Ziua Logo
  Nr. 3948 de miercuri, 6 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Populatia Romaniei s-a redus cu 1,5 milioane in ultimii 18 ani
Penurie de romani
-- Romania se afla intr-o criza demografica latenta, in ultimii 18 ani populatia tarii scazand cu 1,5 milioane de locuitori.
foto: Ziua de vest
Mecanismele care au condus la scaderea populatiei dupa Revolutie si la deteriorarea structurii pe varste sunt reprezentate de fertilitate, de migratia externa si de mortalitatea generala, dupa cum arata rezultatele studiului "Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei", realizat de profesorul Vasile Ghetau, de la Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" si prezentat ieri. Potrivit studiului, fertilitatea a scazut pana la o valoare de 1,3 copii la o femeie, de la 2,2 inainte de '89, iar pentru inlocuirea generatiilor aceasta ar trebui sa fie de 2,1 copii la o femeie. Migratia externa este necunoscuta ca dimensiune, dar are valori foarte ridicate, in special migratia temporara pentru munca. Dintre cei plecati la munca, 65% au varste intre 20 si 40 de ani, persoane care pot aduce pe lume copii. Mortalitatea generala inregistreaza inca valori ridicate in Romania, desi s-a stabilizat dupa 2000 in jurul valorii de 12 decedati la 1000 de locuitori. Rezultatele acestor factori sunt o populatie imbatranita - putini copii si tineri si o populatie de peste 60 de ani numeroasa - si un raport de dependenta de 34 de varstnici la 100 de persoane adulte.
Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, prezent la lansarea studiului, a sustinut ca o masura urgenta pentru rezolvarea acestei probleme ar fi inventarierea politicilor pentru cresterea natalitatii din tarile europene, pentru a vedea ce impact au avut acolo unde au fost aplicate. Pacuraru a precizat ca va propune Guvernului luarea unor masuri urgente, pentru a vedea de unde va fi adusa forta de munca pentru a completa necesarul pentru relansarea si dezvoltarea economica a Romaniei.
Pericol de deromanizare
La randul sau, directorul general al Institutului National de Cercetari Economice, Mircea Ciumara, a afirmat ca "pericolul cel mare nu este depopularizarea Romaniei, adevaratul pericol fiind deromanizarea tarii, pe locul ramas liber venind cetateni din alte parti, din Asia, din Africa". Ciumara este de parere ca, daca s-ar tripla salariile, foarte multi romani plecati in strainatate s-ar intoarce acasa, pentru ca adaptarea la conditiile din afara este foarte grea si ar prefera mai putini bani la ei in tara, "dar nu mult mai putini".
Daca in prezent din cele 21,6 milioane de locuitori, circa 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane tineri si copii si 6 milioane sunt varstnici, peste 50 de ani pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie. Vor fi putini adulti si copii, iar, pentru a putea face fata acestor schimbari, Romania trebuie sa reformeze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale, apreciaza autorii studiului. (C.S.)
 Afisari: 651  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
In noua luni s-ar putea naste si Regele Lumii   de JMJ
solutia e simpla   de dan toader
Gura lu Giumara adevar graieste precum si atunci cand   de Ghita Bizonu'
Cu Rozariul s-ar putea tripla salariile, dar si copiii   de JMJ
Dati-le salarii...   de Fox-NewZ
Penurie...   de alamar
A r h i v a
  Basescu grijuliu cu mediul    2 comentarii
  Profesorii cer Cod Etic    1 comentariu
  Apa la ratie in Dobrogea    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Doua gemene din Cluj s-au sinucis intr-un parc (4327 afisari)
 UE nu vindeca Europa de Est (2636 afisari)
 Delir politic (2493 afisari)
 Sa vina rusii! (2443 afisari)
 Adriana Cristescu a facut victime si la Carei (2428 afisari)
 Romania a devenit tinta rachetelor rusesti (525 afisari)
 Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD (164 afisari)
 Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01058 sec.