Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bush reorganizeaza America si Orientul
Ileana CORNEA 
-- Presedintele american, George W. Bush, ne-a tinut cu sufletul la gura, saptamana trecuta, cand si-a prezentat noua strategie pentru Irak.
Cea de-a opta. Si toate atat de inspirate incat au aruncat Irakul nu in pragul razboiului civil, asa cum se exprima, in mod prea diplomatic, majoritatea analistilor, ci de-a dreptul in razboi civil. Cei interesati au asteptat ora discursului, in speranta ca seful Casei Albe va comunica si ceva nou si mai putin previzibil decat intentia sa de a majora contingentul american detasat in Irak. Intr-adevar, a comunicat. A comunicat ceea ce stia toata lumea, si anume ca regimul condus de Saddam Hussein nu detinea arme de distrugere in masa. E drept, nu a mai insistat asupra faptului ca tocmai presupusa existenta a acestui arsenal a constituit pretextul atacarii Irakului in aprilie 2003.
Dupa ce a considerat ca si-a convins conationalii in problema motivelor care au stat la baza atacarii Irakului, Bush a anuntat ca va suplimenta trupele detasate in aceasta tara cu 21.500 de militari. Nu numai atat, dupa ce peste 3000 de tineri si-au pierdut viata pe frontul irakian, presedintele Bush a decis si suplimentarea fondurilor destinate reconstructiei tarii, pe care politica sa defectuoasa a impins-o in haos, cu 6,8 miliarde de dolari. Contribuabilul american sa traiasca. Si sa plateasca. In mod surprinzator, Londra, aliat fidel al Washingtonului, de la declansarea razboiului, si pana in prezent, a avut curajul sa ridice vocea si sa se opuna ideii de suplimentare a trupelor detasate in Irak. Mai mult, si-a anuntat intentia de a-si retrage, treptat, contingentul dislocat in aceasta tara.
Discursul lui Bush nu i-a adus presedintelui american decat critici din partea democratilor (ceea ce era previzibil) si i-a diminuat popularitatea in randul propriei sale tabere. Se pare ca 10 republicani isi vor retrage sprijinul fata de seful Casei Albe, dupa strategia neinspirata pe care a prezentat-o acesta cu atata entuziasm. Oricum, situatia lui Bush era suficient de dificila, dupa ce, in urma scrutinului legislativ partial din 7 noiembrie, s-a vazut in situatia de a guverna cu un Congres majoritar democrat.
Cat despre Iranul suspectat ca ar fi incercat sa construiasca o bomba atomica, actualul lider al Teheranului a declarat transant ca nu-si va abandona programul nuclear si ca intentioneaza sa utilizeze uraniul imbogatit exclusiv in scopuri pasnice. Astfel, Bush trebuie sa se consoleze cu sfidarea Teheranului, dupa ce a insistat intr-un mod apropiat agresivitatii, fata de Consiliul de Securitate al ONU, pentru a sanctiona Iranul la modul cel mai dur. Iranul a explicat, cu argumente tehnice, ca uraniul imbogatit in proportie de cinci procente nu poate fi, in nici un caz, utilizat pentru producerea bombei atomice, care impune o puritate de aproximativ 90 la suta.
Conform unei expresii uzate intr-o epoca de care nu dorim sa ne mai amintim, pentru a demonstra ca "are activitate", Bush s-a lansat intr-o "rotire a cadrelor" in randul diplomatilor.
El l-a nominalizat pe Willian Wood pentru postul de ambasador in Afganistan, l-a desemnat pe Zalmay Khalilzad, actualul ambasador in Irak, pentru postul de ambasador la Natiunile Unite, in locul lui John Bolton, care a demisionat dupa ce democratii au avertizat ca vor bloca renumirea acestuia in functie. Ryan Crocker, ambasadorul american in Pakistan, il va inlocui pe Khalilzad in Irak. Toate nominalizarile trebuie confirmate insa de Senat.
In acest timp, in Golful Persic se deplaseaza a Armada impresionanta "pentru exercitii militare" care vizeaza si "averizarea Iranului". Liderul iranian Mahmud Ahmadinejad s-a declarat insa, cu tupeu, "pregatit pentru orice".
 Afisari: 1552  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
ALLO, ALLO, CORBII NEOCONI !!! Nu mai ciuguliti din ficatul lui Decebal   de logofatul de taina
NU DORMITII DE GRIJA AMERICI SI A ISRAELULUI   de lahovari
S-au inmultit extremistii pe forum!Nu-i nimic copii,Iranul va acorda azil politic...   de Adrian v.D.
Chiar a tinut-o cu <sufletul la gura>?Cum adica "ne-a tinut"?!Pe cine?!   de Adrian v.D.
Un constat si o eventuala solutie.   de S
Jos dictatura americana - din jurnalul domnului Z   de fasolaboaba
Nenorocirea Americii sunt Conservatorii, iar nenorocirea Conservatorilor este Walker Bush   de logofatul de taina
Viitoarea presedinta SUA, Hillary inselata Clinton   de PANTAGRUEL
Thirteen "crusaders" sent to the recycle bin.This ain't good!   de Zen
It is not Iran which is a threat to global security but the United States of America and Israel   de Zen
vesti mai butucanoase pt. neoconi........ HILLARY CLINTON JOINS 2008 RACE   de logofatul de taina
Off topic: Cheap, safe drug kills most cancers   de Zen
Cand madam Rice a cuvantat....   de Alcor
Corect ar fi : Bush dezorganizeaza...daca mai are ce...:)))))   de Zen
Bush reorganizeaza America si Orientul :-)   de Bismark
De data asta Bush are dreptate.   de S
Baaaaai, solutia conflictului sare in ochi de simpla!   de logofatul de taina
Las' ca gaseste Base un biletel si contra lui Bush, si-l da in gat de nu se vede.   de logofatul de taina
Te pui cu .....unii !   de Calugarul Vasile
SUA nu-si mai permit, cel putin acum,   de Alcor
autorizatie   de Arcturus
A r h i v a
  Marea lehamite    42 comentarii
  Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (II)    12 comentarii
  Spiritul blajan    6 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Bush, nume de cod "Haiducul"    2006-08-12
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84705 sec.