Ziua Logo
  Nr. 3887 de vineri, 23 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Viata PD in opozitie. Daca.
Ovidiu BANCHES 
-- Democratii nu vor sa plece de la guvernare nici in ruptul capului. Ca sa nu dea prilej dusmanilor - dupa cum bine intuieste Berceanu - sa spuna: "Iata, vedeti, inca o data PD darama guvernari, nimeni nu se poate intelege cu ei, sunt tot timpul nervosi si creeaza tot timpul probleme, asa cum au mai facut-o si alta data".
Nu vor sa fie acuzati ca au parasit guvernarea cu lasitate. Prefera sa fie dati afara. Pentru a poza ulterior in victime ale odiosului Tariceanu. Oare cat de folositor le-ar fi, in opozitie, acest presupus certificat de martir? Probabil, deloc.
Indiferent cum va parasi PD guvernarea, cu forta sau cu binisorul, viata in opozitie nu-i va fi deloc usoara. Legati ombilical, in continuare, de presedintele Basescu, dar si obligati prin angajamentele asumate impreuna cu liberalii in perioada de glorie a Aliantei DA, democratii vor trebui sa-si cantareasca fiecare initiativa cu maxima atentie. Pentru a nu cadea in derizoriu.
Astfel, daca PSD ori alt partid parlamentar ar ameninta cu o motiune de cenzura Cabinetul monocolor liberal, sa zicem, PD nu se va putea alatura, public, demersului. Ar fi acuzat de cardasie cu pesedistii, adica de acelasi "pacat capital" pe care il reproseaza acum PNL. Si chiar daca democratii, sub protectia anonimatului asigurat de votul cu bile, ar pune umarul la debarcarea liberalilor de la Palatul Victoria, tot nu le-ar fi de folos razbunarea. Ar ramane tot in opozitie. Izolati. Caci razboiul cu toata lumea le-a atrofiat potentialul de coalitie, iar prezenta lor intr-o viitoare constructie guvernamentala este exclusa.
In ipoteza, putin probabila, a dizvolvarii Parlamentului in urma respingerii a doua solicitari de investitura si organizarea de alegeri anticipate, PD nu va reusi sa atinga, potrivit sondajelor, scorul obtinut de Alianta in 2004, daramite sa mai guverneze singuri. Exista premise ca, la viitoarele alegeri, oricand vor avea loc ele, tortul parlamentar sa se imparta in mai multe felii decat in urma cu trei ani. Iar la guvernare vor accede partidele dispuse la negocieri si compromisuri, iar nu cele care, vorba lui Berceanu, sunt nervoase si creeaza tot timpul probleme. Moral, imoral, asta-i sistemul.
Revenind la sansele de crestere a PD in opozitie, putem anticipa ca reteta patentata in perioada guvernarii - sustinerea neconditionata a sefului statului in vederea transferului de popularitate - nu va mai fi la fel de eficienta. Capitalul de incredere al lui Basescu nu mai este atat de solid ca la inceputul mandatului. Mai mult, scandalurile si crizele care ii sunt atribuite, dublate de contraofensiva adversarilor politici, sapa zilnic la temelia statuii, afectandu-i si pe democratii contopiti cu soclul. Nu in ultimul rand, odata ajuns in bancile opozitiei parlamentare, PD va trebui sa-si diversifice mesajele de sustinere pentru Basescu si demonizare a lui Tariceanu. Asta pentru a nu fi confundat cu tanara mladita prezidentiala, PLD, care tine parca sa-si croiasca strict o identitate de portavoce a Cotrocenilor, in ciuda efortului strategului Stoica de a-i prezenta pe stolojeni ca intruchipare a Dreptei.
Plecarea sau izgonirea PD de la guvernare pare a fi o chestiune de zile, ore sau chiar minute. Sau poate ca subreda caruta se va rostogoli mai departe. Depinde de Tariceanu. Care, la ora scrierii acestor randuri, scrijelea planuri in turnu-i de fildes. Probabil constient de faptul ca nici liberalilor nu le va fi moale, singuri, la Putere.
 Afisari: 840  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
D-ale noastre.   de alwis46
discurs asemanator si pentru PNL   de andreifodor
Acest precedent i-se datoreaza domnului presedinte Basescu   de Holospin
PD va creste in opozitie, dar nu in procente, ci in dosarele de la DNA !!   de Raquel
La guvernare,e ca la viatza   de vida clara
A r h i v a
  Matca fara ac    6 comentarii
  50 de ani de UE, un nou inceput    1 comentariu
  Cipru, intre DA si NU    
  La judecata zilei    6 comentarii
  O comisie inutila    2007-03-01
  Cine merge la Bruxelles, Tökés sau UDMR?    2007-02-14
  Muzica! Muzica!    2007-02-07
  Marinimie democrata    2006-12-08
 Top afisari / comentarii 
 Armata invizibila (6624 afisari)
 Un milion de dolari pentru daramarea lui Basescu (5302 afisari)
 Demisia presedintelui (3947 afisari)
 Arhive oficiale despre OZN-uri pe Internet (2432 afisari)
 Precedentul Nastase (2371 afisari)
 Unul dintre avocatii lui Hayssam ofera indicii despre implicarea serviciilor secrete romanesti (655 afisari)
 Pacura pe Dambovita (212 afisari)
 Liberalii contraataca (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86544 sec.