Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Scutul american antiracheta ameninta unitatea NATO
-- Dupa ce au iritat Rusia, planurile SUA de amplasare, in Europa, a unor elemente ale scutului antiracheta risca sa divizeze NATO, avertizeaza secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice. Deja criticata de Moscova, dar si de alte capitale europene, initiativa americana nu pare sa fie nici pe placul fostului lider al Guvernului de la Berlin, Gerhard Schr�der catalogand proiectul Washingtonului drept "absurd".
Scutul american antiracheta va proteja aproape intreaga Europa, cu exceptia statelor din sud-estul continentului, a obiectat Jaap de Hoop Scheffer, potrivit Financial Times, apreciind ca sistemul de aparare va trebui adaptat in cazul acestora din urma, pentru a corespunde distantei reduse fata de Iran. "Cand vine vorba de apararea antiracheta, nu se poate vorbi de liga intai si liga secunda in cadrul NATO. In ceea ce ma priveste, principiul de baza este indivizibilitatea securitatii", a subliniat oficialul NATO, sugerand ca proiectul american ar putea fi suplimentat de un proiect al Aliantei vizand dezvoltarea unui sistem de aparare similar. Comentariile secretarului general al Aliantei Nord-aAtlantice intervin in contextul in care o serie de state europene au urmat exemplul moscovit si si-au exprimat rezervele in privinta scutului american antiracheta, presedintele francez, Jacques Chirac, avertizand, saptamana trecuta, ca initiativa Washingtonului risca sa genereze din nou tensiunile din timpul Razboiului Rece.
Initiativa americana, "o incercare absurda"
Fostul cancelar german, Gerhard Schr�der, s-a alaturat criticilor, apreciind, potrivit Mosnews, ca initiativa SUA "este deosebit de periculoasa, din punct de vedere politic". "Planurile SUA sunt considerate, pe drept cuvant, in Rusia si nu numai acolo, drept o incercare de a pune bazele unei politici absurde a incercuirii, care nu serveste intereselor Europei", a adaugat fostul lider al Guvernului de la Berlin, in prezent consultant in cadrul gigantului energetic rus, Gazprom. "Ceea ce dorim noi este exact contrariul. Pentru interesul nostru, trebuie sa aliniem Rusia cat de aproape se poate de Europa si de structurile europene", a mai spus Schr�der, recomandand Europei sa evite ceea ce ar putea fi interpretat de Moscova ca o "politica de intimidare". Oficialii americani desfasoara, in prezent, negocieri cu autoritatile de la Varsovia si Praga, in vederea amplasarii, pe teritoriul polonez, a unor baze antiracheta, respectiv a unei instalatii radar, in Cehia, destinate contracararii unei eventuale amenintari balistice iraniene sau nord-coreene. (A.M.L.)
 Afisari: 911  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de Nababul123
A r h i v a
  Retragerea lui Chirac, deliciul presei    1 comentariu
  Presedintele Ungariei, din nou in Transilvania    5 comentarii
  Bush vrea oameni si bani pentru Irak si Afganistan    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00920 sec.