Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Chisinaul si Moscova in tatonari
Voronin federalizeaza Basarabia
-- Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a intalnit ieri cu secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, presupusul autor al unui nou plan privind reglementarea situatiei din Transnistria, informeaza Rompres. Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a difuzat un comunicat in care informeaza ca, in cadrul intalnirii dintre Vladimir Voronin si Iuri Zubakov, au fost dezbatute in special aspecte legate de reglementarea transnistreana si perspectivele de reluare a procesului de negocieri.
Supunere in fata planului de la Kremlin
Numele lui Iuri Zubakov, fost ambasador al Federatiei Ruse in Republica Moldova, este asociat unui plan negociat in secret de Vladimir Voronin si Moscova privind reglementarea diferendului transnistrean. Potrivit presei de la Chisinau, Iuri Zubakov a revenit la Chisinau pentru a relua discutiile asupra acestui proiect si a afla care este pozitia autoritatilor moldovene in privinta noului plan, mult vehiculat in mass-media, dar neconfirmat oficial nici de Rusia si nici de Republica Moldova.
In cazul in care Chisinaul va reactiona pozitiv la propunerile Rusiei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar urma sa vina la Chisinau tot in aceasta luna, pentru a pregati intalnirea dintre Vladimir Putin si Vladimir Voronin, preconizata pentru 10-11 iunie, dupa cum a indicat liderul politic de la Chisinau intr-un interviu pentru RIA Novosti. In interviul pentru agentia de presa rusa, difuzat, se pare, nu intamplator in aceeasi zi in care a sosit la Chisinau Iuri Zubakov, Vladimir Voronin a reiterat ca autoritatile Republicii Moldova sunt dispuse sa accepte "orice varianta de reglementare a situatiei din stanga Nistrului si de restabilire a integritatii teritoriale a tarii". Informatiile aparute in luna aprilie cu privire la existenta unui astfel de proiect rus au provocat ingrijorare in randul comunitatii internationale, mai multe oficialitati ale UE, OSCE, SUA efectuand vizite la Chisinau, in cadrul carora autoritatile moldovene au dat asigurari ca nu exista niciun fel de planuri oficiale cu privire la conflictul transnistrean. Presupusa initiativa a Moscovei cu privire la reglementarea transnistreana ar prevedea dizolvarea Legislativului de la Chisinau si convocarea de alegeri parlamentare anticipate la care sa participe si Transnistria, careia i-ar reveni 18-19 mandate in Parlamentul nou ales.
Voronin - vesnic la carma
Presedintele moldovean Vladimir Voronin nu intentioneaza sa modifice Constitutia Republicii Moldova pentru a ramane sef al statului dupa expirarea celui de-al doilea mandat al sau, in 2009, potrivit declaratiilor sale facute intr-un interviu pentru RIA Novosti. Liderul politic de la Chisinau nu va parasi insa scena politica dupa 2009 si spera sa fie ales din nou presedinte al Partidului Comunistilor, pe care il conduce si in prezent, si sa influenteze in continuare procesele politice din Republica Moldova, asa cum a facut-o Deng Xiaoping, care, desi niciodata nu a avut titlul de sef de stat sau de guvern, a fost liderul de facto al Chinei de la sfarsitul anilor 1970 pana la inceputul anilor 1990.
"Se va crea o situatie foarte interesanta, cand eu nu voi detine nici o functie, dar voi fi ales din nou presedinte al partidului. Si vom avea din nou majoritatea in Parlament si aceasta majoritate va forma Guvernul si conducerea Parlamentului si va rezolva si problema presedintelui. Si cu cine va discuta aceasta problema daca nu cu presedintele partidului. Va fi o situatie interesanta si cred ca in aceasta directie ne indreptam. Cand nu voi ocupa nici o functie in stat si voi fi de genul lui Deng Xiaoping'', a afirmat Vladimir Voronin.
n George DAMIAN 
 Afisari: 1202  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
vorbe despre planuri   de Mariuka
nihil...   de Mannerheim
A r h i v a
  Rusia isi misca trupele fara stirea Europei    1 comentariu
  Nave militare americane in Golful Persic    2 comentarii
  Amnesty International denunta exploatarea fricii    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04764 sec.