sunt acum atenti la pericolele despre care am vorbit, si care isi arata, amenintator, intr-un ranjet rau prevestitor, coltii.
Octavian HOANDRA 
 Afisari: 476  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
intre ilogic si confuz,citeva adevaruri care nu pot insemna mare lucru,   de silviana
"Faptul ca exista posibilitatea ca anumitzi cetatzeni sa nu se poata bucura...   de vida clara
A r h i v a
  O noua brambureala italieneasca    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00950 sec.