Ziua Logo
  Nr. 4157 de miercuri, 13 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Geme pamantul la Mateesti
-- Nepasarea autoritatilor si inconstienta localnicilor au pus cruce satului ridicat la marginea haldei de steril
O adevarata catastrofa naturala are loc in comuna valceana Mateesti dupa ce halda de la mina Berbesti a luat-o la vale ingropand mai multe gospodarii din satul Turcesti. In urma cu trei zile, marginea nordica a sterilului adunat in decurs de cateva decenii a inceput sa curga spre casele oamenilor.
Mai marii minei, ai comunei si mai apoi ai judetului au venit, s-au uitat la pamantul care inainta cu cativa metri pe zi, au dat din cap si au plecat. Imediat dupa ce presa a relatat despre incident toate autoritatile din zona si-au facut aparitia si au dat indicatii, dar si declaratii de presa. Abia dupa ce muntele de steril a inghitit doua case s-au luat masuri: evacuarea altor locuinte puse in pericol. Dupa ce halda a inghitit alte trei case au venit si doi ministri la fata locului pentru a discuta cu personalul din conducerea minei. Au venit si au promis ajutoare pentru cei sinistrati. Intre timp, halda continua sa inainteze cu patru-cinci metri pe zi. Mai nou, pamantul a inceput sa curga spre paraul care traverseaza comuna. Daca ajunge la apa si obtureaza cursul acesteia jumatate din comuna va ajunge in doar cateva ore sub ape. Autoritatile au mobilizat forte importante si au inceput ieri la pranz devierea cursului apei printr-o zona sigura unde halda nu are cum sa ajunga.
Pamantul din Valea Catelii geme la propriu si la figurat. Cei care au curajul sa se apropie de marginea haldei pot asculta zgomote ciudate. Crengile si radacinile copacilor acoperiti de pamantul in miscare trosnesc periodic. Din cand in cand se aud zgomote mai puternice, similare cu un geamat. Moment in care satenii adunati la marginea haldei o iau la fuga. In unele locuri, din pamant reapar bucati din gardurile gospodariilor distruse sau obiecte abandonate de cei sinistrati. Din ultima gospodarie inghitita de halda a ramas doar o gluga de coceni. Peste jumatate de ora, cand se intoarce omul dupa coceni pamantul a inghitit si ultima frunza din gluga. Oamenii pun periodic semne pentru a stabili viteza cu care inainteaza halda. Se preconizeaza ca in doar cateva zile va inghiti o ulita intreaga.
Toata atentia este canalizata spre casele care se afla in imediata apropiere a haldei. Totusi, la doar cateva sute de metri sunt si alte familii sinistrate. Mai sus, pe munte, dincolo de cursul haldei, izolati, de patru zile fara curent electric, locuiesc in catunul Copacei, cinci familii. Catunul este in administrarea comunei Mateesti, iar accesul la case se facea pe un drum care acum este acoperit cu pamantul curs din halda. De aceea, oamenii din catun merg pe jos chiar si doua ore ca sa ajunga in Berbesti de unde pot cumpara alimentele necesare. Accesul cu auto se face prin mina din Berbesti, dar drumul este accesibil doar pentru utilajele miniere.
Evacuare dificila
Locuitorii din Valea Catelii - asa cum este cunoscuta de catre localnici zona sinistrata - sustin ca o eroare de proiectare a haldei a provocat nenorocirea. Cert este ca halda, care se intinde pe o suprafata de peste 50 de hectare, a luat-o la vale si distruge tot ce se afla in calea ei. Sinistratii sunt ajutati la evacuare si demolarea caselor si anexelor de catre angajati ai minei, jandarmi si oamenii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, dar cu toate acestea interventia autoritatilor decurge greoi. Zeci de care de televiziune si echipe de jurnalisti si un puhoi de localnici stau in perimetrul vizat, impiedicand evacurea pesoanelor si a bunurilor. De asemenea, ulita este impracticabila din cauza traficului intens din ultimele zile, iar politia locala a fost nevoita sa inchida accesul masinilor in zona.
Sinistrati cu case noi
Toti cei care aveau gospodarie in Valea Catelii au primit bani grei in urma cu aproape un deceniu, cand specialistii de la mina Berbesti si-au dat seama ca halda pune in pericol vietile celor care locuiesc in acel perimetru. Satenii au avut de ales intre a incasa o suma de bani, stabilita in urma unor negocieri, sau de a apela la constructorii contractati de intreprinderea miniera. Toti s-au folosit de ocazie si s-au ales cu case noi sau cu bani din care au cumparat alte case. Totusi, ei nu s-au mutat din calea haldei, dispunand de doua gospodarii. Astfel, acum, practic nici o familie nu doarme sub cerul liber, avand case aproape noi in zone sigure ale comunei. Ori de cate ori sunt intrebati de banii pe care i-au primit cu ani in urma, sinistratii incep sa planga. Primarul schimba vorba atunci cand este chestionat in legatura cu acest subiect. "Eu cred ca Exploatarea Miniera Berbesti a gresit atunci cand a inchis halda de steril. Greseala nu este ca a inchis-o, ci faptul ca nu a luat masuri de consolidare a haldei si nu a facut drenaje care sa permita scurgerea apei, de-a lungul timpului. Din aceasta cauza eu cred ca halda a luat-o la vale, a inghitit casele si pune in pericol alte locuinte", este raspunsul invariabil al primarul din Mateesti, Nicolae Stanisor. Atitudinea edilului, conform opiniei satenilor, se datoreaza apropierii alegerilor locale, acesta candidand pentru un nou mandat.
In replica, Vasile Oprea Scortariu, directorul de productie din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, care are in subordine EM Berbesti, considera ca primarul face afirmatii "neacoperitoare in realitate". "Eu cred ca primarul Stanisor se hazardeaza cu aceste afirmatii, nu stiu cat de justificate sunt, dar pot sa va spun ca haldele de steril in general sunt constructii complexe, realizate de proiectanti si firme de constructii atestate in domeniu si competente. In ceea ce priveste halda de steril in cauza, ea a fost realizata conform proiectului si predata in anul 2002 Consiliului Local din Mateesti. Constructia a fost monitorizata permanent si dupa predarea catre comunitatea locala si pot sa va spun ca au fost realizate acolo canale de drenaje si drenari foarte bune", a declarat directorul.
Ba mai mult, odata predata comunei, pe halda au fost plantati mii de salcami. In scurt timp satenii au distrus plantatia si au arat parcele mici unde au semanat porumb. A fost nevoie de paznici ca o mica parte dintre salcami sa scape de vandalismul localnicilor.
Casa abia ridicata, pusa la pamant
Singura familie care are casa in calea haldei si nu a primit bani de la Exploatarea Miniera este cea a lui Constantin Manole. Acesta abia a terminat constructia locuintei, utilata cu cele mai moderne instalatii de incalzire, alimentare cu apa etc. Manole este angajatul minei din Berbesti si nu are nici o explicatie despre cum a obtinut autorizatie de constructie pe un teren care a fost declarat in urma cu mai bine de un deceniu indisponibil pentru ridicarea locuintelor. Nici angajatii primariei din Mateesti nu au vreo explicatie. "Unde sa construiasca daca nu a gasit teren in toata comuna", spune un angajat al primariei de la biroul agentului agricol. Constantin Manole, ajutat de fratii si colegii lui de la mina, a fost evacuat luni noaptea. Ieri dimineata, fratii Manole au inceput sa demoleze casa abia construita. Au luat cu ei si butucii de trandafiri abia plantati. De gard sunt sprijiniti zeci de saci cu hainele familiei. Un jandarm incepe sa incarce bunurile in camion. Din saci cad lucruri care sunt calcate fara mila. Pe pamantul inghetat se fac tandari cateva farfurii, iar papusa Barbie a mezinei familiei Manole este strivita de bocancii unui miner care ajuta la evacuare.
Laszlo KALLAI 
 Afisari: 428  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marele jaf (2291 afisari)
 Napoleon nu a fost otravit cu arsenic (1920 afisari)
 Taxa, pomenile, Becali (1421 afisari)
 Ion Iliescu s-a injurat cu Nica Leon (1404 afisari)
 Beleaua de la Justitie (1354 afisari)
 Tata Motors produce masina care merge cu aer  (3751 afisari)
 Dinu Patriciu: Sectorul imobiliar se va confrunta cu o criza fara precedent (3660 afisari)
 Ninsori si frig in Romania, incepand de vineri (3362 afisari)
 Kremlinul si-a lansat un submarin de ultima generatie (3094 afisari)
 Portretul robot al ucigasului din Berceni (2779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02125 sec.