Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Summitul turbarii
-- Rabia s-a intins in toata Uniunea * Specialistii europeni s-au intalnit la varf, dar solutiile nu sunt compatibile cu legislatia domestica
Romania este cuprinsa de turbare, numarul focarelor de rabie ajungand, in primele trei luni ale anului, la nivelul din tot anul 2007. Alerta a fost data in toata Uniunea Europeana, fenomenul devenind alarmant in tot spatiul comunitar. Experti din toate tarile membre s-au reunit pentru a pune la punct un program de combatere a fenomenului, studiul despre rabie fiind finantat chiar de Comisia Europeana. In urma unor analize extrem de detaliate, UE a ajuns la concluzia ca trebuie revizuite total modurile de vaccinare si implementare a masurilor antirabie, pentru a putea raspunde "atacului" turbarii.
La ora actuala, in toata Uniunea Europeana trebuie pus in practica un program-cadru de eradicare a acestei boli, care afecteaza toate statele membre. Fiecare stat in parte are anumite particularitati privind cauza acutizarii problemei. De regula, vulpile din padure sunt cele care transmit turbarea. Responsabili din domeniu sustin ca, in Romania, numarul vulpilor a crescut foarte mult pentru ca nimeni nu le mai vaneaza. Pana de curand, vulpile salbatice erau cautate pentru blana lor. Numai ca tendintele modei au directionat "consumul" de blana de vulpe catre alte specii, astfel ca clasicele vulpi roscate nu mai au cautare printre vanatori. Mai mult, avand in vedere iarna grea din acest an, vulpile au iesit din paduri si au patruns in sate pentru a cauta hrana, riscul de infestare a animalelor fiind mult marit.
Pe de alta parte, contactul cu o vulpe turbata este mortal pentru animalele nevaccinate. Pe langa aspectul economic al problemei (n.r. - de exemplu, se poate ajunge in situatia de a ucide toate oile dintr-o stana), turbarea poate fi contractata si de oameni, cu impact medical devastator.
Omul cu para
In aceste conditii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a elaborat un proiect de ordin prin care se impun masurile necesare pentru limitarea si eradicarea turbarii. Cert este ca orice persoana care observa semne de turbare la orice animal este obligat sa anunte veterinarul de posibila boala. Animalul suspect de turbare este tinut sub observatie timp de 14 zile si, daca se confirma boala, este ucis. In rest, se dispun masuri de la supravegherea tuturor animalelor susceptibile de a fi contactat boala, pana la incinerarea in conditii speciale a cadavrelor animalelor bolnave.
Inventarierea cainilor
Daca focarul de rabie este identificat intr-o exploatatie, masurile de protectie sunt destul de usor de luat, chiar daca se impune izolarea zonei si observarea atenta a tuturor animalelor din focar. Mai greu sunt de pus in practica masurile in zona de supraveghere, care prevad efectuarea catagrafiei (n.r. - inventarierii) cainilor si pisicilor; efectuarea vaccinarilor de completare la caini si pisici, cu vaccin inactivat; supravegherea si limitarea circulatiei cainilor si pisicilor, se precizeaza in proiectul de ordin. Aceste prevederi sunt destul de greu de pus in practica, in conditiile actuale cand numarul cainilor maidanezi a crescut extraordinar de mult.
Proiectul de act normativ vizeaza masuri speciale aplicabile vulpilor din padure, vaccinare profilactica a pisicilor si cainilor din gospodarii si de la stane. Focarul este oficial inchis daca timp de trei luni nu se mai identifica nici un animal bolnav in zona respectiva.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 613  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vulpea maidaneza.   de Aladin
A r h i v a
  Asistenti medicali la reeducare    
  Justitia tine Dacia in aer    9 comentarii
  Scandal pe metrou    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01137 sec.