Ziua Logo
  Nr. 4103 de miercuri, 5 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
STS - cuib de securisti
-- Trei generali numiti de Basescu in conducerea STS s-au ocupat de monitorizarea alegerilor din 25 noiembrie * Generalii Grigore si Balaure, aflati in conducerea STS, sunt acuzati de politie politica
Serviciile secrete din Romania sunt din ce in ce mai interesate sa stie ce se intampla in viata politica din Romania. Euroalegerile si referendumul pentru introducerea votului uninominal au permis Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa monitorizeze prin intermediul telefoanelor mobile si al cartelelor prepaid pe care le-a pus la dispozitia Biroului Electoral Central si presedintilor sectiilor de votare intreg procesul de transmitere a rezultatelor si a prezentei la vot.
Generalii numiti de presedintele Traian Basescu la conducerea STS au primit sarcina sa rezolve aceasta problema. Marcel Opris (foto), directorul STS, impreuna cu cei doi adjuncti, generalul Corneliu Grigore si generalul Ioan Balaure, au coordonat procesul de achizitie a terminalelor mobile si cartelelor GSM. Tot ei au efectuat si procedurile tehnice pentru punerea in functiune a sistemului de raportare a datelor catre Biroul Electoral Central sub o stricta monitorizare tehnica din partea STS. Oamenii generalului Opris au restrictionat accesul la anumite numere la care se transmiteau informatiile si erau prelucrate intr-un server supravegheat tot de ofiterii acestui serviciu secret.
Un milion de lei pentru telefoane otravite
Pentru punerea in aplicare a monitorizarii votului, STS a achizitionat peste 8300 de telefoane mobile si mai bine de 16.100 de cartele SIM necesare centralizarii prezentei la vot si convorbirilor efectuate de membrii comisiilor din sectiile de votare. Totul s-a facut fara organizarea unei licitatii. Serviciul secret condus de generalul Opris a primit initial de la bugetul de stat suma de 154.000 de lei (prin HG 126/2007), la care s-au adaugat 816.000 de lei (prin HG 1327/2007).
Avand in vedere numarul mare de SIM-uri si terminale GSM pe care Serviciul de Telecomunicatii Speciale le-a pus la dispozitia celor implicati in organizarea alegerilor se ridica mai multe intrebari. Cine a stabilit numarul necesar de SIM-uri? Care a fost nivelul de securizare a datelor transmise prin SMS, avand in vedere ca acest sistem nu a fost testat suficient? A existat posibilitatea ca, datorita vulnerabilitatii sistemului, institutii sau persoane sa beneficieze de date din timpul desfasurarii alegerilor inainte ca acestea sa fie facute publice?
Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca a fost incorect ca STS sa se ocupe de achizitionarea celor peste 16.000 de SIM-uri si telefoane mobile care au fost distribuite in sectiile de votare din tara, pentru colectarea de date in ziua alegerilor.
Dragnea a mai aratat ca, in opinia PSD, nu era oportuna implicarea STS in obtinerea de date pentru ca Institutul National de Statistica sa transmita informatiile despre prezenta la urne, deoarece pana in acest moment INS nu a beneficiat de sprijinul STS si totusi a oferit aceste informatii. Dragnea a mai spus ca in aceasta operatiune de colectare de date a fost implicat inclusiv Serviciul 112 (numarul special de urgente). Acesta este coordonat de generalul Corneliu Grigore, prim-adjunctul directorului STS.
Securistii lui Basescu
Potrivit ziarului Jurnalul National, care citeaza surse din CNSAS, generalul Grigore a fost identificat ca a facut politie politica. Dezvaluirea vine sa contrazica afirmatiile lui Basescu care spunea in urma cu un an ca nu ar mai exista nici un fost ofiter de Securitate in structurile de conducere ale serviciilor de informatii. Acuzatia de politie politica planeaza si asupra celuilalt adjunct al directorului STS. Este vorba de generalul Ioan Balaure. Cei doi au fost numiti in functiile actuale de presedintele Traian Basescu pe data 7 decembrie 2005. Generalul Grigore a fost pana in 1980 cadru al Armatei, iar din acel an pana in 1990 a detinut, conform biografiei sale publicate pe site-ul STS, "functii de executare si conducere in cadrul Unitatii Speciale de Transmisiuni <<R>>". Generalul Ioan Balaure, directorul adjunct pe probleme economice al STS, a lucrat si el in celebra Unitate Speciala "R", avand "functii de executie" intre 1983 si 1990, dupa cum precizeaza in CV-ul oficial. Din 1994 pana in 2005 a condus Directia Economica si Financiar-Contabila din acest serviciu secret.
Abuzurile generalului Opris
Generalul Marcel Opris, directorul STS, a invitat luni dimineata mai multi ziaristi la sediul STS pentru a incerca sa drega busuiocul dupa ce presa a dezvaluit faptul ca STS s-a implicat in derularea votului din 25 noiembrie. Generalul Opris a impus ziaristilor pe care i-a chemat la sediul central al STS sa lase la punct control toate mijloacele electronice de comunicatii si stocare a datelor daca vor sa stea de vorba cu el. Chiar daca reprezentantii media au precizat ca isi vor inchide telefoanele mobile si nu vor folosi reportofoanele, cerberii de la poarta STS au refuzat accesul in sediul STS celor care nu au vrut sa lase in custodia STS telefoanele mobile si memory-stick-urile. Probabil ca angajatii de la cooperativa "Tonola" (fosta unitate a Securitatii care se ocupa cu ascultarea telefoanelor) doreau cu orice pret sa cerceteze agendele telefonice ale ziaristilor sau sa mai monteze un microfon suplimentar in telefoanele acestora. In aceste conditii reprezentantul Ziarului Ziua a refuzat sa dea curs solicitarii celor de la STS si nu a mai participat la intalnirea cu generalul Opris.
Doru DRAGOMIR 
Alte articole
  Seful STS, Marcel Opris, i-a bruscat pe ziaristii prezenti la Senat (VIDEO)    (2009-12-10 13:05)
 Afisari: 1931  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
si cine a fost acest baiat destept?   de cosor ion
A r h i v a
  Inconstienta lui Gregoar    
  Escroci "cu procura"    1 comentariu
  Decizie in cazul Santion    
  Iliescu ar putea scapa de dosarul Mineriadei    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noul partid (3587 afisari)
 Teapa de brad (3002 afisari)
 Inscenarea Mailat (2889 afisari)
 In apararea academicianului Stolnici (2809 afisari)
 PD maraie la stapan (2364 afisari)
 Alerta pe granita: Sarbii se pregatesc de razboi (3359 afisari)
 Britney Spears o santajeaza pe Paris Hilton cu imagini compromitatoare (3336 afisari)
 Joaca cu Nicoleta Luciu pe mobil (3132 afisari)
 Romanii au nume "trasnite" (3068 afisari)
 Deputatul Dan Iosif a incetat din viata  (2254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01656 sec.