Ziua Logo
  Nr. 4063 de joi, 18 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Basescu multumit de Armata
-- Seful statului a declarat ca aplicatia militara MILREX 07 este cea mai mare actiune de acest tip organizata de Armata Romana dupa 1989
Prezent la aplicatia militara MILREX 07, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca aceasta a fost rezultatul faptului ca in decembrie 2006 i-a anuntat pe generaIii din MAp ca le va da o alarma pentru a testa capacitatea operationala a principalelor unitati din Statul Major General. In privinta proiectului de buget alocat Ministerului Apararii, Basescu a declarat la Cincu, in judetul Brasov, ca "el reflecta capacitatea unui guvern de a intelege nevoile de securitate si capacitatea unui guvern de a garanta ce este mai important pentru tara".
Seful statului a asistat timp de aproximativ doua ore la demonstratiile militare desfasurate la poligonul din Cincu, el apreciind, la final, ca acestea au fost "perfecte". Intrebat ce anume i-a placut, Basescu a rapuns: "Este greu sa-ti placa ceva anume atunci cand vezi elemente de razboi, dar pot spune ca traiesc o senzatie de securitate, ca cetatean al acestei tari". Dupa ce a intrat intr-un transportor amfibiu blindat, Basescu a declarat ca nu este foarte confortabil in interiorul acestuia. El a spus ca aplicatia la care a asistat, ieri, in poligonul Cincu din Fagaras, este cea mai mare actiune de acest tip organizata de Armata Romana dupa 1989. "Pot spune ca, spre deosebire de aplicatia de acum doi ani la care am participat, aceasta aplicatie este mai complexa, implicati mai multa tehnica si mai multi oameni", a spus acesta.
Unul din cele mai mari poligoane din Europa
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca poligonul de la Cincu este unul dintre cele mai mari si operationale din Europa si ar putea fi utlilizat, incepand din 2008, ca baza de antrenament, si de alte state NATO. Melescanu a precizat ca investitii pentru reamenajarea poligonului de la Cincu ar putea fi suportate din bugetul Ministerului Apararii, dar si prin finantarea celor care sunt interesati sa-l utilizeze. "Daca se vor face investitii, probabil ca de la anul poligonul Cincu ar putea fi utilizat si de catre alti aliati sau de americani daca sunt interesati", a spus Melescanu. Acesta a spus, citat de Rompres, ca la sfarsitul acestui an, sau cel tarziu la inceputul lui 2008, Romania va prezenta o informare in legatura cu optiunile pe care Ministerul Apararii le va face in ceea ce priveste achizitiile de avioane multirol. "Sunt niste optiuni pe care trebuie sa le facem. Eu personal sprijin foarte clar dorinta pilotilor de a avea avioane noi", a aratat ministrul Apararii, care a tinut insa sa precizeze ca este o optiune personala si nu o decizie la nivelul ministerului. "Eu consider ca mai bine cumparam mai putine avioane, dar noi, care sa ne asigure un ciclu de 30 de ani de acum incolo, de stare de operationalizare a lor", a subliniat Melescanu. El a spus ca tot la sfarsitul acestui an va fi cunoscuta si procedura de achizitie a acestor avioane - licitatie sau negociere directa.
Desfasurata simultan in poligoanele Cincu, Smardan si Capu Midia, aplicatia a fost, din punctul de vedere al ministrului Apararii, Teodor Melescanu, un succes. La Milrex 07 au participat 8800 de militari, peste 1700 de vehicule si mijloace de lupta, 24 de nave si 30 de aeronave. La exercitiu au participat militari din unitati apartinand fortelor terestre, aeriene si navale. Scopul exercitiului a fost antrenarea simultana a structurilor de conducere si executie la nivel strategic, operativ si tactic, pentru rezolvarea unei game diverse de misiuni, pe baza unui scenariu fictiv. Structurile care au participat cu efective si tehnica militara la exercitiul MILREX au fost Statul Major General, Statul Major al Fortelor Terestre si Statul Major al Fortelor Aeriene.
Doru DRAGOMIR 
Alte articole
  Basescu si-a avansat generalii    (Anchete, 2007-10-27)
  Basescu: Asigur SUA ca Romania isi va duce la bun sfarsit misiunea din Afganistan    (2009-08-25 17:18)
  Președintele Traian Băsescu vrea ca tinerii maghiari să se angajeze in Armată    (2009-06-26 13:42)
  Administratia Prezidentiala: Geoana nu merita nici un raspuns    (2009-06-09 20:42)
  LIVE Basescu: "Situatia economica va face ca destui tineri sa se indrepte spre cariera militara"    (2009-03-24 15:08)
 Afisari: 892  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Dar oare Armata e multumita de Basescu   de georgems
In acelasi timp...   de Tudor190
A r h i v a
  ZIUA si replica    
  Modificarea regimului armelor amanata    
  Stiri pe scurt    
  "Jaful secolului" fara arestati    
  Expertiza asteptata in cazul Elodia    1 comentariu
  Viol urmat de crima    
 Top afisari / comentarii 
 Hagi-Becali, razboi penibil (3455 afisari)
 Moscheea sovietica din Bucuresti (2563 afisari)
 Patru trandafiri si un FSN (2381 afisari)
 Masina de vot (2197 afisari)
 Putin vrea canal intre Marea Caspica si Marea Neagra (2047 afisari)
 Diplomat roman, acuzat de colaborare cu Securitatea (395 afisari)
 Aradeanul Victor Faur recunoaste ca a accesat serverele NASA (391 afisari)
 Muresan: S-a incercat lichidarea mea fizica (337 afisari)
 O bacterie rezistenta la antibiotice alerteaza SUA (227 afisari)
 S-a dezbracat pentru o casa (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02082 sec.