Ziua Logo
  Nr. 3901 de miercuri, 11 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Stelele verzi si steaua rosie
Bedros HORASANGIAN 
-- A trecut si Pastele. Catolic si ortodox, deopotriva. Traim aceste zile cu Biblia in mana si televizorul in fata. Ouale rosii, cozonacii si drobul de miel, gandurile bune si rugaciunile noastre se intretes cu imaginile transmise de televiziuni. Cu credinciosi si suporteri, secvente mai bune sau mai putin bune uneori. Chiar nebune alteori, cum s-a intamplat cu un cameraman agresat cu violenta de suporterii unei echipe de fotbal.
Nu este un caz izolat, nu este un eveniment iesit din comun: ne-am adaptat la violenta, violenta face parte din viata noastra cotidiana. Ceea ce nedumereste si nelinisteste in acelasi timp este violenta gratuita. Daca un animal de prada apeleaza la forta sa fizica pentru a-si procura hrana necesara supravietuirii putem intelege logica primara a comportamentului. Dar cand bipedele numite oameni apeleaza la violenta doar de dragul violentei, nici macar pentru urmarirea unui scop anume - cucerirea unei cetati sau "Apararea Patriei" erau si au ramas justificari acceptate " ceva s-a stricat in ordinea lumii. Din care facem si noi parte. Terorismul fundamentalist islamic nu a aparut din neant. Stim bine cata ura si violenta stau pitite in paginile istoriei lumii. De toate felurile si sub toate, incredibile si inimaginabile, forme.
Ne-am ocupat cativa ani din viata cu acest ingrozitor subiect care este violenta. Individuala sau colectiva, de stat sau religioasa. Sa nu ne facem iluzii despre trecut, dar nici nu putem sa nu ne punem sperante intr-un viitor pe care-l pregatim in prezent. Avem imagini de-o cruzime nebanuita pe micile ecrane, zi de zi, ceas de ceas. Stirile bune nu se vand, audienta se face cu vesti proaste, cu catastrofe si crime, cutremure si inundatii, sange si moarte. Estetica uratului si a violentei cresc rating-ul televiziunilor in timp ce momentele de gratie si sublim devin plictisitoare. Poate din aceasta dorinta reprimata de bine si frumos in imediatul realitatii s-au nascut telenovelele si "varietatile", atat de incriminate ca "proaste", dar urmarite de miliarde de telespectatori. Surogatul binelui, dreptatii si frumosului tine locul noii estetici.
O alta forma a violentei imaginii si prostului gust. Ceea ce s-a intamplat in preajma unui stadion bucurestean, cand si unde un cameramam al televiziunii publice a fost batut cu bestialitate, este semnificativ pentru starea de tensiune si incordare din viata noastra de zi cu zi. Agresiunea verbala a mai-marilor din fotbal, sau din politica, sa recunoastem, se regaseste in isteria microbistilor. Fotbalul nu mai este doar un sport, a devenit o industrie producatoare de bani si o buna forma de manipulare a maselor. Nu doar in spatiul public, vedem cum se insinueaza si in politica. Credinta devine o forma fara continut, daca o vidam de trairea launtrica. Mersul la biserica doar pentru "a lua lumina", ca si cum ai cumpara paine si apa minerala, fara o participare mai profunda, nu ramane decat un gest exterior. Si aici, atat Biserica, dar si societatea civila, inclusiv televiziunile, ar putea interveni ferice. Nu e simplu, mai ales daca se amesteca banii cu interesele politice. Dar nici imposibil.
Cine pe cine ce sa invete si cum sa modeleze constiinte? Bataia a fost rupta din rai candva, dar astazi nu mai foloseste la nimic. Stelele verzi ale violentei, care ne fac de ocara prin mediatizarea rapida in toata lumea, nu ne pot aduce beneficii. Ba din contra. Asa cum steaua rosie de pe turnul Spasski din Moscova a adus numai nenorocire. Macar de am invata ceva din dramele trecutului. "Hristos a Inviat!" se spune pana la Inaltare.
 Afisari: 490  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
La un astfel de meci.   de Aladin
   de Polina
meciul Steaua- Dinamo   de cosor ion
A r h i v a
  Romania la mintea copiilor    5 comentarii
  Cristian Vasile, tepuitor "stiintific"    1 comentariu
  Semnale ingrijoratoare pentru mediul de afaceri    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  Romania lui Gheorghe Moga din Liteni    2007-04-04
  Nokia, Dochia si Media    2007-03-28
  MAE si SIE    2007-03-21
  Divagatii la alegerile europarlamentare    2007-03-14
  Bilele negre ale lui Giurgiu    2007-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Sa fie chemati doctorii! (6191 afisari)
 Rival pentru Logan (5442 afisari)
 Furt comunisto-platformist (4090 afisari)
 Cum va fi lumea peste 30 de ani (3095 afisari)
  Foc de tabara cu dosare la PD (3036 afisari)
 Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui (193 afisari)
 Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina (129 afisari)
 "Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18298 sec.