Ziua Logo
  Nr. 3887 de vineri, 23 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Matca fara ac
Zoe PETRE 
-- Presedintele Basescu doreste majoritati zdrobitoare. Are nostalgia primelor guvernari FSN, cand o majoritate monolitica domina tara, de la primariile de comuna pana la presedintele Iliescu, trecand prin Parlamentul unde Frontul controla peste 70% din voturi. Refuzand realitatea divizata a Romaniei electorale si politice, dl. Basescu nu crede in coalitii.
In 1997-1998, a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a o submina pe cea constituita in jurul CDR. Dupa alegerile din 2004, a realizat el insusi o coalitie in jurul Aliantei DA, dar s-a aratat repede nemultumit de propria-i creatie si a lansat tema alegerilor anticipate. Indiferent de riscurile acestei initiative, pe care Constitutia actuala o sorteste unui faliment mai lesne de anticipat decat chiar data alegerilor in cauza, indiferent ca dispunea de o majoritate compozita si extrem de fragila, dl. Basescu a continuat sa se comporte ca si cand ar fi fost emanatia unei majoritati parlamentare absolute.
Un vechi proverb ne indeamna sa avem grija ce ne dorim, ca s-ar putea sa ni se implineasca. Tot sperand o majoritate prezidentiala compacta si iubitoare, dl. Basescu a provocat formarea unei solide majoritati anti-prezidentiale. Visul secular al elitelor politice romanesti, "matca fara ac", cum definea cronicarul din perspectiva nobiliara idealul voievodal, nu si-a pierdut nimic din forta de atractie.
Confruntat cu urmarile propriilor actiuni, dl. Basescu recidiveaza in ideea alegerilor anticipate. Pariul D-sale este acela ca, el fiind presedinte, alegerile i-ar asigura mult visata majoritate absoluta. Or, nici un scrutin proportional nu poate degaja miraculos o majoritate clara: asemenea majoritati rezulta exclusiv din votul uninominal, care va putea functiona cel mai devreme in 2008. Asa incat alegerile anticipate nu au cum genera un Parlament radical diferit de cel de azi, cel mult il aduc si pe Becali in parlament, sa fie tacamul complet..
Divergentele dintre presedinte, Guvern si Parlament nu au alta solutie decat negocierea, oricat ar displacea aceasta si dlui Basescu, si tuturor celor - prieteni sau adversari - care, asemenea D-sale, isi construiesc personajul public pe tema virilitatii simbolice, directe sau prin procura. Presedintele Basescu trebuie sa-si asume cu luciditate esecurile, de la planul de inlocuire a lui Calin Popescu-Tariceanu cu Theodor Stolojan la legile sigurantei, mult prea favorabile serviciilor de informatii pentru a fi favorabile si cetatenilor. Dupa catastrofa Omar, sceneta Saftoiu a inchis definitiv capitolul guvernarii prin intermediul serviciilor de informatii. Odata asumate barbateste toate acestea, Dl. Basescu va putea pune capat ofensivei anti-liberale.
PD trebuie sa-si asume si el faptul ca in 2004 electoratul nu a votat fiecare partid in parte, ci Alianta DA, si ca discordia, care ii prieste lui Traian Basescu, ii pagubeste partidul. Iar PNL trebuie sa-si aminteasca mereu ca s-a prabusit in 1992 fiindca propriul electorat nu i-a iertat atunci, cum nu i-ar ierta nici acum, o alianta contra naturii cu PSD si PRM. Ar avea mai multe voturi in Parlament daca s-ar stradui sa atraga in PNL, asa cum a facut-o in cazul ApR, pe pesedistii care nu descind direct din gena Iliescu. Iar primul - ministru ar putea, daca presedintele Basescu nu-i mai pune la cale alte surprize, sa treaca linstit pe raspunderea Guvernului toate legile de care are nevoie: nu exista majoritate parlamentara mai puternica si mai stabila decat cea generata de teama de anticipate.
 Afisari: 1578  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Pentru Patagruel   de doctorul
Dna zoe,f. scurt .pe linga Basescu Emilas e un soricel   de PANTAGRUEL
scumpa de zoe ,   de anthar
   de Polina
   de diana-andreea
"Basescu ishi doreste o majoritate zdrobitoare"   de vida clara
A r h i v a
  50 de ani de UE, un nou inceput    1 comentariu
  Viata PD in opozitie. Daca.    5 comentarii
  Cipru, intre DA si NU    
  La judecata zilei    6 comentarii
  Cine stie - castiga?    2007-03-16
  Stapanii adevarului    2007-03-02
  Victime colaterale    2007-02-23
  Eu si materia moarta    2007-02-16
  Dulceata din galosi    2007-02-09
 Top afisari / comentarii 
 Armata invizibila (6624 afisari)
 Un milion de dolari pentru daramarea lui Basescu (5302 afisari)
 Demisia presedintelui (3947 afisari)
 Arhive oficiale despre OZN-uri pe Internet (2432 afisari)
 Precedentul Nastase (2371 afisari)
 Unul dintre avocatii lui Hayssam ofera indicii despre implicarea serviciilor secrete romanesti (655 afisari)
 Pacura pe Dambovita (212 afisari)
 Liberalii contraataca (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18873 sec.