Ziua Logo
  Nr. 3887 de vineri, 23 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
50 de ani de UE, un nou inceput
Hans-Gert P�TTERING 
-- Gandindu-ma la cei 50 de ani ai tratatului de la Roma, privesc in urma cu mandrie si privesc inainte cu un optimism prudent.
Dupa un inceput modest, in perioada de pionerat a procesului de unificare europeana, UE s-a dezvoltat cu un dinamism fara precedent, numarand in prezent 27 de state membre si aproape 500 de milioane de cetateni. Cea mai importanta realizare a noastra este faptul ca am reusit sa punem capat divizarii Europei. (...)
Cea de-a 50-a aniversare a tratatului, care va avea loc pe data de 25 martie, constituie un bun prilej de a ne uni fortele pentru urmatoarea misiune importanta care ne asteapta: abordarea comuna a fenomenului globalizarii. (...) Intr-o lume in care interdependenta este in continua crestere, cei care mizeaza, inainte de toate, pe cartea nationalismului sau actioneaza in favoarea intereselor nationale sunt sortiti esecului. Dar, daca noi, europenii, ne unim fortele, ne sporim sansele de reusita pe plan economic, social si ecologic. (...)
Prin urmare, nu ma astept ca apropiata aniversare europeana sa fie marcata de o atmosfera festiva ci, mai degraba, de cea caracteristica unui nou inceput. Semnalul acestui nou inceput ar putea fi Declaratia comuna privind viitorul Europei, care va fi proclamata la 25 martie, la Berlin. Aceasta data va marca depasirea starii de perplexitate cauzate de respingerea Tratatului Constitutional in Franta si in Olanda. (...)
Acest lucru va crea un climat favorabil pentru a pune capat impasului in care a intrat procesul de ratificare a Tratatului Constitutional. Cunosc obiectiile si riscurile, iar raspunsul meu este: Parlamentul European sustine acest tratat. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a pastra substanta acestui proiect de reforma si pentru a-l realiza pana la urmatoarele alegeri europene din iunie 2009. In acest context, nu ar fi rau sa supunem proiectul unui "regim de primavara" si sa eliminam numeroasele dispozitii detaliate inutile. (...) Chiar si cuvantul "Constitutie" din titlu nu este tabu, daca o formulare mai modesta poate fi utila contextului de fata. In schimb, continutul acestuia, inclusiv valorile si drepturile fundamentale, nu sunt negociabile deoarece acestea vor constitui baza pentru continuarea procesului de unificare europeana in deceniile urmatoare.
Doresc sa folosesc prilejul apropiatei aniversari a Europei pentru a ma adresa acelor cetateni europeni care, pana in prezent, s-au aratat sceptici fata de UE. "Bruxelles-ul" e perceput adesea ca fiind distant, birocratic si ineficient, iar cetatenii pierd din vedere faptul ca tocmai Tratatul Constitutional este instrumentul ideal pentru eliminarea sau corectarea acestor deficiente. Mai presus de toate, acesta ar contribui la diminuarea temerilor privind inclinarea balantei de putere inspre Bruxelles care, in cele din urma, s-ar putea transforma intr-un "superstat".
O distributie clara a competentelor si principiul subsidiaritatii impiedica o astfel de transformare. Subsidiaritatea presupune acordarea prioritatii unitatilor mai mici. Prin urmare, orasele si autoritatile locale sunt pe primul loc, fiind urmate de nivelul regional si, respectiv, de cel national. UE intervine numai in cazul in care o anumita problema ar putea fi rezolvata bine si mai eficient cu ajutorul acesteia. (...) Gratie unui nou spirit comunitar si unui nou sentiment de apartenenta, noi, europenii, putem depasi obstacolele ce stau in calea Tratatului Constitutional si putem realiza progrese concrete in privinta unor aspecte de o importanta vitala pentru viitor.
 Afisari: 343  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
STRIGATUL DE DEZNADEJDE AL ROMANIEI.   de ursu livia
A r h i v a
  Matca fara ac    6 comentarii
  Viata PD in opozitie. Daca.    5 comentarii
  Cipru, intre DA si NU    
  La judecata zilei    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Armata invizibila (6624 afisari)
 Un milion de dolari pentru daramarea lui Basescu (5302 afisari)
 Demisia presedintelui (3947 afisari)
 Arhive oficiale despre OZN-uri pe Internet (2432 afisari)
 Precedentul Nastase (2371 afisari)
 Unul dintre avocatii lui Hayssam ofera indicii despre implicarea serviciilor secrete romanesti (655 afisari)
 Pacura pe Dambovita (212 afisari)
 Liberalii contraataca (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87551 sec.