Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Religie
Sfantul Ierarh Nicolae
-- Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Lichiei, face parte din ceata sfintilor pe care Biserica ii numeste "mari ierarhi ai ortodoxiei". El a fost luminator si propovaduitor al invataturii celei adevarate, aparator al dreptei credinte, pastor sufletesc in cel mai adevarat sens al cuvantului, urmator al Pastorului cel Mare, al Domnului nostru Iisus Hristos pana la hotarele puterii omenesti.
A trait in timpul imparatilor Diocletian si Maximilian, prigonitorii de crestini, in a doua jumatate a veacul al III-lea dupa Hristos, numit in istoria Bisericii crestine "Veacul de aur". Se pare ca nicaieri nu aflam mai completa infatisare a chipului si vietii Sf. Nicolae decat aceea pe care ne-o da troparul sau "Indreptator Credintei si chip blandetilor, invatator al infranarii te-ai aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre".
Sfantul Ierarh Nicolae a stralucit prin bunatate si intelepciune. A fost intemnitat, dar a fost eliberat de catre imparatul Constantin. A participat la Sinodul de la Niceea si se spune ca avea darul facerii de minuni. Moastele sale se afla din 1089 la Bari. Se zice ca Nicolae ar fi al doilea sfant pe care l-a facut Dumnezeu. Sfantul Nicolae, sau Sanicoara este calauza si protectorul celor care merg pe ape. Dupa unii, iarna incepe in aceasta zi.
Legenda mai spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. Astfel, el l-a vazut pe Sfantul Nicolae care se urcase pe acoperis si daduse drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu. Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, el a povestit la toata lumea si, de atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur (in iconografia apuseana). (D.M.V.)
Peste 800.000 de sarbatoriti
Peste 800.000 de romani, majoritarea barbati, isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae, conform Ministerul Internelor si Reformei Administrative. "Statisticile existente la nivel national arata ca prenumele de Nicolae/ Nicoleta si derivatele acestora apartin unui numar de aproximativ 818.000 cetateni romani. Din totalul persoanelor care poarta aceste nume, aproape 538.500 sunt barbati (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola)", se arata in comunicat. Dintre aceste prenume, cel mai raspandit este Nicolae/ Nicolaie, apartinand unui numar de 353.415 barbati, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei. (Mediafax)
 Afisari: 672  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01725 sec.