Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romanii din strainatate vor sa revina in tara
-- Majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate planuiesc sa se intoarca in Romania dupa perioade scurte de timp, iar cea mai mare parte a sumelor transmise familiilor provine de la cei care parasesc tara pe termen lung, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.
Peste 60% dintre romanii care muncesc in strainatate pleaca pentru perioade scurte de timp, iar circa o cincime parasesc Romania pe termen lung, dar au planuri de revenire, se arata in studiul Bancii Mondiale citat de Mediafax, denumit "Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica". Ponderea romanilor care pleaca temporar, dar nu au planuri de intoarcere, este de circa 8%, iar a celor care parasesc permanent Romania se apropie de 5%. Dintre statele est-europene si fostii membri ai blocului comunist, Romania se situa, in 2004, pe penultimul loc in ceea ce priveste fondurile trimise de emigranti in tara, cu circa 1% din Produsul Intern Brut. Pe primul loc in clasamentul Bancii Mondiale se plaseaza Republica Moldova, cu o pondere de aproape 30% din PIB, urmata de Bosnia si Hertegovina, cu peste 20%. Autorii raportului precizeaza ca banii trimisi in tarile de origine de catre lucratorii din strainatate majoreaza veniturile nationale si cererea agregata, fiind cheltuiti, in principal, pentru consum. Doar o mica parte a sumelor este economisita sau investita, cele mai mici sume fiind destinate activitatilor caritabile. Aproape 15% dintre emigrantii romani cu studii superioare lucreaza insa pe pozitii pentru care sunt supracalificati, mai noteaza analistii Bancii Mondiale. (G.R.P.)
 Afisari: 1660  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Io nu cred ca romanii din strainatate vor sa revina la salariile foarte mici si la coruptia din RO!   de Giculica zbanghiul-turbat
din strainatate   de Viorica Ianc
cred si eu ca se intorc   de folclorist
A r h i v a
  Razboiul burselor    
  Romania castiga 25 de locuri in topul libertatii economice    2 comentarii
  Cablul si celularul in vizorul ANPC    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13660 sec.