Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Asistenta maternala naste controverse
-- Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, demersurile de modificare ale actualelor prevederi legale privind asistentul maternal sunt consecinta cerintelor directiilor de asistenta sociala si a organizatiilor neguvernamentale in acest domeniu. In proiectul de modificare a actului normativ este prevazut ca valabilitatea atestatului sa fie redusa la 2 ani iar asistentii trebuie sa aiba studii de minimum 10 clase. Bogdan Panait ne-a mai declarat ca se doreste ca asistentii sa fie pregatiti si specializati ca adevarati profesionisti, iar asistenta maternala sa nu mai fie ca o forma ascunsa de adoptie. De asemenea, el sustine ca adoptia unui copil nu poate fi facuta de persoana care l-a avut in asistenta maternala. Dupa ce v-am prezentat, in editia de ieri, principiile care au stat la baza redactarii proiectului de lege pentru modificarea statutului asistentului maternal, astazi va prezentam opiniile pro si contra acestui act, prezentate de presedintele ANPDC si Danut Fleaca, directorul Directiei de Asistenta Sociala Sector 1.
Bogdan Panait: "Cel mult 2 ani de asistenta maternala"
Cum vedeti situatia asistentilor maternali?
Este foarte important ca in planul individual al copilului sa fie prinsa reintegrarea in familia naturala sau largita. Daca acest lucru nu se poate face, si ma refer in primul rand la copii 0-2 ani, obligatoriu trebuie prevazuta adoptia nationala. In cazul in care lucrul acesta nu se poate face trebuie sa promovam mai mult familia substitutiva care este o forma de trecere de la asistentul maternal la adoptie. Nu va fi o etapa obligatorie. Copilul va ramane la asistentul maternal maxim doi ani, tocmai ca sa fortam autoritatile sa ia o decizie, sa se aplece cu mai mult profesionalism asupra copilului. Promovam pe termen lung familia substitutiva in cazul in care nu se gaseste o familie adoptiva.
Asistentii maternali pot adopta un copil?
Nu sunt de acord cu astfel de adoptii deoarece asistentul maternal este un profesionist, are o pregatire in domeniul respectiv. De multe ori, in mod voit, si autoritatile si asistentul maternal considera asistenta maternala ca o forma ascunsa a adoptiei. Asistentul maternal trebuie sa fie un profesionist care sa inteleaga ca el trebuie sa pregateasca copilul pentru reintegrarea in familia naturala sau largita. Daca un asistent maternal doreste sa adopte copilul, acesta se va retrage (ca asistent maternal), va obtine toate atestatele de familie adoptiva si mai departe va avea acelasi parcurs ca orice alta familie sau orice alta persoana.
Nu va mai putea fi asistent maternal?
N-am cuprins asta in lege, dar eu, personal, nu cred ....
Asta va fi o alegere pe care o vor face autoritatile locale dar eu personal cred ca el nu va mai putea sa demonstreze ca are calitati pentru aceasta profesie. Consider ca am un contract cu persoana respectiva pe care o pregatesc pentru o anumita meserie. In momentul in care opteaza pentru o alta varianta, atunci sigur va trebui sa-si reconsidere pozitia din contractul respectiv. Dar, repet, nu este o decizie luata si cred ca va fi o atitudine lasata la nivelul autoritatilor locale. Subliniez ca un numar mare de asistenti maternali vor putea opta pentru familia substitutiva. Vom da un termen de o perioada de timp rezonabila, astfel incat contractele care sunt acum sa fie finalizate pe actuala lege, urmand ca pregatirea care se va face si recrutarea de asistenti maternali sa se faca pe legea noua.
Danut Fleaca: "Cati asistenti maternali au 10 clase?"
Cum apreciati conditia impusa de lege ca asistentii maternali sa aiba studii de cel putin 10 clase?
S-a discutat la nivel de directori ca este bine sa cream acei asistenti maternali profesionalizati pentru copilul cu dizabilitati unde de dorit ar fi sa fie cu studii superioare. Dar daca un copil este normal, nu ridica probleme neuropsihice, este fara dizabilitati sau vreo boala, ce impiedica o femeie de 45 de ani, care are opt clase si indeplineste toate celelalte conditii, sa fie asistent maternal? Si pe urma vine intrebarea: "Daca nu gasesc asistenti maternali cu cel putin 10 clase, concediez toti asistentii maternali din tara? Cati din acesti asistenti maternali au 10 clase?"
Ce fel de copii sunt acum in asistenta maternala?
In momentul acesta statul roman plateste 75% din asistenta maternala pentru baby-sitter. Asta inseamna ca 75% dintre copiii din asistenta maternala provin din familii cu doi, trei sau cinci copii. Din acest punct de vedere ar fi fost de dorit sa existe programe nationale prin care sa sprijinim familiile sa-si reintegreze copiii.
Sa vii sa spui acum ca trebuie rezolvata problema administrativ si sa tii copilul cel mult doi ani in asistenta maternala si sa rezolve problemele Directiile, suna foarte frumos, dar este irealizabil. Degeaba spune legea: "nu stati decat doi ani de zile si pe urma ii dati inapoi in familie sau in adoptie". Precizez ca in ultima perioada, chiar daca varsta copiilor adoptati a crescut pana la cinci ani, sunt multi copii peste aceasta varsta pe care nu ii adopta nimeni.
Ce ar fi de facut?
Ar trebui realizate programe nationale de suport a familiei naturale sau a familiei substitutive, in sensul ca se poate face chiar o mica renta pentru acele familii care poate iau si doi copii sa creasca. Oricum este mai ieftin decat sa gasesc un asistent maternal care inseamna costuri mai mari de 10 milioane de lei vechi pe luna.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 1264  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Asistenti maternali   de Viorica Ianc
Economie la aspirine, was?   de Conan-the-Barbarian
despre sistem   de scormonitorul
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01103 sec.