Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Secretul lui Paszkany
-- ZIUA a intrat in posesia contractului secret incheiat intre Arpad Paszkany si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj prin care omul de afaceri a pus mana ilegal pe un teren de 70 de milioane de euro
Arpad Paszkany si conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj (USAMV Cluj) au incheiat un contract secret de colaborare prin care, contra a opt milioane de euro, omul de afaceri a preluat un teren ce valoreaza aproape de zece ori mai mult. Contractul, intrat in posesia ZIUA, care face in prezent obiectul cercetarilor DNA, sub aspectul infractiunilor de mita si abuz in serviciu, contine o suita de clauze ilegale, constand in principal in faptul ca USAMV Cluj a renuntat la dreptul de a apara un teren de 35 de hectare al statului, pe care il avea in administrare, pentru a-l ceda in schimbul unor sume de bani, firmelor lui Paszkany.
In schimbul banilor, USAMV s-a angajat sa recunoasca dreptul de proprietate al firmelor lui Paszkany asupra celor 35 de hectare. Dar si dreptul acestuia de a construi pe teren un centru comercial si, mai ales, sa-si retraga de pe rolul instantelor toate procesele in care initial dovedise ca Paszkany a pus mana ilegal pe terenul de la "Sapca verde" printr-un contract de vanzare - cumparare incheiat cu un fost IAS ce primise ilegal suprafata de la Prefectura Cluj. Contractul de colaborare, care contine mai multe clauze ilegale, a fost semnat la 10.01.2006 intre firmele "Polus Transilvania" si "Iris Ventures Ltd. - Anglia", reprezentate de Arpad Paszkany, si conducerea Universitatii. Obiectul intelegerii l-a constituit "stingerea proceselor Universitatii, facilitarea construirii pe teren a proiectului "Polus Center" si realizarea de avantaje pentru Universitate". Prin semnarea contractului, Universitatea "a declarat irevocabil", ca "Polus este proprietarul exclusiv si legal al imobilului" (n.red. - terenul de 35 hectare) si ca "Polus este indreptatit sa realizeze si sa exploateze proiectul pe imobil". S-a stipulat in mod expres: "Universitatea se obliga irevocabil sa colaboreze pe deplin cu Polus ca procesele Universitatii sa se solutioneze definitiv de catre instanta, in termen de opt luni de la semnarea prezentului contract, in asa fel incat sa se stabileasca definitiv si irevocabil ca Polus este proprietarul exclusiv si legal al Imobilului, respectiv ca Polus este indreptatit exclusiv si fara nici o ingradire printr-un act provenind din partea Universitatii sa realizeze proiectul pe Imobil si sa exploateze acest proiect (...) Universitatea se obliga prin prezenta ca: nu va intenta nici un proces in fata instantelor si nu va face nici un demers pe cale extrajudiciara, nici pe linie administrativa, nici in fata vreunei autoritati si/sau organizatii care ar avea ca scop afectarea in mod direct sau indirect a dreptului de proprietate sau pozitia Polus, ori ar tinde la oprirea, sistarea sau suspendarea executarii proiectului (...) Univesitatea isi asuma irevocabil obligatia ca va colabora pe deplin cu Polus in privinta proceselor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, sa fie solutionate definitiv, in termenul cel mai scurt, in sensul stabilirii definitiv si irevocabil ca Polus este proprietarul exclusiv si legal al Imobilului".
Clauze de "generozitate"
In schimb, firmele lui Paszkany s-au obligat "ca cel mai tarziu la 16 ianuarie 2006 Polus sa depuna suma de 1.000.000 euro intr-un cont bancar tip Escrow, deschis la banca HVB Cluj". O alta clauza stipula insa ca banii nu se vor debloca, pentru a putea fi incasati de Universitate, decat la trei zile dupa obtinerea, cumulativa, a conditiilor de obtinere de hotarari judecatoresti irevocabile care sa stabileasca in toate procesele Universitatii ca Polus e proprietara Imobilului, iar toate notificarile asupra Imobilului, facute ca urmare a deschiderii proceselor, sa fie radiate. O alta obligatie a firmelor lui Paszkany prevazuta in contract este ca societatea IRIS sa transfere in favoarea Universitatii "dreptul de proprietate asupra actiunilor detinute de aceasta la Polus, reprezentand 5% din capitalul social al Polus". Insa o alta clauza, de la pct. 3.6 al contractului prevede ca Universitatea are obligatia sa revanda actiunile primite de la IRIS in termen de sase luni de la darea in folosinta a investitiei "Polus Center", contra sumei de 4.000.000 euro. De asemenea, "Polus se obliga sa realizeze pentru Universitate lucrarile de executie, in valoare de 3.000.000 euro, in vederea edificarii imobilului Universitatii". Acesta este modul prin care Arpad Paszkany a reusit sa puna mana pe un teren al statului de cel putin 70 milioane euro si sa-si lanseze mega-afacerea imobiliara.
Legea tacerii
Interesant este ca pentru a se asigura ca nici un universitar nu va sufla o vorba despre targul incheiat, in contract s-au mai strecurat clauze potrivit carora firmele lui Paszkany pot declara nul si unilateral contractul daca USAMV nu-si indeplineste vreuna din obligatii esentiale, precum si faptul ca nici o terta persoana nu va putea intra in posesia contractului de colaborare, fara incuviintarea ambelor parti semnatare. In plus, Universitatea apare ca fiind obligata sa plateasca daune considerabile, in caz de nerespectare a intelegerii cu Paszkany.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 997  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si ce mare brinza...   de JohnGreen1
A r h i v a
  O noua condamnare la CEDO    
  Becali refuzat de DNA    
  Impuscati pe sosea    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01236 sec.