Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bursa de Valori Bucuresti, internationala
-- Erste Bank, prima companie straina listata la BVB * Cotatia de referinta la finalul primei zile: 38,27 euro/titlu
La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput de ieri tranzactionarea actiunilor Erste Bank, proprietarul Bancii Comerciale Romane (BCR). Este pentru prima data cand o companie straina se listeaza in Romania, dupa 1990, BVB devenind, astfel, o Bursa internationala. Cotatia de referinta pentru actiunile Erste listate la Bucuresti a fost echivalentul in lei a 38,27 euro/titlu (141,8 lei), la sfarsitul primei sedinte de tranzactionare afisand o crestere de 1,94% fata de cotatia de referinta. Pretul actiunilor a variat intre 140 de lei si 142,9 de lei, iar valoarea totala a tranzactiilor a insumat 3,02 milioane lei (833.000 de euro). De altfel, bursa a inchis in crestere usoara sedinta de tranzactionare de ieri, indicele general, BET-C, urcand cu 1,31%, evolutie influentata de listarea Erste Bank.
Listarea Erste Bank la Bucuresti este un semnal semnificativ pentru Romania, aceasta fiind cea mai importanta piata pentru grupul austriac, a declarat presedintele bancii, Andreas Treichl (foto), intr-o conferinta de presa. Reprezentantul Erste a aratat ca Romania are un sistem bancar "excelent", iar pe termen lung, clientii vor fi cei care vor beneficia de pe urma concurentei intre principalele institutii de credit. Desi actiunile Erste sunt deja tranzactionate la bursele din Viena (din 1997) si Praga (din 2002), institutia a hotarat sa solicite prezenta si pe piata de la Bucuresti pentru a permite angajatilor BCR care au actiuni emise de institutia de credit austriaca sa transfere titlurile fara sarcinile suplimentare asociate in mod normal cu detinerea de actiuni listate in afara Romaniei. Presedintele grupului a mai spus ca, din punctul lui de vedere, salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) nu vor vinde actiunile detinute la grupul austriac. "Nu cred ca vor vinde daca nu au nevoie urgenta de numerar, iar daca au nevoie de numerar, pot sa-si ia oricand un imprumut", a declarat Treichl. El a mai spus ca grupul nu negociaza in prezent cu SIF-urile pentru un schimb de actiuni in vederea listarii BCR, insa isi mentine angajamentul pentru efectuarea acestei operatiuni cel mai tarziu pana in octombrie 2009. "Avem obligatia sa listam Banca Comerciala Romana la trei ani de la cumparare, cel mai tarziu in octombrie 2009. Erste isi pastreaza angajamentul. Va fi o listare, dar nu pot sa spun acum care vor fi conditiile", a spus Treichl. Actiunile Erste au intrat pe o panta descendenta din octombrie 2007, cand erau tranzactionate la 58,95 euro pe titlu. Pretul si-a revenit in decembrie 2007, cand a urcat, din nou, peste pragul de 50 de euro.
BVB analizeaza timpul
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va analiza impactul prelungirii duratei zilnice de tranzactionare, a declarat presedintele director general al Bursei, Stere Farmache.
"Vom analiza care este impactul prelungirii sedintei de tranzactionare. Daca vom constata ca aceasta prelungire va genera volume mai mari de tranzactionare si va atrage mai multi investitori, raspunsul va fi pe masura" a declarat Farmache. El a completat ca sedinta BVB incepe inainte de celelalte doua piete pe care actiunile bancii austriece sunt tranzactionate, respectiv pe Bursele de la Viena si Praga. "Predeschiderea de la Bucuresti incepe la ora 09:30, ceea ce inseamna 08:30 pentru ora Bursei din Viena si cea de la Praga. Acest lucru inseamna ca Bursa de la Bucuresti va da semnalul pentru preturile din ziua respectiva", a spus Farmache.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 345  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Inflatia anuala sub lupa scumpirilor "sezoniere"    
  Bancherii nu vor sa renunte la creditele in valuta    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.