Ziua Logo
  Nr. 3948 de miercuri, 6 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Contrabanda cu tigari ia amploare
-- Seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, a declarat ieri ca, in ultimii doi ani, fenomenul contrabandei s-a dezvoltat din cauza duty-free-urilor, anul trecut si pana in aprilie anul acesta fiind confiscate tigarete in valoare de 2,5 milioane de euro, transmite Mediafax.
Ziua foto
Potrivit unei statistici prezentate de inspectorul general Fatuloiu, in cadrul Conferintei Euromonitor - "Comertul ilicit cu produse din tutun", chestorul Dan Fatuloiu a afirmat ca in micul trafic de frontiera sunt implicati copii, fiind inregistrate si 560 de iesiri-intrari pe cap de minor intr-un an. Inspectorul general a atras atentia ca legislatia prevede pedepse mai blande pentru cei care introduc marfa de contrabanda prin punctele de granita, fata de cei care vor sa aduca produse trecand peste frontiera verde. Politia Romana a propus cresterea sanctiunilor aplicate pentru activitati ilegale, revizuirea definitiei contrabandei si largirea ariei de acoperire pentru acest fenomen.
198 de persoane acuzate
In ultimii doi ani, politistii au constatat 257 de infractiuni de contrabanda, fiind acuzate 198 de persoane, printre care si functionari publici. Anul acesta, cea mai semnificativa actiune in privinta combaterii traficului cu tigari a fost operatiunea Carpati, in care au fost constatate 22 de infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala, fiind aplicate 2510 contraventii, in valoare de 700.000 de euro (2,28 milioane de lei). In 2006 au fost descoperite patru fabrici clandestine de tigarete in Iasi, Covasna, Ramnicu Valcea si Prahova. Seful Politiei a mai spus ca Romania gestioneaza cea de-a doua mare granita externa a Uniunii Europene, adica 1457 de kilometri frontiera terestra. Romania are 531 de kilometri de frontiera cu Ucraina, 450 de kilometri de frontiera cu Republica Moldova si 476 de kilometri cu granita Serbiei.
In Europa noua la suta din comertul cu tigari era marfa provenita din contrabanda, adica 78 de miliarde de tigarete. In Comunitatea Statelor Independente, 20 la suta din marfa era ilicita, respectiv 100 de miliarde de tigarete, in Asia - 19 la suta din 3050 de miliarde de tigarete erau de contrabanda, in America de Nord din 414 miliarde de tigarete, cinci la suta erau ilicite, in timp ce in America Latina 20 la suta din 295 de miliarde de tigarete proveneau din actiuni de contrabanda, respectiv 59 de miliarde de tigarete. (D.E.I.)
 Afisari: 454  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Adriana Cristescu a facut victime si la Carei    7 comentarii
  Gigi Becali in razboi cu homosexualii    7 comentarii
  Problema interceptarilor dezbatuta la Parlament    1 comentariu
  Vacaroiu cere analiza in cazul Tulus    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Doua gemene din Cluj s-au sinucis intr-un parc    2 comentarii
  Comandor MIRA trimis in judecata    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Doua gemene din Cluj s-au sinucis intr-un parc (4327 afisari)
 UE nu vindeca Europa de Est (2636 afisari)
 Delir politic (2493 afisari)
 Sa vina rusii! (2443 afisari)
 Adriana Cristescu a facut victime si la Carei (2428 afisari)
 Romania a devenit tinta rachetelor rusesti (525 afisari)
 Basescu ii garanteaza lui Geoana sustinerea unui guvern PSD (164 afisari)
 Vacaroiu, acuzat de trafic de influenta (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04237 sec.