Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Drept la replica
MCC admite "Marele jaf", dar arunca vina pe altii
-- In urma articolului "Marele jaf", publicat de ZIUA in urma cu doua zile, am primit din partea Ministerului Culturii si Cultelor un drept la replica. Trecand peste tonul jignitor la adresa ziarului nostru si a autorului articolului, replica MCC confirma practic, dezvaluirile ZIUA.
Astfel, ministerul recunoaste ca Autoritatea de Control a Guvernului si Garda Financiara au gasit nenumarate nereguli la Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF). Ministerul sustine insa ca actuala conducere nu are nici o legatura cu situatia dezastruoasa a cinematografelor, dand vina pe guvernarile dinainte de 2005. Mai mult, MCC se apara spunand ca din Consiliul de Administratie al RADEF, in afara de reprezentantii ministerului, mai fac parte directorul general si directorul economic ai Regiei, dar si un reprezentat al Ministerului Finantelor.
De remarcat este ca in acelasi drept la replica nu se spune nici un cuvant despre Hotararea de Guvern initiata de Adrian Iorgulescu prin care 17 cinematografe au fost date gratuit catre autoritatile locale. Nu se spune nimic despre faptul ca din cele 17 cinematografe nici unul nu si-a pastrat destinatia initiala, filmul. De asemenea, Ministerul Culturii nu ne explica nici de ce nu a raspuns intrebarilor ZIUA legate tocmai de situatia dezastruoasa in care a ajuns Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor. Prezentam in continuare dreptul la replica al MCC.
"In editia de miercuri, 13 februarie 2008, redactorul dumneavoastra Dan-Mircea Cipariu publica articolul Marele jaf, in care, in maniera deja obisnuita, izbuteste sa se intalneasca doar accidental cu realitatea.
Intregul articol este o insailare ticaloasa, menita sa induca cititorilor impresia ca singurii vinovati de situatia catastrofala in care se afla cinematografele din Romania sunt ministrul Adrian Iorgulescu si patru functionari din MCC care au facut, vreme de cateva luni, parte din CA al RADEF.
Ceea ce nu spune dl. Cipariu, pentru ca nu ii serveste cauza, sunt urmatoarele aspecte, relevante totusi pentru tabloul complet:
Raportul Garzii Financiare, la care se face referinta releva faptul ca toate contractele de inchiriere a salilor de cinematograf, in conditiile amintite in articol, au fost facute cu mult inainte de anul 2005. In perioada in care au fost incheiate era o alta organizare a RADEF si multe dintre ele au fost negociate si semnate de organizatiile terioriale ale RADEF, unele pe termen de 99 de ani. Nici ministrul Iorgulescu, nici CA din anul 2005 nu au vreo legatura cu acele contracte.
In anul 2005, MCC a dispus, prin reprezentantii sai in CA al RADEF rcuperarea creantelor, neprelungirea contractelor de inchiriere scadente, restituirea cinematografelor revendicate prin Legea 10 si restructurarea Regiei. Adica a actionat exact in sensul stoparii jafului.
Controalele efectuate la sediul Regiei de Garda Financiara si de Corpul de Control al Guvernului au fost solicitate chiar de Ministerul Culturii si Cultelor, in urma constatarii situatiei dezastruoase in care se ajunsese. In urma acestor controale, MCC a facut o plangere penala impotriva conducerii RADEF si a reusit inlocuirea din functie a directorului general, Mihail Tintea.
RADEF este o regie autonoma si, de modul in care a fost adiministrata este responsabila conducerea ei executiva, nu MCC.
Din CA al RADEF, in afara de membrii MCC, mai fac parte directorul general si directorul economic ai RADEF si un reprezentat al Ministerului Finantelor. In mod suprinzator, dl. Cipariu uita de existenta acestora, chiar daca procesele verbale ale CA probeaza faptul ca pozitiile lor in sedintele de consiliu nu au fost opuse celor ale reprezentantilor MCC. De asemenea la sedinte participau cu statut de observatori si reprezentantii sindicatelor.
Singurul lucru adevarat din articolul domnului Cipariu este ca in prezent se lucreaza la o strategie privind cinematografia si ca aceasta va fi lansata peste doua saptamani.
Biroul de Presa al MCC 
 Afisari: 369  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pacat ca nu sunt ministru!   de arthur
A r h i v a
  Garda la atac    
  Arestat pentru violarea a doi minori    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Taxiuri pirat in vizorul politistilor    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01136 sec.