Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-Rock
Legendele rock-ului: Emmerson, Lake & Palmer (6)
"Pictures at an Exhibition" - Un rahat de platina
Dupa "Tarkus", ELP vrea sa lanseze pe disc inregistrarea live cu "Pictures at an Exhibition". Insa Atlantic, care detinea Cotillion Records, cu care trupa avea contract pentru Statele Unite, refuza categoric. "Au transmis formatiei ca este un rahat si ca isi vor distruge carierele", isi aduce aminte managerul Stewart Young. "Noi am crezut altfel, asa ca am lansat albumul in Europa, unde a avut un succes urias. Casa de discuri Island, care detinea drepturile pentru Marea Britanie, a reusit sa vanda direct in magazinele americane peste 50.000 de bucati. La scurt timp, Atlantic m-a sunat si mi-a zis ca ar vrea sa difuzeze si ei albumul. I-am bagat in ma-sa. Dupa trei zile, presedintele Atlantic a venit special la Londra, ca sa ne convinga sa ne razgandim. In fine, ne-am inteles si albumul a putut fi difuzat normal. Pana la urma a fost multiplu premiat cu platina".
In afara de muzica adaptata dupa suita pentru pian a lui Modest Musorgski (varianta orchestrata de Maurice Ravel), pe album a mai fost inclusa si "Nutrocker", o piesa de Kim Fowley dupa "Spargatorul de nuci" al lui Ceaikovski. Inregistrarea LP-ului fusese facuta in martie la Newcastle City Hall. Emerson canta tema principala pe marea orga cu tuburi a salii. Interesant este ca pe alocuri moog-ul lui Keith falseaza. Se pare, din cauza variatiilor de tensiune petrecute in timpul concertului. Cu toate astea, albumul, a carui structura v-o prezentam mai jos, este indiscutabil o capodopera.
1. "Promenade" (Emerson, Mussorgsky) - 1:58
2. "The Gnome" (Mussorgsky, Palmer) - 4:18
3. "Promenade" (Lake, Mussorgsky) - 1:23
4. "The Sage" (Lake) - 4:42
5. "The Old Castle" (Emerson, Mussorgsky) - 2:33
6. "Blues Variation" (Emerson, Lake, Palmer) - 4:22
7. "Promenade"
(Mussorgsky) - 1:29
8. "The Hut of Baba Yaga" (Mussorgsky) - 1:12
9. "The Curse of Baba Yaga" (Emerson, Lake, Palmer) - 4:10
10. "The Hut of Baba Yaga" (Mussorgsky) - 1:06
11. "The Great Gates of Kiev/The End" (Lake, Mussorgsky) - 6:37
12. "Nutrocker" (Tchaikovsky, Fowley) - 4:26
"Pictures At An Exibition" ajunge pe locul 3 in Marea Britanie si pe 10 in topul american Billboard. ELP concerteaza in Anglia intre 8 si 19 decembrie 1971, prezentand noua creatie, "Hoedown", o prelucrare dupa "Rodeo" a lui Aaron Copeland. Piesa era pregatita pentru noul lor album si, in scurt timp, devine una dintre cele mai cerute in concerte. In acea vreme, arsenalul de pe scena al lui Keith devine impresionant: doua orgi Hammond, un Moog modular, un Bluthner grand piano si un clavinet.
Intre 21 martie si 29 aprilie 1972, grupul face un turneu prin SUA si Canada. Ajunge chiar si in Porto Rico, la festivalul "Mar y Sol", unde asistenta a fost de 30.000 de oameni.
In iulie 1972 este lansat al treilea album de studio, intitulat "Trilogy". Initial, s-a dorit ca Salvador Dali sa picteze coperta, dar pretentiile artistului, de 50.000 de lire sterline, au facut ca ideea sa fie abandonata. "Trilogy" ajunge pe locul 2 in Marea Britanie si pe 5 in SUA, unde in special "Hoedown" este foarte difuzata de posturile de radio. Piesa "Endless Enigma Part One" se deschide cu sunetul unei batai de inima, un efect creat cu pedala bas a setului de tobe Ludwig Octoplus al lui Carl. De notat ca Palmer a inventat acest efect cu mult timp inainte de a fi folosit de Jethro Tull pe "A Passion Play" sau de Pink Floyd pe "Dark Side of the Moon".
Inceputul solo-ului de baterie pe piesa "The Sheriff" are o foarte usoara greseala de ritm, urmata imediat de reactia nervoasa a lui Palmer, al carui "shit" poate fi auzit pe disc, daca ascultati cu atentie.
"Abbandon Bolero" este, daca se poate spune asa, un bolero mai impunator, mai grav (in masura 4/4, fata de 3/4, masura traditionala). O linie melodica cu multiple modulatii, care se repeta obsesiv si se dezvolta, pornind de la un sunet moale, parca de flaut, pe o singura toba, pentru a culmina cu o explozie de sonoritati. O replica la Boleroul lui Ravel.
Iata si structura albumului:
1. "The Endless Enigma Part One" (Emerson/ Lake) - 6:37
2. "Fugue" (Emerson) - 1:57
3. "The Endless Enigma Part Two" (Emerson/Lake) -
4. "From the Beginning" (Lake) - 4:14
5. "The Sheriff" (Emerson/Lake) - 3:22
6. "Hoedown" Taken from Rodeo (Copeland) - 3:48
7. "Trilogy" (Emerson/Lake) - 8:54
8. "Living Sin" (Emerson/Lake/Palmer) - 3:11
9. "Abaddon's Bolero" (Emerson) - 8:13
(va urma)
Adrian PATRUSCA 
 Afisari: 518  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Spovedania lui Ilie    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01021 sec.