Ziua Logo
  Nr. 1454 de marti, 6 aprilie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Dovada KGB
Seful de post din comuna Crevedia da, in 14 decembrie 1989, dintr-o intamplare banala, peste o adevarata bomba. Aflat intr-o misiune de rutina, militianul Petre Olaru perchezitioneaza locuinta de vara a celebrului regizor Gheorghe Vitanidis, in cautare de niscai valuta. Pe langa 60 de dolari, printre articolele de lenjerie, Olaru descopera in sifonierul regizorului un plic nedesfacut si sigilat cu emblema Ambasadei URSS. Militianul curios desface plicul. Calvarul incepe. In plic era planul unei lovituri de stat. Persoane extrem de importante ale momentului erau nominalizate ca actori principali. Multe dintre acestea detineau functii-cheie in Armata, Militie, Securitate sau structura PCR. Erau superiorii, sefii absoluti ai bietului sef de post. Intr-o vreme in care viata unui om nu valora doi bani.
A doua zi, aveau loc primele miscari la Timisoara. Revolta populara incepuse. Lovitura de stat planuita de KGB isi gasise in sfarsit vehicul. Iar in prim-planul evenimentelor apareau, culmea, exact personajele din plicul expediat de la Moscova. Conform planului: Iliescu, Brucan, Barladeanu, Magureanu, Sergiu Nicolaescu, generalii Militaru, Hortopan, Chitac, Cico Dumitrescu, Vasile Ionel etc.
Dupa ce regimul Ceausescu a fost inlaturat, conform planului din scrisoarea de la Moscova, iar noul regim, compus din cei de mai sus si altii, aliati lor, a fost instaurat, Petre Olaru devine unul dintre cei mai curtati oameni din Romania. Acasa, la telefon sau la serviciu, el incepe sa fie cautat de persoane sus-puse care, in mod normal, n-ar fi acceptat nici macar ca soferii lor sa stea de vorba cu modestul sef de post din Crevedia. Toti incearca sa obtina de la subofiterul Olaru detalii despre ce a citit in plicul Moscovei, contra unor avantaje care i-ar fi asigurat acestuia batranetile si viitorul familiei. Petre Olaru refuza toate avansurile. Indiferent de unde au venit. El a preferat sa se adreseze presedintelui Constantinescu, dupa schimbarea din 1996. I-a relatat acestuia toata tarasenia, in detaliu. Dar fara rezultat. In conditiile lipsei de reactie a Cotrocenilor si supus unor presiuni insuportabile, Olaru alege sa-si impartaseasca secretul cu Comisia de Aparare a Senatului. Iar un membru important al acestei Comisii decide sa rupa tacerea. Ceea ce publica astazi Ziarul ZIUA, impreuna cu intreaga presa, este doar inceputul celei mai spectaculoase dezvaluiri de dupa 1989.
Adrian PATRUSCA 
A r h i v a
  Mass-media din Romania a luat simultan startul in cea mai spectaculoasa ancheta despre "Decembrie '89"    
  ZIUA cere protectie internationala pentru martorul Petre Olaru    
  Duminica spre luni a fost noaptea cea mai grea pentru sarbi    
  Guvernul si PNTCD sustin ca 800.000 romani din Iugoslavia sunt inregistrati ca "vlahi"    
  Numarul doi al NATO s-a intretinut cu autoritatile de la Bucuresti    
  CIA afirma ca a refuzat sa sprijine un complot anti-Milosevici    
  Elicoptere de atac AH-64 Apache vor supraveghea distribuirea ajutoarelor umanitare    
  Manifestatiile anti-NATO au impanzit orasele lumii    
  Strobe Talbott vine azi la Bucuresti    
  Helmut Schmidt acuza Germania de incalcarea Constitutiei    
  Rugova s-a intalnit cu ambasadorul rus la Belgrad in prezenta jurnalistilor straini    
  MASURI URGENTE DE DEPASIRE A RECESIUNII SI DE EVITARE A CRIZEI FINANCIARE    
 Top afisari / comentarii 
 Mass-media din Romania a luat simultan startul in cea mai spectaculoasa ancheta despre "Decembrie '89" (73 afisari)
 ZIUA cere protectie internationala pentru martorul Petre Olaru (61 afisari)
 Dovada KGB (31 afisari)
 Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB (29 afisari)
 CASS Bucuresti a ramas fara presedinte (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00956 sec.