Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Atmosfera medievala la Muzeul Satului
Astazi, incapand cu ora 11.00, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, se va desfasura Curtea Comediantilor. Spectacolele stagiunii fac parte din programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana". Intr-o atmosfera medievala, Muzeul Satului va gazdui spectacole de teatru si muzica ale unor grupuri precum "Truverii", "Lunaticii", "Caruta cu paiate" al UNATC, "Residui Teatro" din Italia, "Raiceiros" din Spania, "Jodicus Teatro" din Portugalia etc. (M.A.)
"Satul sosetelor"
"Satul sosetelor", un film documentar realizat de Ileana Stanculescu si Klaudia Begic, va participa la competitia de documentare a celei de-a 13-a editii a Festivalului de la Sarajevo, care se va desfasura anul acesta intre 17 si 25 august. Coproductia romano-germana este un documentar despre Viscri, un loc in care femeile fac sosete pentru Europa de Vest, la initiativa unui german stabilit in satul transilvanean. Filmul prezinta intregul proces al confectionarii sosetelor, de la tunsul oilor si spalarea lanii, la crosetarea sosetelor. Filmul a mai fost prezentat la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam (noiembrie 2006) si la Hot Docs Toronto (aprilie 2007). La Sarajevo, "Satul sosetelor" concureaza cu alte 19 filme - premiere mondiale, internationale sau regionale - pentru premiul acordat celui mai bun documentar pe teme legate de drepturile omului. De asemenea, Festivalul de la Sarajevo a ales filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, castigatorul Palme d'Or, pentru o proiectie de gala, in timp ce primul si ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu, "California Dreamin' (nesfarsit)", va fi prezentat in programul Focus. (M.A.)
Romania pe taram iberic
Pana pe data de 10 septembrie, la Institutul Cultural Roman din Madrid se desfasoara o expozitie de fotografie, pictura, desene si tehnici mixte a artistilor Romana Preoteasa si Mugur Chiujdea. Romana Preoteasa, artist plastic stabilit in Spania, licentiata in Arte Frumoase si Scenografie la Universitatea Bucuresti, se afla la cea de-a cincea expozitie pe taram iberic, picturile sale fiind reunite sub genericul "Semnele eternitatii". Mugur Chiujdea se afla la cea de-a doua expozitie in Spania. Expozitia sa incearca sa capteze aerul romantic al cladirilor vechi, al bisericilor si strazilor unei Romanii ce aminteste de anii 1920-1940. Incercand sa evite cliseele fotografiei turistice, prezinta, cu nostalgie, trei locuri foarte diferite: Bucuresti, Braila, vechi port la Dunare, si un satuc uitat prin imprejurimile Craiovei. (M.A.)
A r h i v a
  "Nunta lui Figaro" in curti medievale    
  Florin Lazarescu, tradus in Franta    
  Noul partid unic    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01331 sec.